Како да се заокружи до најблискиот цел број во Excel (4 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Се обидуваме да ја направиме нашата база на податоци и убава и едноставна во исто време. За да ги украсиме нашите податоци, понекогаш се соочуваме со потребата да заокружиме до најблискиот цел број во Excel . Овде, ќе се обидам да разговарам за 4 непречени пристапи за да го направам тоа.

За повеќе поедноставување, ќе користам Збирка на податоци со колоните Batsman , Земја , Просечен тест и Заокружете го просекот .

Преземете ја работната книга за вежбање

Заокружете надолу до најблискиот цел број.xlsx

4 рамномерни пристапи за заокружување до најблискиот цел број во Excel

1. Примена на функцијата ROUNDDOWN

Постои функција со име функција ROUNDDOWN . Лесно можеме да заокружиме до најблискиот цел број во Excel со него.

Чекори :

 • Изберете ќелија ( е. D5 ).
 • Внесете ја следната формула:
=ROUNDDOWN(D5,0)

Каде,

D5 = Бројот што сакаме да го заокружиме

0 = Бројот на цифри до кои сакаме во децималните позиции

 • Притиснете ENTER .

 • Сега, користете Пополнете рачка до Автоматско пополнување останатите.

Прочитајте повеќе: Како да се заокружат податоците на Excel во Направете ги збировите точни (7 лесни методи)

2. Користењето на функцијата FLOOR за заокружување до најблискиот цел број

Функцијата FLOOR е неверојатна функција за извршување тоасовршено.

Чекори :

 • Изберете ќелија ( д. D5 ).
 • Сега, внесете ја следнава формула:
=FLOOR(D5,1)

Каде,

D5 = Бројот што сакаме да го заокружиме

1 = Повеќекратниот број на кој сакаме да го заокружиме

 • Притиснете ENTER .

 • Автоматско пополнување преостанатите ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да отстраните децимали во Excel со заокружување (10 лесни методи)

Слични читања

 • Како да додадете ROUND формула на повеќе ќелии во Excel (2 лесни начини)
 • Заокружување до најблискиот долар во Excel (6 лесни начини)
 • Како да го спречите Excel од заокружување големи броеви (3 лесни методи)

3. Заокружете надолу до најблискиот цел број користејќи ја функцијата TRUNC

Можеме да користиме и функцијата TRUNC за извршување на нашата цел.

Чекори :

 • Изберете ќелија ( д. D5 ) .
 • Напишете ја следната формула во таа ќелија:
=TRUNC(D5,0)

Каде,

D5 = Бројот што сакаме да го заокружиме

0 = Бројот на цифри до кои сакаме во децималните позиции

 • Следно, притиснете ENTER .

 • Конечно, Автоматско пополнување останатите.

Прочитај повеќе: Како да се заокружи резултатот од формулата во Excel (4 лесни методи)

4. Користење на функцијата INT

Функцијата INT може и заокружи надолу до најблискиот цел број .

Чекори:

 • Прво, изберете ќелија. Избрав ќелија D5 .
 • Следно, внесете ја следната формула во ќелијата D5 :
=INT(D5)

Каде,

D5 = Бројот што сакаме да го заокружиме

 • Притиснете Внесете .

 • Автоматско пополнување за да го завршите процесот.

Прочитајте повеќе: Заокружете ја формулата во фактурата на Excel (9 брзи методи)

Дел за вежбање

Можете да вежбате овде за повеќе експертиза.

Заклучок

Во оваа статија спомнав 4 рамномерни пристапи за заокружување до најблискиот цел број во Excel . Се надеваме дека тоа ќе биде корисно за корисниците на Excel. За повеќе прашања, коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.