Како да направите листа во ќелија во Excel (3 брзи методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Сакате да направите листа за вашите податоци во ќелија во Excel? Вие сте на вистинското место! Овде, во ова упатство, ќе ви покажеме 3 уникатни методи за правење листа во ќелија.

Преземете ја работната книга за вежбање

Бесплатниот шаблон за Excel можете да го преземете од овде и вежбајте сами.

Направете листа во Cell.xlsx

3 начини да направите листа во ќелија во Excel

Прво да се запознаеме со нашата база на податоци. Следната база на податоци претставува 5 номинирани филмови во категоријата за најдобар филм на наградата Оскар 2022 година.

Метод 1: Направете паѓачка листа во ќелија во Excel

Списокот паѓачки е многу лесен за корисникот бидејќи помага да се избере одредена ставка со кликнување од списокот. Значи, не треба да креирате прекин на линијата во ќелија.

 • За да направите паѓачка листа прво, ги наведов имињата на филмовите во друг нов лист со име 'Список' .

 • Потоа одете на главниот лист каде што сакате да го направите опаѓачко
 • Кликнете на ќелијата каде што сакате да ја задржите листата .
 • Подоцна, кликнете на следниов начин:

Податоци > Алатки за податоци > Валидација на податоци > Валидација на податоци

 • Набргу по Потврда на податоци ќе се отвори дијалог прозорецот.
 • Формирајте го Поставување секција, изберете Список од Дозволи
 • Потоа притиснете Отвориикона од полето Извор потоа ќе се појави друго поле за дијалог за да го изберете опсегот.

 • Во овој момент, само одете во листот Список и изберете го опсегот на податоци со влечење со глувчето. Д напредниот правоаголник ќе го истакне вашиот избор .
 • Конечно, само допрете Enter

 • Ништо да се прави овде, само притиснете OK .

Потоа ќе видите паѓачко икона на десната страна од ќелијата.

Ако кликнете таму, ќе ги прикаже сите избрани ставки како список. Изберете ставка и ќелијата ќе ја прикаже само таа ставка.

Избрав Dune .

Слични читања

 • Креирање мејлинг листа во Excel (2 методи)
 • Како да направите азбучен список во Excel (3 начини)
 • Направете листа одвоена со запирка во Excel (5 методи)

Метод 2: Создадете буллет Или Список со броеви во ќелија во Excel

Сега ќе научиме како да направиме Список со точки или Список со броеви во ќелија во Excel. Значи, ќе мора да направиме прекин на линијата во овој метод.

 • Двоен-клик на ќелијата каде што сакате да ја креирате листата.
 • Потоа кликнете како следува: Вметни > Симболи > Симбол

Наскоро потоа ќе добиете дијалог-кутија што ќе ви покаже многу симболи.

 • Сега само изберете го Почеток симбол од графиконот или можете да го напишете Кодот на знакот во полето за пребарување како што е прикажано на сликата подолу и ќе ве однесе директно до знакот.
 • Потоа само притиснете Вметни .

 • Ако сакате да направите листа со броеви, само изберете го знакот Број од табелата.

Сега знакот Bullet е успешно вметнат.

 • Потоа, напишете име на ставка или можете да копирате од друг лист или апликација.

 • Подоцна, за да се скрши линија притиснете Alt+Enter на вашата тастатура.

 • Сега за повторно да го вметнете знакот Bullet , можете да го вметнете како претходните чекори или едноставно можете да копирате од претходната линија во ќелијата.

 • Повторно напишете или копирајте друго име на ставка и продолжете со овие чекори до крајот на вашата листа.
 • Потоа само притиснете го Enter

 • Конечно , држете го курсорот на имињата на редовите' долната маргина o ѓ на ќелијата, тогаш само кликнете двапати на глувчето и редот автоматски ќе се прошири за да одговара на ќелијата.

Вкупниот список е сега ставено во Ќелија B5 со Bullet знак.

Метод 3: Залепете листа во ќелија од друга апликација во Excel

Наместо да ги пишувате имињата рачно повторно и повторно, можете да ја копирате листата од друга апликација како - MS Word,Текстуален документ, тетратка, веб-страница, итн .

Погледнете ја следната слика, направив листа на овие филмови во MS Word .

 • Прво, копирајте ја листата користејќи ја командата Ctrl+C на вашата тастатура.

 • Потоа кликнете двапати на ќелијата каде што сакате да ја копирате листата.

 • И потоа едноставно копирајте ја листата користејќи го Ctrl+ V командата на вашата тастатура и притиснете го Enter

 • На крај, ќе мора да удвои- кликнете на вашето глувче на имињата на редовите долната маргина на ќелијата за да ја проширите ќелијата.

И сега списокот во ќелијата е подготвена.

Заклучок

Се надевам дека постапките опишани погоре ќе бидат доволно добри за да се направи листа во ќелија во Excel. Слободно поставете какви било прашања во делот за коментари и ве молам да ми дадете повратна информација.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.