Excel VBA за печатење како PDF и зачувување со автоматско име на датотека

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Постојат придобивки од извозот на табела Excel како документ PDF . Со промена на датотеката во PDF формат, ќе можеме да ја печатиме и споделуваме со различни професионални врски. PDF-датотеките се доверлив стандард за извоз на документи што чувствувате потреба да ги споделите со други или да ги објавите. Во оваа статија, ќе покажеме неколку примери на VBA за печатење како PDF и зачувување со автоматско име на датотека.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга и вежбајте со нив.

VBA Печатете во PDF.xlsm

9 Примери на Excel VBA за печатење како PDF и зачувајте со автоматско име на датотека во Excel

Можеме лесно да отпечатиме датотека Excel како PDF и да ја зачуваме датотеката со автоматско име на датотеката, користејќи ја лентата со алатки на Excel. Но, би било полесно со Excel VBA . Ни треба само кодот VBA и да го извршиме. Не ни требаат толку многу кликнувања за да ја завршиме задачата и ова ни заштедува време.

Visual Basic за апликации ( VBA ) е програмски модел и изолирана програма што најчесто се гледа во Microsoft Office . Тоа е аналитичка алатка, често достапна како додатоци на Excel , која ги оптимизира рачните операции како што се монотоните работи кои одземаат многу време. Исто така, може да генерира CSV датотеки. Значи, ајде да видиме неколку примери за печатење на ексел-датотеката како PDF со автоматско име на датотеката.

1. Печатете работна книга во PDFнапишете го нашиот код за да генерирате табела од опсег.
 • Трето, изберете Module од паѓачката лента со мени Вметни.
 • Понатаму, копирајте го и залепете го VBA-кодот подолу.
 • VBA код:

  4697
  • Понатаму, извршете го кодот со кликнување на копчето RubSub или користејќи го F5 кратенка на тастатура.

  • Оваа датотека е зачувана како PDF со истото име како претходниот пример.

  Објаснување на VBA кодот

  3441

  Тие блокови од кодовите се за креирање и доделување променливи.

  5230

  Ова ќе зачува опсег на податоци за датотеки како PDF.

  Прочитајте повеќе: Како да го конвертирате Excel во PDF без губење на форматирање (5 ефективни начини)

  9. Зачувајте го името на датотеката на автоматски начин додека печатите во PDF во Excel VBA

  Ајде да погледнеме друг метод на Excel VBA за печатење во PDF и автоматско складирање на името на датотеката.

  ЧЕКОРИ:

  • За почеток, изберете ја картичката Програмер од лентата.
  • Второ, изберете Visual Basic од областа Code за да се отвори Visual Basic Editor . Кликнете Alt + F11 за да го стартувате Visual Basic Editor .
  • Можете и да кликнете со десното копче на вашиот работен лист и да изберете View Код . Ова исто така ќе ве однесе до Уредувачот на Visual Basic .
  • Сега, можеме да го видиме Уредникот на Visual Basic , каде што ќе го напишеме кодот за создавање табелаод опсег.
  • Понатаму, изберете Модул од паѓачкото мени Вметни .
  • Потоа, копирајте го и залепете го VBA код што следи.

  VBA код:

  3287
  • Кодот потоа ќе се изврши со кликнување на RubSub копче или со помош на F5 кратенката на тастатурата.

  Објаснување на VBA кодот

  7871

  За добивање на датотеката како pdf и зачувување на името на pdf.

  4141

  Ова само го постави квалитетот на печатење.

  4336

  Овие линии ќе го научат корисникот како да испратете ја датотеката за да ја испечатите како pdf.

  Прочитајте повеќе: Како да го зачувате Excel како PDF без отсекување (4 соодветни начини)

  Заклучок

  Горените методи ќе ви помогнат да ја извршите таа работа од Печати во PDF и зачувај автоматско име на датотека во Excel VBA . Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ако имате какви било прашања, предлози или повратни информации, ве молиме кажете ни во делот за коментари. Или можете да фрлите поглед на другите наши статии во блогот ExcelWIKI.com !

  & засилувач; Зачувај го името на датотеката автоматски во Excel

  Да претпоставиме дека сакаме да ја испечатиме целата работна книга и да го зачуваме името на датотеката додека го ставаме името на нашиот код. Сега, да претпоставиме дека сакаме да зачуваме PDF-датотека на нашиот компјутер Локален диск (E:) . Како што можеме да видиме на сликата подолу дека локацијата не содржи никакви pdf датотеки. Откако ќе го извршиме кодот VBA, ќе можеме да ја видиме нашата сакана PDF датотека на таа локација на нашиот компјутер.

  Со Excel VBA , корисниците можат лесно да го користат кодот кој делува како менија на ексел од лентата. За да го користите кодот VBA за печатење pdf и зачувување со автоматско име на датотека, да ја следиме постапката.

  ЧЕКОРИ:

  • Прво, одете во картичката Програмер од лентата.
  • Второ, од категоријата Code , кликнете на Visual Basic за да го отворите Уредувач на Visual Basic . Или притиснете Alt + F11 за да го отворите Visual Basic Editor .

  • Наместо да го направите ова, можете само да кликнете со десното копче на вашиот работен лист и да отидете на Види код . Ова исто така ќе ве однесе до Уредник на Visual Basic .

  • Ова ќе се појави во Уредникот на Visual Basic каде ги пишуваме нашите кодови за да креираме табела од опсегот.
  • Трето, кликнете на Модул од Вметни паѓачката лента со мени.

  • Ова ќе создаде Модул во вашата работна книга.
  • И, копирајте и залепете го VBA кодот прикажан подолу.

  VBA код:

  8153
  • Изврши го кодот со притискање на копчето F5 на вашата тастатура.

  • Конечно, можете да видите дека името на PDF датотека, Работна книга сега се наоѓа на таа патека на вашиот компјутер. Значи, тоа значи дека името на датотеката автоматски се зачувува.

  • И, на крај, ако се вратите на вашата работна книга, можете да видите неколку точки со точки . Ова е затоа што датотеката сега е подготвена за печатење.

  Објаснување на VBA кодот

  3745

  Sub е дел од кодот што се користи за справување со работата во кодот, но нема да врати никаква вредност. Тоа е исто така познато како подпроцедура. Така, ја именуваме нашата процедура Print_Workbook() .

  6759

  Оваа линија е за локацијата и името на датотеката pdf. Овде, ја зачувуваме нашата датотека во E: на нашиот компјутер и ја именуваме датотеката Работна книга .

  3921

  Оваа линија код е за извоз на датотеката Excel како PDF и правејќи го подготвен за печатење.

  4169

  Ова ќе ја заврши постапката.

  Прочитајте повеќе: Извезете Excel во PDF со хиперврски (2 брзи методи)

  2. Зачувај активен лист автоматски како PDF

  Ајде да видиме друг пример за печатење активен лист во pdf и зачувајте го името на датотеката автоматски користејќи Excel VBA .

  ЧЕКОРИ:

  • Прво, одете на картичката Развијте r од лентата.
  • Второ, кликнете на Visual Basic за да го отворите VisualОсновен уредник .
  • Друг начин за отворање на Visual Basic Editor е едноставно да притиснете Alt + F11 .
  • Или, десно- кликнете на листот, а потоа изберете Прегледај код .
  • Следно, одете на Вметни и изберете Модул од паѓачкото мени.
  • И, ова ќе го отвори визуелниот основен прозорец.
  • Потоа, копирајте го и залепете го VBA-кодот подолу.

  VBA код:

  8318
  • Понатаму, притиснете го копчето F5 или кликнете на копчето Изврши под за да го вклучите кодот.

  • Слично на претходниот пример, датотеката е зачувана како PDF со автоматско име на датотеката.

  Ако го прочитате објаснувањето за кодот на example1, ќе го разберете и ова.

  Прочитајте повеќе: Excel Macro: Зачувај како PDF со Date во Име на датотека (4 соодветни примери)

  3. Печатете PDF-датотека од Excel со VBA во опсег

  Ајде да погледнеме друг пример за користење на Excel VBA за печатење активен лист во pdf и автоматски да го зачувате името на датотеката.

  ЧЕКОРИ:

  • За да започнете, кликнете на јазичето Програмер на лентата.
  • Второ, стартувајте го Visual Basic Editor со кликнување на Visual Basic .
  • Алтернативно, можете да пристапите до Visual Basic Editor со притискање Alt + F11 .
  • Или, кликнете со десното копче на листот и изберете Прегледај код од менито.
  • Следно, изберете го Модулот од менито долу кутијапод Вметни .
  • И ќе се појави визуелниот основен прозорец.
  • Напишете го кодот таму.

  ВБА код:

  5951
  • Конечно, притиснете го копчето F5 за да го извршите кодот.

  • Потоа, можете да видите дека на таа локација на вашиот компјутер е додадена PDF-датотека со име Работна книга. Како резултат на тоа, името на датотеката автоматски се зачувува.

  Прочитај повеќе: Печати опсег во PDF со VBA во Excel (5 најлесни примери)

  4. Excel VBA за превртување низ избраниот лист и печатење PDF

  Ајде да погледнеме на друг начин за печатење во PDF и автоматски да го зачуваме името на датотеката.

  ЧЕКОРИ:

  • За да започнете, отворете ја лентата и изберете ја опцијата Програмер .
  • Потоа, за пристап до Visual Basic Editor , кликнете на Visual Basic .
  • Со притискање на Alt + F11 ќе се појави и Visual Basic Editor .
  • Алтернативно, кликнете со десното копче на листот и изберете Прегледај код од менито што се појавува.
  • Сега, од паѓачката опција Вметни , изберете Модул .
  • Потоа копирајте го и залепете го VBA кодот што следи.

  VBA код:

  7520
  • Извршете го кодот со притискање на копчето F5 .

  • На крајот, можете да видите дека PDF-датотеката за работна книга е поставена на таа област на вашиот компјутер. Како последица на тоа, името на датотеката се чуваавтоматски.

  Ова ќе ја зачува датотеката како број на листот на работната книга.

  VBA код Објаснување

  2735

  Оваа линија на кодови на јамката for е за извоз на датотеката excel како pdf и печатење на датотеката.

  Прочитај повеќе: Excel VBA: ExportAsFixedFormat PDF with Fit to Page (3 примери)

  5. Печатете во PDF и зачувајте го името на датотеката инстинктивно во Excel

  Сега, погледнете друг Excel VBA метод за зачувување на датотеките на Excel во pdf и именувајте ја датотеката автоматски систем.

  ЧЕКОРИ:

  • За почеток, отворете ја лентата и изберете Програмер од паѓачкото мени.
  • Потоа, изберете Visual Basic за да се отвори Visual Basic Editor .
  • До Visual Basic Editor може да се пристапи и со притискање на Alt + F11 .
  • Алтернативно, можете да кликнете со десното копче на листот и да изберете View Code од менито што се појавува.
  • Потоа, изберете Модул од паѓачкото мени Вметни .
  • Понатаму, копирајте го и залепете го следниот VBA код.

  VBA код:

  4616
  • На крајот, извршете го кодот со притискање F5 на тастатурата и ќе го видите резултатот.

  • Подоцна ќе видите дека датотеката Работна книга PDF е веќе зачувана на таа локација на вашиот компјутер. Како резултат на тоа, името на датотеката се чува автоматски.

  Слично, како и во претходниот пример, оваќе ја зачува и датотеката pdf како број на листот.

  Објаснување на кодот VBA

  9024

  Блокот на кодот е за печатење и зачувување на датотеката Excel како pdf.

  Прочитај повеќе: Печати во PDF и е-пошта користејќи VBA во Excel (2 корисни случаи)

  6. Функција VBA за печатење PDF и автоматско зачувување на името на датотеката

  Ајде да истражиме друг начин на Excel VBA за печатење во PDF и автоматски зачувување на името на датотеката. Ќе користиме функција и ќе ја зачуваме датотеката во PDF во овој пример. Ние исто така го користиме Msgbox за да ни дадеме порака дали датотеката е зачувана или не.

  ЧЕКОРИ:

  • На почетокот , одете во картичката Програмер > Visual Basic > Вметни > Модул .
  • Или, со десен клик на работниот лист ќе се отвори прозорец. Оттаму одете во Прегледај код .
  • И, ова ќе ве однесе до полето Visual Basic Editor , каде што можеме да напишеме VBA макроа .
  • Од друга страна, со притискање на Alt + F11 ќе се отвори и Visual Basic Editor .
  • Потоа, напишете го VBA код.

  VBA код:

  4447
  • И, извршете го кодот за да го видите резултатот со притискање на Копче F5 .

  • Ова ќе се појави во Msgbox и проверете дали датотеката PDF сега е подготвена за печатење .

  • Слично, како и досега, ќе забележите дека PDF-датотеката за работна книга веќе езачувана на таа локација на вашиот компјутер. Како резултат на тоа, името на датотеката е стандардно зачувано. Како што го поставивме името на датотеката Печати PDF , тоа го зачува името на датотеката Печати PDF.

  Ако погледнете на објаснувањето на претходниот код, правилно ќе ги разберете линиите на кодот. Не треба да го менувате кодот, само променете ги опсезите според вашите параметри. Можете да го копирате кодот и да го користите за вашата работна намена.

  Прочитајте повеќе: Excel макро за зачувување како PDF со име на датотека од вредност на ќелијата (2 примери)

  7. Код на Excel VBA за печатење во PDF и автоматски зачувување на името на датотеката

  Ајде да погледнеме друг метод на Excel VBA за печатење во PDF и автоматско складирање на името на датотеката.

  ЧЕКОРИ:

  • За почеток, одете до картичката Програмер на лентата.
  • Второ, во делот Код, изберете Visual Basic за стартување на Visual Basic Editor . За да го отворите Visual Basic Editor , кликнете Alt + F11 .
  • Алтернативно, можете само да кликнете со десното копче на вашиот работен лист и да изберете View Code . Ова ќе ве однесе до Уредникот на Visual Basic исто така.
  • Ова ќе се прикаже во Visual Basic Editor , каде што ќе го напишеме кодот за генерирање табела од опсег.
  • Трето, од паѓачката лента со мени Вметни, изберете Модул .
  • И, копирајте го и залепете го VBA кодот прикажаниподолу.

  VBA код:

  9395
  • Потоа, извршете го кодот со кликнување на копчето RubSub или притискање на F5 кратенка на тастатура.

  • Посебно, тогаш, ќе се појави Поставка за пораки .

  • Датотеката е зачувана како PDF со истото автоматизирано име на датотека како во претходниот пример.

  Објаснување на VBA кодот

  6184

  Тие се за добивање на активната папка на работната книга ако работната книга е зачувана.

  4501

  Ова ќе го создаде стандардното име за зачувување датотеки.

  8435

  Тој блок само ја извезува датотеката на Excel во PDF во тековната папка.

  9357

  Ова ќе ни овозможи да видиме порака за потврда со информации за датотеката во Microsoft Excel.

  Прочитајте повеќе: Печати во PDF со користење на макро копче во Excel (5 макро варијанти)

  8. Печатете специфичен Excel лист со автоматско име на датотека

  Ајде да погледнеме друг метод на Excel VBA за печатење во PDF и автоматско складирање на името на датотеката.

  ЧЕКОРИ:

  • На прво место, изберете ја картичката Програмер од лентата.
  • Второ, под категоријата Код , изберете Visual Basic за стартување на Visual Basic Editor . Алтернативно, притиснете Alt + F11 за да го стартувате Visual Basic Editor .
  • Наместо тоа, кликнете со десното копче на вашиот работен лист и изберете Погледнете го кодот .
  • Ова ќе се прикаже во Уредникот на Visual Basic , каде што ќе

  Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.