Како да се поврзете со простор во Excel (3 соодветни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Спојувањето во Excel е една од најкорисните алатки достапни за корисниците на Excel. Ви овозможува да споите две или повеќе ќелии заедно за да формирате унифицирана вредност. Ова може да биде особено корисно за комбинирање на податоци од повеќе извори во една вредност. Во оваа статија, ќе објаснам 3 соодветни начини на тема како да се поврзете со простор во Excel . Се надевам дека ќе ви биде корисно ако барате слично нешто.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Спојување со Space.xlsx

3 соодветни начини за поврзување со простор во Excel

За да се поврзам со просторот, ќе разговарам 3 соодветни начини во следниот дел. За повеќе појаснување, ќе користам база на податоци со колоните Име , Средно име и Презиме . Ќе ги примениме функциите CONCATENATE , TEXTJOIN и Ampersand (&) , како и за поврзување на ќелиите со празно место. преглед на базата на податоци за нашата денешна задача.

1. Користете го симболот Ampersand(&) за да се споите со просторот

Наједноставниот начин за поврзување со просторот е да се користи симболот Амперсанд (&) . Во следниот дел, ќе го користиме симболот Амперсанд (&) за да ги споиме сите имиња воединечна ќелија со празни места.

Чекори:

 • Прво изберете ќелија (т.е. E5 ).
 • Следно, внесете ја следната формула во таа ќелија.
=B5&" "&C5&" "&D5

 • Оттука, притиснете ENTER за да го добиете излезот.

 • Потоа, користете Рачка за пополнување до Автоматско пополнување останатиот дел од ќелиите во колоната E .

Прочитајте повеќе: Комбинирајте текст во Excel

2. Применете ја функцијата CONCATENATE за спојување со простор

Можете да извршите слична задача користејќи ја функцијата CONCATENATE во Ексел . Само следете ги чекорите споменати подолу по редослед.

Чекори:

 • Внесете ја следната формула во избраната ќелија.
=CONCATENATE(B5," ",C5," ",D5)

 • Следно, притиснете го копчето ENTER .

 • Потоа, можете да ја повлечете Рачката за автоматско пополнување за да ја копирате формулата за останатите ќелии во колоната E .

Прочитајте повеќе: Како да комбинирате текст од две или повеќе ќелии во една ќелија во Excel

3. Вклучете ја функцијата TEXTJOIN за спојување со простор

Кога имате голем опсег на ќелии за приклучување, користејќи го симболот Амперсанд (&) или функцијата CONCATENATE може да биде малку проблематично. Во овие случаи, можете да ја користите функцијата TEXTJOIN на Excel. Ајде да ги следиме упатствата подолу за да научиме!

Чекори:

 • Прво,изберете клетка (т.е. E5 ) за да се спојат податоците со просторот.
 • Следно, внесете ја следната формула во таа ќелија.
=TEXTJOIN(" ",TRUE,B5:D5)

 • Потоа, притиснете ENTER за да го добиете излезот.

 • Понатаму, AutoFill функцијата TEXTJOIN на останатите ќелии во колоната E .

Забелешки

Функцијата TEXTJOIN е достапна само во Office 365 .

Заклучок

На крајот од оваа статија, сакам да додадам дека се обидов да објаснам 3 соодветни начини на тема како да се поврзете со простор во Excel . Ќе ми биде огромно задоволство ако оваа статија би можела да му помогне на секој корисник на Excel макар и малку. За какви било дополнителни прашања, коментирајте подолу. Можете да ја посетите нашата страница за повеќе статии за користење на Excel.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.