Како да направите мапирање на податоци во Excel (5 практични начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Карпирањето податоци е еден од првите и суштински чекори за управување со податоци. Во Microsoft Excel, можете лесно да направите мапирање на податоци што намалува многу време и мака во управувањето со податоците. Оваа статија покажува како да направите мапирање податоци во Excel на 5 практични начини.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од врската подолу.

Mapping на податоци.xlsx

Што е мапирање на податоци?

Карпирањето на податоци е процес на поврзување на податоците од една база на податоци со друга. Тоа е многу неопходен чекор во управувањето со податоците. Ако извршите мапирање на податоци, по промената на податоците во една база, ќе се променат и податоците во друга база на податоци. Ова намалува многу време и мака во управувањето со податоци.

5 начини да направите мапирање податоци во Excel

Microsoft Excel ви овозможува да правите мапирање податоци на многу начини. Во следните фази од статијата, ќе видиме 5 начини за мапирање податоци во Excel.

Ја користевме верзијата Microsoft Excel 365 за овој напис, вие може да користи која било друга верзија според вашата погодност.

1. Користење на функцијата VLOOKUP за мапирање податоци

Во овој метод, ќе видиме како да правиме мапирање податоци во Excel користејќи Функција VLOOKUP . Сега, да претпоставиме дека имате база на податоци со Количина на продажба за три различни модели на лаптопи во текот на неколку недели. Во овој момент, вие сакате даизвлечете ги податоците за MacBook Air M1 во Недела 3 . Следете ги чекорите подолу за да го направите тоа.

Чекори :

 • Прво, изберете го ќелија каде што ги сакате вашите податоци. Во овој случај, ја избираме ќелијата H6 .
 • Потоа, вметнете ја следната формула во ќелијата.
=VLOOKUP(G6,B4:E12,2,FALSE)

Овде, ќелијата G6 е ќелијата што ја покажува неделата бр. за кои ги сакаме нашите податоци. Исто така, опсегот B4:E12 е неделниот сет за продажба.

 • Конечно, ќе го добиете вашиот излез како што е прикажано на следната слика од екранот.

Забелешка: Постојат 3 други начини за мапирање на податоци користејќи ја функцијата VLOOKUP во Excel .

2. Користење на функциите INDEX-MATCH

Тука, ќе видиме како да направиме мапирање на податоци во Excel користејќи функциите INDEX-MATCH . Сега, да претпоставиме дека имате база на податоци со Количина на продажба за три различни модели на лаптопи во текот на неколку недели. Во овој момент, сакате да ги извадите податоците за MacBook Air M1 во Недела 3 . Следете ги чекорите подолу за да го направите тоа.

Чекори :

 • Прво, изберете го ќелија каде што ги сакате вашите податоци. Во овој случај, ја избираме ќелијата H6 .
 • Потоа, вметнете ја следната формула во ќелијата.
=INDEX(B4:E12,MATCH(G6,B4:B12),2)

Во овој случај, ќелијата G6 е ќелијата што укажува на недела бр. за кои ги сакаме нашите податоци. Исто така, опсег B4:E12 е неделна база на податоци за продажба.

 • Конечно, ќе имате излез како што е прикажано на сликата подолу од екранот.

3. Поврзување на ќелии за мапирање на податоци во Excel

Сега, ќе ги поврземе ќелиите за да направиме мапирање на податоци од друг лист. Да претпоставиме дека имате база на податоци со продажна количина за три различни модели на лаптопи во текот на неколку недели.

Во овој момент, креирате лист со податоци и сакате да ги поврзете податоците за продажната количина на Macbook Air M1 со другиот лист. Сега, за да направите мапирање податоци од друг лист, следете ги чекорите подолу.

Чекори :

 • На самиот почеток, изберете ја првата ќелија од колоната Количина на продажба во новиот работен лист. Во овој случај, тоа е ќелијата D6 .
 • Следно, вметнете ја следната формула во ќелијата.
='Linking Cells 1'!C6

Овде, „Поврзување на ќелиите 1“ е името на другиот работен лист од кој ги мапираме податоците.

 • Потоа, повлечете ја Рачката за пополнување за останатите ќелии во колоната.

 • На крајот, ќе имате излез како што е прикажано на сликата подолу од екранот.

4. Примена на функцијата HLOOKUP

Во овој метод, ќе видиме како да направиме мапирање на податоци во Excel користејќи ја функцијата HLOOKUP . Сега, да претпоставиме дека имате база на податоци со Количина на продажба за триразлични модели на лаптопи во текот на неколку недели. Во овој момент, сакате да ги извадите податоците за MacBook Air M1 во Недела 3 . Следете ги чекорите подолу за да го направите тоа.

Чекори :

 • Прво, изберете го ќелија каде што ги сакате вашите податоци. Во овој случај, ја избираме ќелијата H6 .
 • Потоа, вметнете ја следната формула во ќелијата.
=HLOOKUP(C5,C5:E12,4,FALSE)

Овде, ќелијата C5 е ќелијата што го означува моделот на лаптоп за кој ги сакаме нашите податоци.

 • Конечно, ќе го имате вашиот излез како што е прикажано на следната слика од екранот.

5. Користење на напреден филтер за мапирање податоци во Excel

Сега, да претпоставиме дека сакате да најдете извадете податоци за цел ред од табела. Можете лесно да го направите ова во Excel со користење на функцијата Напреден филтер во Excel. Во овој момент, за да го направите тоа, следете ги чекорите подолу.

Чекори :

 • На самиот почеток, вметнете Недела и Недела 3 како што е прикажано на сликата подолу од екранот. Во овој случај, вметнуваме Недела и Недела 3 во ќелиите G4 и G5 соодветно.

 • Следно, одете во картичката Податоци .
 • Потоа, изберете Напредно од Сортирај & Филтер .

 • Во овој момент, ќе се појави прозорецот Напреден филтер .
 • Потоа, од тој прозорец изберете Копирај на друга локација .
 • Следно, во СписокОпсег внесете го опсегот од кој ги извлекувате податоците. Во овој случај, опсегот $B$4:$E:$11 е вметнат опсег.
 • Сега, вметнете опсег $G$4:$G$5 во Опсег на критериуми .
 • Потоа, вметнете $G$7 во Копирај во . Еве, ова е ќелијата каде што ќе ги ставиме извлечените податоци.
 • Следствено, кликнете на OK .

 • На крајот, ќе имате излез како што е прикажано на сликата подолу.

Дел за вежбање

За вежбање сами имаме обезбеди дел Вежбање како подолу на десната страна на секој работен лист.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.