Како да креирате база на податоци за залихи во Excel (3 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе создадеме база на податоци за залихи во Excel . Општо земено, базата на податоци за залихи се користи за следење на производите. Секој трговец на мало или продавач треба да има база на податоци за залихи за да ја чува евиденцијата на производот. Можеме лесно да креираме база на податоци за залихи во Excel без помош на друг софтвер. Денес ќе покажеме 3 лесни методи. Затоа, без понатамошно одложување, да ја започнеме дискусијата.

Преземете ја книгата за вежбање

Преземете ја книгата за вежбање овде.

Креирај база на податоци за залихи.xlsx

Што е база на податоци за залихи?

База на податоци за залихи е список што води евиденција на производи и го следи прометот. Тоа е клучен дел од секој бизнис. Водењето база на податоци за залихи ќе заштеди многу време и ќе го олесни целиот процес. Може да се обезбеди точна прогноза користејќи ја базата на податоци за залихи. Во денешно време, постои софтвер за извршување на оваа задача. Но, можете да го креирате и во Excel следејќи неколку чекори.

3 методи за создавање база на податоци за залихи во Excel

1. Користете шаблони на Excel за да креирате база на податоци за залихи

Можете да креирате база на податоци за залихи користејќи шаблони во Excel. Процесот е многу јасен. Во овој метод, ќе создадеме база на податоци за залихи за некои производи. Во базата на податоци, ќе ја чуваме евиденцијата за идентификацијата на производот, описот, единечната цена и другите потребни информации. Да платимеобрнете внимание на чекорите подолу за да дознаете повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, стартувајте ја апликацијата Microsoft Excel .
 • Второ, одете во картичката Датотека .

 • Трето, изберете Ново .

 • Потоа, одете во Лентата за пребарување и напишете Списоци на залихи .
 • Притиснете Enter или кликнете на иконата Барај .

 • Како резултат на тоа, достапни шаблони ќе се појави на екранот.
 • Изберете го шаблонот на кој сакате да работите.

 • По изборот на шаблонот, ќе се појави порака pop-up.
 • Изберете Креирај од полето за пораки.

 • Веднаш, избраниот образец ќе се појави на работен лист.

 • Следно, избришете ги колоните што не ви се потребни во вашата база на податоци за залихи.

 • Сега, напишете ги информациите за производите во базата на податоци.

 • Конечно, зачувајте ја базата на податоци од јазичето Датотека .

Прочитајте повеќе: Како да креирате едноставна база на податоци во Excel VBA

2. Рачно дизајнирајте база на податоци за залихи во Excel

Можеме и да дизајнираме база на податоци за залихи рачно во Excel. Во тој случај, треба да ја изградиме базата на податоци за залихи од Нубе . Тоа е уште еден лесен процес, но одзема време. Овде, повторно ќе создадеме база на податоци за некои производи. Да ги следиме чекорите подолу донаучете го методот.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, треба да ги креирате заглавјата.
 • Во овој случај, ние ги напишале заглавјата во Ред 4 . Исто така, користевме задебелени фонтови и граници.

 • Потоа, пополнете ги заглавијата со бои за означување.
 • За да го направите тоа , изберете ги заглавијата и пополнете ги со бои од опцијата Пополнете боја на картичката Дома .

 • По пополнувањето со боја, базата на податоци ќе изгледа како на сликата подолу.

 • Сега, почнете да ги пишувате информациите во базата на податоци.

 • По завршувањето на базата на податоци, примени граници на ќелиите. Можете да најдете различни типови на граници во делот Фонт на картичката Дома .

 • До примени го филтерот, одете во картичката Home и изберете 'Sort & Филтер' . Ќе се појави паѓачко мени.
 • Изберете Филтер од паѓачкото мени.

 • На крајот, базата на податоци за залихи ќе изгледа како сликата од екранот подолу.

Прочитајте повеќе: Како да креирате база на податоци што автоматски се ажурира во Excel

3. Направете Excel IN и OUT база на податоци за залихи

Во последниот метод, ќе создадеме едноставна база на податоци за залихи во и надвор. Овде, ќе ја креираме листата на залихи од списокот на производи. Списокот на производи е даден подолу. Во списокот со производи има информацииза идентификација, име, опис и единечна цена на некои производи.

Ајде да ги следиме чекорите подолу за да го знаеме методот.

ЧЕКОРИ :

 • Прво, изберете го опсегот B5:E12 и именувајте го „ Список “. Тоа е дел од базата на податоци од списокот производи.

 • Следно, треба да ја создадеме базата на податоци за залихи „ IN и OUT “ .
 • За тоа, креирајте структура како сликата подолу.
 • Сега, изберете Cell J5 и напишете ја формулата:
=VLOOKUP(I5,List,2,FALSE)

 • Притиснете Enter за да го видите резултатот. Отпрвин ќе покаже грешка. Не треба да се грижите за тоа.

Тука, ја користевме функцијата VLOOKUP за да бараме ставка во низата со име Список . Ќе го бараме id во Cell I5 во низата List . Во овој случај, индексот на колоната треба да биде 2 . Ни треба точно совпаѓање, затоа користевме FALSE во последниот аргумент.

 • Повторно, изберете Cell K5 и напишете ја формулата:
=VLOOKUP(I5,List,3,FALSE)

Тука, индексот на колоната 3 ја претставува третата колона од низата именувана Список .

 • Уште еднаш, изберете Ќелија L5 и напишете ја формулата:
=VLOOKUP(I5,List,4,FALSE)

Во овој случај, индексот на колоната 4 ја претставува четвртата колона од низата со име Список .

 • Потоа, изберете Ќелија J5 , K5 & L5 и повлечете ја Рачката за пополнување надолу докопирајте ја формулата.

 • По копирањето на формулата, ќе видите резултати како на сликата подолу.

 • Во овој момент, внесете ги IDs во базата на податоци и промените автоматски ќе се ажурираат.

 • На крајот, вашата база на податоци ќе изгледа вака. Можете исто така да го следите истиот процес за да изградите друга база на податоци за да водите евиденција за продажбата.

Прочитајте повеќе: Како да креирате база на податоци во Excel ( направи во 8 лесни чекори)

Работи што треба да ги запомните

Постојат неколку работи што треба да ги запомните кога се обидувате да креирате база на податоци за залихи во Excel.

 • Зачувајте го шаблонот пред да излезете од апликацијата за повторно да го користите.
 • Користете го правилниот индекс на колоната во формулата VLOOKUP .
 • За да заштедите време, користете Метод-1 .

Заклучок

Во оваа статија, покажавме 3 лесни методи за Креирање база на податоци за залихи во Excel . Овде, користевме практични збирки на податоци за да го објасниме процесот. Се надевам дека овие методи ќе ви помогнат лесно да ги извршувате вашите задачи. Понатаму, ја додадовме и книгата за вежбање на почетокот на статијата. Можете да го преземете за да дознаете повеќе. Најпосле, доколку имате какви било предлози или прашања, слободно прашајте во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.