Како да ги преместите редовите надолу во Excel (6 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Постојат многу сценарија каде што можеби ќе сакате да ги преместите вашите редови во Excel. Можеби е затоа што на прво место имало грешки, или можеби само треба да ги преуредите редовите. Која и да е причината, овде во ова упатство, ќе ви покажам различни методи за тоа како можете да ги преместувате редовите надолу во Excel со примери.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работна книга со сет на податоци што се користи за овој напис со сите резултати вклучени во различни работни листови од долу. Обидете се да се преземете и да вежбате додека ја поминувате статијата.

Премести ги редовите надолу.xlsx

6 начини за преместување редови надолу во Excel

Ќе ви покажам вкупно шест различни методи како да ги преместите редовите надолу во Excel. Сепак, методите може да имаат различни резултати, како на пример дали го заменува редот или не, или остава празен простор на претходното место. Поминете низ методите за да дознаете каков излез сакате и на долг рок, обидете се да го изберете оној за посакуваниот резултат.

Ќе ги користам сите методи за да ги преместувам редовите надолу во истата база на податоци подолу.

1. Преместете ги редовите надолу со помош на глувчето

Во Excel, најбрзиот начин да ги преместите редовите надолу е да го користите глувчето за да ги влечете и преместите до новото место. Ако не сакате само да ги преместите останатите редови надолу наместо да ги замените со оној во конкретната положба, овој метод би билнајпогоден за вас.

Во овој дел, ќе го преместам првиот ред од табелата на друга позиција. Следете ги овие чекори за да видите како.

Чекори:

 • Прво, изберете го целиот ред од сетот.

 • Потоа поместете го курсорот на глувчето до границата на вашиот избор каде што иконата на курсорот ќе премине во Покажувач за движење .

 • Сега притиснете Shift на тастатурата и кликнете и повлечете ја ќелијата на позицијата каде што сакате да ја преместите.

 • Откако ќе го ставите во посакуваната положба, отпуштете го копчето. Редот ќе ви биде преместен во редот после линијата.

Можете да го повторите ова за сите ваши посакувани за да ги поместат редовите надолу.

Прочитајте повеќе: Како да скриете редови во Excel (6 ефективни методи)

2. Користење на контекстното мени

Ако сакате да преместите редови надолу користејќи команди, Excel обезбедува некои основни команди за да го направите тоа. Можете да го исечете редот и наместо да го залепите, редот да го вметнете во новата положба. Бидејќи вметнувањето ги заменува претходните вредности со нови, вметнувањето е подобра опција ако само сакате да го поместите редот надолу без да отстраните ништо друго.

Чекори:

 • Прво, изберете го редот што сакате да го преместите.

 • Потоа исечете го редот со притискање „Ctrl+X“ на вашата тастатура.
 • Сега кликнете со десното копче на редот пред кадесакате да го вметнете редот.
 • Во контекстното мени, изберете Вметни исечени ќелии .

Можете да имате истиот резултат како погоре.

Поврзани содржини: Кратенка за откривање на редови во Excel (3 различни методи)

3. Команда за приспособено сортирање за преместување редови надолу

Овој метод е особено корисен ако сакате да ги преуредите сите редови во базата на податоци. Сепак, сè уште може да се користи за поместување на редови надолу во табела или база на податоци во Excel. Но, пред сортирање, прво треба да доделите одреден број на секој ред а потоа да ги подредите редовите според броевите.

Следете ги чекорите за подетален водич.

Чекори:

 • Прво, вметнете нова колона пред датата на податоци со десен клик на бројот на колоната и избирање Вметни од контекстното мени.

 • Во новата колона, доделете број на секоја колона. Редоследот на броевите треба да го претставува редоследот на преуредените редови.

 • Изберете ја целата база на податоци.
 • Потоа од лентата , одете во картичката Дома и од групата Уредување , изберете Сортирај & засилувач; Филтер .
 • Изберете Прилагодено подредување од паѓачкото мени.

 • Нова Подреди дијалог полето ќе се појави. Во полето Колона , изберете Бр на подредување И во полето Ред изберете Најмал доНајголема .

 • Потоа, кликнете на OK . Ќе имате поместени редови надолу (исто така, некои редови се поместени нагоре).

 • Конечно, избришете ја дополнителната колона додадена во првиот чекор за да ја добиете оригинална база на податоци назад.

Прочитајте повеќе: Како да групирате редови во Excel со проширување или колапс (5 методи)

Слични читања

 • Како да креирате редови во ќелија во Excel (3 методи)
 • Како да Групирајте ги редовите во Стожерната табела на Excel (3 начини)
 • Скриени редови во Excel: Како да ги откриете или избришете?
 • Како да ги скриете редовите Врз основа на вредноста на ќелијата во Excel (5 методи)
 • Како да ја промените големината на сите редови во Excel (6 различни пристапи)

4. Преместете ги редовите Надолу со влечење

Наместо да притиснете Shift и влечење, можете едноставно да кликнете и да влечете за да ги преместите редовите надолу во Excel. Но, ова е исто како да го исечете и залепите редот во новата положба. Ќе го замени претходниот ред со залепен. Ако сакате ваков тип на резултат, следете ги овие чекори.

Чекори:

 • Прво, изберете го редот што сакате да го преместите надолу.

 • Поместете го курсорот на глувчето до работ на границата на вашиот избор каде што ќе се трансформира во Премести Покажувач .

 • Сега, повлечете го редот на вашата нова позиција.

 • Конечно, пуштете го. Ќе има аСе појавува предупредувачко поле за замена, кликнете на OK .

Потоа ќе ви се премести редот надолу.

Забележете дека овој метод ја остава претходната позиција на избраниот ред празна и целосно го отстранува претходниот ред од местото каде што се движите.

Прочитајте повеќе: Како да ги соберете редовите во Excel (6 методи)

5. Користење на копчето Ctrl

Со сите кликања и влечења, постои метод можете да го задржите избраниот ред на претходната позиција. Во исто време, можете да вметнете копија од неа во новата позиција. За тоа, треба да притиснете Ctrl и повлечете го на новата позиција.

Следете ги овие чекори за подетален водич.

Чекори:

 • Прво, изберете го редот што сакате да го преместите.

 • Потоа поместете го курсорот на глувчето до границата на вашиот избор додека покажувачот за движење не се појави на местото на курсорот.

 • Сега притиснете Ctrl на тастатурата. Потоа, кликнете и повлечете ја границата на редот до вашата нова позиција.

 • По ослободувањето на кликнувањето, ќе имате менувач на редот на вашата нова позиција, но во исто време имајте го и во првобитната положба.

Забелешка: Овој метод исто така ќе го отстрани претходниот ред на избраната позиција.

Поврзана содржина: Откријте ги сите редови што не работат во Excel (5 проблеми и решенија)

6. ПреместиПовеќе редови надолу

Можете да го користите методот на влечење и за повеќе редови. Но, ова може да се направи само ако редовите се последователни. Ако селекциите се незаразни, за жал, не можете да ги преместите со овој метод.

Еве детален водич за поместување на повеќе редови надолу. Ќе ги преместувам првите два реда во табелата.

Чекори:

 • Прво, изберете ги редовите што сакате да ги преместите.

 • Потоа поместете го курсорот на глувчето до работ на изборот каде што ќе се претвори во Покажувач за движење .

 • Сега додека притискате Shift на тастатурата кликнете и повлечете ги редовите до вашите нови позиции.

 • По ослободувањето на глувчето, избраните редови ќе бидат преместени надолу на нивните нови позиции.

Прочитај повеќе: Како да ги откриете сите редови во Excel (сите можни начини)

Заклучок

Со тоа се заклучуваат сите методи што можете да ги користите за да ги преместите редовите надолу во Excel и да постигнете различни резултати . Се надеваме дека сте ја нашле оваа статија корисна и информативна. Ако имате какви било прашања или предлози, кажете ни во коментарите подолу. За повеќе водичи како овој, посетете го Exceldemy.com .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.