Споредете две табели и истакнете ги разликите во Excel (4 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажеме како да го користите Excel за споредување две табели и нагласи разликите . Зедовме две табели кои ги прикажуваат цените на истиот производ во две продавници . За секоја продавница, имаме 2 колони : „ Ставка “ и „ Цена “.

Преземете ја работната книга за вежбање

Споредете и означете ги разликите во табелите.xlsm

4 начини да споредите две табели и да ги нагласите разликите во Excel

1 Користење на операторот Not Equal () во Excel за споредба на две табели и истакнување на разликите

Во првиот метод, ќе го користиме Не е еднаков (““) оператор заедно со Условно форматирање за споредување на две табели и означување на било кои разлики .

Чекори:

 • Прво, изберете го опсегот ќелија F5:F10 .
 • Второ, од Почетниот картичката >>> Условно форматирање >>> изберете Ново правило…

Ќе се појави полето за дијалог Ново правило за форматирање .

  <. 12>Трето, изберете „ Користете формула за да одредите кои ќелии да се форматираат “ од делот S изберете тип на правило: .
 • Потоа, напишете ја следнава формула во полето Уреди го описот на правилото: .
=F5C5

Еве, ние“ повторно проверувајќи дали вредноста од ќелијата F5 не е еднаква на онаа на ќелијата C5 . Ако е ТОЧНО тогаш ќелијата ќе биде означена .

 • Потоа, кликнете на Форматирај...

Ќе се појави полето за дијалог Форматирај ќелии .

 • Кликнете на табулаторот „ Пополни “.
 • Потоа, изберете боја од делот Боја на позадина: .
 • Потоа, притиснете OK .

 • Конечно, кликнете на OK .

Така, споредивме две табели во Excel и нагласија разликите .

Прочитајте повеќе: Како да направите табела за споредба во Excel (2 методи)

2. Споредете две табели и означете ги разликите користејќи го правилото за уникатно форматирање

Во овој метод, ние ќе ги користиме „ уникатни вредности само за формат ” опција од правилото Условно форматирање за нагласи разликите помеѓу две табели во Excel .

Чекори:

 • Прво, изберете го целиот опсег ќелија на табелата B4:F10 .

 • Второ, изнесете го „ Новото форматирање R ule дијалог поле .
 • Трето, изберете „ Форматирајте само единствени или дупликат вредности “ од делот Тип на правило .
 • Потоа, изберете „ уникатно “ од полето Форматирајте ги сите: .
 • Потоа, изберете боја на позадина со помош на Формат… копче .

 • Конечно, кликнете на OK .

Како заклучок, ви покажавме друг начин на користење Условно форматирање за нагласи разликите помеѓу двете табели .

Прочитајте повеќе: Како да споредите две табели за разлики со Excel VBA (3 методи)

Слични читања

 • COUNTIF Датумот е во рок од 7 дена
 • Како да користите COUNTIF со SUBTOTAL во Excel (2 методи)
 • COUNTIF поголем од и помалку од [со бесплатно Шаблон]
 • Како да се користи COUNTIF помеѓу два броја (4 методи)
 • VBA за превртување низ редовите на табелата во Excel (11 методи)

3. Спроведување на функцијата COUNTIF за споредба на две табели и истакнување на разликите во Excel

За третиот метод, ќе го користиме COUNTIF функција како правило Условно форматирање за нагласување разлики помеѓу две табели .

Чекори :

 • Прво, изберете го опсегот ќелија C5:C10 .
 • Второ, покренете го „ Ново правило за форматирање дијалог прозорец .

<2 4>

 • Трето, изберете „ Користете формула за да одредите кои ќелии да се форматираат “ од делот S изберете тип на правило: .
 • Потоа, напишете следнава формула во полето Уреди го описот на правилото: .
=COUNTIF(F5:F10,C5)=0

Проверуваме дали нашата вредност од C колоната е во F колоната . Ако не е таму, ќе добиеме 0 . После тоа, го форматираме ќелии кои не се наоѓаат во опсегот F5:F10 ќелија .

Забелешка: Оваа формула ќе работи само за единствени вредности . Оттука, ако вашата табела има дупликат вредности (на пример, две кошули имаат иста цена), не користете го овој метод.

 • Потоа, изберете боја на заднина од копчето „ Формат... “.
 • Конечно, притиснете OK .

Така, ги нагласивме разликите помеѓу двете табели во Excel .

Прочитај повеќе: COUNTIF Excel Пример (22 примери)

4. Користење VBA во Excel за споредба на две табели и означете ги разликите

За последниот метод, ќе користиме Excel VBA за споредување две табели и означете ги разликите .

Чекори:

 • Прво, од Програмер картичката >>> изберете Visual Basic .

Ова ќе го отвори прозорецот Visual Basic .

 • Второ, од Вметни >>> изберете Модул .

 • Трето, напишете го следниот код.
3822

Разложување на кодот

 • Ја повикуваме нашата Под Постапка HighlightDifference . Потоа, ја декларираме нашата променлива i “ како Long.
 • Потоа имаме „ За јамка“ . Со End(xlUp) ќе го поминеме последниот ред соподатоци во колоната C .
 • Потоа, ја добивме изјавата IF . Притоа, ја проверуваме секоја вредност на C колоната со онаа на F колоната . Ако има некоја вредност што не се совпаѓа, ќе го користиме Interior.Color својството за да ја смениме бојата на ќелијата . Тука ја користевме бојата vbYellow . Овој процес ќе продолжи до последниот ред .

 • Потоа, Зачувај Модулирајте и затворете го прозорецот.
 • Потоа, од табулаторот Програмер >>> изберете Макроа .

Ќе се појави полето за дијалог Макро .

 • Изберете , „ HighlightDifference “ и кликнете на Изврши .

Следствено, ќе ги видиме разликите се нагласени во втората табела .

Прочитајте повеќе: Функција VBA COUNTIF во Excel (6 примери)

Дел за вежбање

Доставивме збирки на податоци за вежбање со секој метод во датотеката Excel .

Заклучок

Ви покажавме 4 методи во Excel за да споредите два табелите и нагласете ги разликите . Ако се соочувате со какви било проблеми, слободно коментирајте подолу. Ви благодариме за читањето, продолжете да напредувате!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.