Како да ја вратите претходната верзија на датотеката Excel (4 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Кога ракуваме со огромна база на податоци во Excel, понекогаш ни е потребно да ја добиеме претходната верзија на нашата табела. Освен тоа, понекогаш случајно ја затвораме нашата датотека без да ја зачуваме. Excel има неверојатни карактеристики за враќање на тие типови датотеки. Ако исто така сте заинтересирани да знаете како да ја вратите претходната верзија на датотеката Excel, тогаш преземете ја работната книга за вежбање и следете не.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за вежбање додека сте ја читате оваа статија.

Вратете ја претходната верзија на датотеката Excel. xlsx

4 лесни методи за враќање на претходната верзија на Excel File

За да ги демонстрираме пристапите за враќање на претходната верзија на датотеката Excel, разгледуваме база на податоци од 10 текстуални низи. Значи, нашиот сет на податоци е во опсегот на ќелии B5:B14 .

Името на нашиот работен лист е Врати ја претходната верзија на Excel Датотека.xlsx . Ќе се обидеме да ја добиеме претходната верзија на оваа датотека.

1. Враќање од историјата на верзии

Можеме да ја добиеме претходната верзија на нашата табела од Excel вградена функција наречена Историја на верзии . За враќање на датотека со оваа опција, мора секогаш да ја одржувате функцијата Автоматско зачувување Вклучено . Чекорите на овој процес се дадени подолу:

📌 Чекори:

 • Прво, изберете Датотека > Инфо .
 • Потоа, изберете го Историја на верзии опција.

 • Страничен прозорец наречен Историја на верзии ќе се појави на десната страна на нашата табела.
 • Потоа, во ова поле, кликнете на опцијата Отвори верзија за да ја отворите претходната верзија на нашата датотека Excel.

 • Конечно, ќе видите дека претходната верзија на вашата датотека Excel е отворена. Сега, кликнете Врати за да ја зачувате датотеката на саканата локација на вашиот компјутер.

Така, можеме да кажеме дека нашиот метод на работа функционираше успешно и можеме да ја вратиме претходната верзија на нашата Excel датотека.

Прочитајте повеќе: Како да ја вратите препишаната датотека Excel без претходна верзија

2. Преземете ја претходната верзија од опцијата за управување со работна книга

Изграден Excel Функцијата -in наречена Управување со работна книга исто така може да ни помогне да ја вратиме претходната верзија на нашата датотека Excel. Користејќи ја оваа опција, можеме да ја отвориме и незачуваната датотека и да ја зачуваме. Постапката на овој процес е објаснета подолу:

📌 Чекори:

 • На почетокот на овој процес, изберете Датотека > Инфо .
 • Сега, изберете ја паѓачката стрелка на опцијата Управување со работна книга .
 • Потоа, изберете ја опцијата Врати незачувани работни книги .

 • Ќе се појави дијалог прозорец со наслов Отвори .
 • Потоа, изберете ја датотеката и кликнете Отвори . Датотеката ќе се отвори внатреExcel.

 • Датотеката ќе се отвори во Microsoft Excel .

 • Потоа, во картичката Датотека , изберете ја командата Зачувај како за да ја зачувате датотеката на вашата сакана локација.

Значи, можеме да кажеме дека нашиот процес функционираше успешно и можеме да ја вратиме претходната верзија на датотеката Excel.

Прочитај повеќе: Како да ги вратите промените во Excel по зачувување и затворање (2 лесни методи)

Слични читања

 • Вратете ги оштетените датотеки на Excel од USB (4 брзи методи)
 • Како да направите автоматска резервна копија на датотеката Excel (2 лесни методи)
 • Обновете оштетени Excel датотеки од USB (4 Брзи методи)
 • Како да вратите избришана датотека Excel (5 ефективни начини)

3. Користење на својствата на датотеката за да добиете датотека

Претходната верзија на датотеката Excel може да се врати и од опцијата Карактеристики на вашиот уред. За тоа, мора да ја задржите опцијата Вклучи Историја на датотеки на вашиот уред. Во спротивно, не можете да го користите овој метод. Следете ги овие чекори за да ја вратите претходната верзија на датотеката Excel:

📌 Чекори:

 • Изберете ја датотеката на вашиот уред.
 • Сега, кликнете со десното копче на глувчето и изберете ја опцијата Properties . Можете исто така да притиснете 'Ctrl+Enter' на вашата тастатура за да го активирате полето за дијалог.

 • Дијалошко поле наречено ЗакрепнетеЌе се појави претходна верзија на својствата на датотеката Excel .
 • Потоа, изберете ја картичката Претходни верзии .

 • Потоа, изберете ја саканата датотека од списокот со претходни верзии на тој живот и кликнете Отвори .
 • Конечно, кликнете OK за да го затворите полето за дијалог .
 • Ќе видите дека Mircosoft Excel ќе ја отвори датотеката.

На крајот, можеме да кажеме по чекори правилно, можете да ја вратите претходната верзија на датотеката Excel.

Прочитајте повеќе: Како да најдете резервни датотеки во Excel (5 лесни методи)

4. Вратете ги незачуваните Датотека од Обнова на документи

Понекогаш нашата датотека на Excel случајно се затвора без конечно зачувување поради прекин на струја или дефект на хардверот. Во овој случај, Excel автоматски ви дава опција еднаш да ги вратите податоците за вашата датотека. Ако не ја вратите датотеката во тоа време, таа засекогаш ќе се изгуби од меморијата на вашиот уред. Тоа е многу лесен процес. Чекорите на овој метод се прикажани подолу како што следува:

📌 Чекори:

 • Внимателно, двоен клик на таа датотека со глувчето за да го отворите.

 • Како што се отвора датотеката, страничен прозорец со наслов Обнова на документ ќе се појави на левата страна од вашата табела.

 • Сега, кликнете на паѓачката стрелка покрај името на датотеката прикажана во тој прозорец и кликнете на Преглед опција. Датотеката ќе се отвори внатреExcel и ќе ја видите последната модификација направена пред неуспехот.

 • Повторно, кликнете на паѓачката стрелка покрај името на датотеката прикажана во таа прозорец и изберете Зачувај како за да ја зачувате датотеката на саканата локација.

 • Покрај тоа, можете да отидете од Датотека > Зачувај како за да ја зачувате датотеката.

 • На крајот, кликнете на Затвори за да го затворите прозорецот.

Конечно, можеме да кажеме дека преку овој процес можете да ја вратите претходната верзија на незачувана датотека.

Прочитајте повеќе: [Поправено:] Незачуваната датотека Excel не се обновува

Заклучок

Тоа е крајот на оваа статија. Се надевам дека овој напис ќе ви биде корисен и ќе можете да ја вратите претходната верзија на датотеката Excel. Доколку имате дополнителни прашања или препораки, споделете ги со нас во делот за коментари подолу.

Не заборавајте да ја проверите нашата веб-локација ExcelWIKI за неколку проблеми и решенија поврзани со Excel. Продолжете да учите нови методи и да растете!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.