Како да ги отстраните водечките места во Excel (4 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека креирате голем работен лист, многу е можно да имате дополнителни празни места во содржината. За да се направи одличен работен лист, потребно е да се отстранат дополнителните празни места . Во оваа статија, ќе објаснам како да се отстранат водечките празни места во Excel .

За да го направам ова објаснување поефективно за вас, ќе користам примерок база на податоци што има 3 колони што го претставуваат целото име на лицето заедно со име и презиме. Овие колони се Име, Презиме и Целосно име .

Тука за да се генерира целото име од името и презимето што ги користев функцијата CONCAT.

Преземете за вежбање

Отстранете ги водечките места во Excel.xlsm

4 начини да ги отстраните водечките празни места во Excel

1. Користење на функцијата TRIM

Можете да ја користите функцијата TRIM за да ги отстраните водечките празни места, иако функцијата TRIM не само што ги отстранува водечките простори туку и ги отстранува заостанатите и двојните празни места.

Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја поставите вашата резултатска вредност.

➤ Ја избрав ќелијата E4

Второ, внесете ја следната формула во ќелијата или во Лентата со формули .

=TRIM(D4)

Конечно, притиснете ENTER .

Сега, ќе го покаже резултатот со отстранување на сите дополнителни празни места.

Подоцна, можете да го користите Пополнете Ракувајте со до Автоматско пополнување формула заостатокот од клетките.

1.1. Отстранете ги водечките празни места од текстуалните вредности

Ако сакате да ги отстраните само водечките празни места од текстот, тогаш можете да ја користите функцијата TRIM со функцијата MID и функцијата FIND . Спојувањето на овие функции ќе ја пресмета позицијата на првиот текстуален карактер на низата. Овде ја користев и функцијата LEN за да ја пресметам должината на низата.

За да ги користите овие функции во формула, прво изберете ја ќелијата каде што сакате да го поставите резултатот.

➤ Ја избрав ќелијата E4

Второ, напишете ја следната формула во ќелијата или во Лентата со формули .

=MID(D4,FIND(MID(TRIM(D4),1,1),D4),LEN(D4))

Овде, го вметнав D4 како вредност каде што сакав да ги отстранам празнините.

Делот FIND ќе да ја открие позицијата на првата низа од текстуални знаци, тогаш функцијата LEN ќе ја брои должината на низата што треба да се извлече преку надворешната функција MID .

На крајот, притиснете ENTER .

Сега, ќе го прикаже резултатот со отстранување само на водечките празни места од избраната ќелија.

Сега, ако сакате да ја користите формулата Рачка за пополнување до Автоматско пополнување за останатите ќелии.

1.2. Отстрани водечки простори од нумерички вредности

Функцијата TRIM работи за нумерички вредности, но има проблем што го претвора бројот во текстуална низа.

Значи , акосакате да ги отстраните само водечките празни места од нумеричка вредност, тогаш можете да ја користите функцијата TRIM со функцијата VALUE .

За да ви покажам така јас сум користејќи база на податоци каде што содржи нумерички вредности на Поштенски код заедно со Име на градот.

На прво место, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја поставите вашата резултатска вредност.

➤ Ја избрав ќелијата D4

Потоа, напишете ја следнава формула во ќелијата или во Лентата со формули .

=VALUE(TRIM(C4))

Тука, <1 Функцијата>TRIM ги отстранува водечките празни места од нумеричката вредност во C4 . Потоа VALUE го претвора во Број Формат .

На крајот, притиснете ENTER .

На крајот, ќе се отстрани водечките празни места на нумеричката вредност и ќе ја претвори во формат на броеви.

Во овој момент, ако сакате, можете да ја користите Рачка за пополнување до Автоматско пополнување формула за останатите ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да ги отстраните заостанатите простори во Excel

2. Користење на TRIM во SUBSTITUTE за да се отстранат водечките места што не се прекршуваат

Доколку сте извлекле некои вредности од веб-локација која е составена од знак CHAR (160) тогаш постои можност да се појават непрекинати празни места со вредности.

Функцијата TRIM не работи правилно со празни места што не се прекршуваат . За тоа, можете да го користите заменатафункцијата за отстранување на непрекинати водечки празни места со нормални знаци на празно место.

Ги земав следниов примерок на податоци од Книга со име на авторот .

Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја поставите добиената вредност.

➤ Избрав ќелија C4

Потоа, напишете ја следната формула во ќелијата или во Лентата со формули .

=TRIM(SUBSTITUTE(B4, CHAR(160), ""))

Овде, функцијата SUBSTITUTE ќе ги замени сите примери на CHAR(160) со нормални знаци на празно место од B4 ќелијата. Потоа функцијата TRIM ќе ги отстрани тие празни места.

На крај, притиснете го копчето ENTER .

На крајот, ќе го покаже резултатот со отстранување на сите празни места што не се прекршуваат.

Конечно, можете да ја користите формулата Рачка за пополнување до Автоматско пополнување за останатите ќелии.

Слични читања:

  • Отстранете ги сите празни места во Excel (9 методи)
  • Како да се отстранат празни места во Excel (7 начини)

3. Користење на FIND и REPLACE

Исто така, можете да го користите FIND & REPLACE командата за отстранување празни места.

За тоа, прво, изберете ја ќелијата од каде што сакате да ги отстраните водечките празни места.

Потоа, отворете го Home картичката >> од Најди & засилувач; Изберете >> изберете го Замени

Ќе се појави дијалог поле . Таму ќе треба да ставите колку празни места сакате да отстраните во Најдишто.

После тоа, ќе треба да ставите колку празни места сакате да ги замените постоечките простори во Замени со.

Откако ќе ги ставите празнините и во Најдете што и Замени со . Потоа, кликнете Замени ги сите. Ќе се појави порака дека колку замени се случиле.

➤ Тука ќе се прикажат 7 замени .

Во случај да има повеќе водечки места во избраната ќелија, тогаш можете повторно да кликнете на Замени ги сите . Ќе ги отстрани постоечките водечки простори.

➤ Повторно замени 3 празни места.

Овде, сите водечки простори се заменети со еден простор.

3.1. Поединечни празни места

Ако сакате да отстраните само единечни водечки празни места, тогаш можете да го користите и FIND & REPLACE командата.

Откако ќе ја изберете ќелијата од каде што сакате да ги отстраните единечните водечки празни места.

Сега, отворете ја картичката Дома >> од Најди & засилувач; Изберете >> изберете го Замени

А дијалог поле ќе се појави оттаму вметнете едно празно место во Најди што и задржете го Замени со празно.

На крајот, кликнете на Замени ги СИТЕ . Ќе се појави порака која покажува колку замени се случиле. Сега, кликнете OK.

➤ Тука ќе се прикажат 24 замени .

Тука, сите единечните простори се заменуваат со брпростор.

3.2. Двојни празни места

Од друга страна, ако сакате да отстраните само двојни водечки празни места, тогаш можете да го користите FIND & REPLACE командата.

За почеток, изберете ја ќелијата од каде што сакате да ги отстраните единечните водечки празни места.

Потоа, отворете ја картичката Дома > ;> од Најди & засилувач; Изберете >> изберете го Замени

Сега, оттаму ќе се појави дијалог поле , вметнете двоен простор во Најди што и едно место во Замени со .

Следно, кликнете на Замени ги СИТЕ . Ќе се појави порака која покажува колку замени се случиле. Сега, кликнете OK.

➤ Овде ќе се прикажат 11 замени .

Конечно, сите двојните водечки празни места се заменуваат со единечни водечки празни места.

4. Користејќи VBA

За да ги отстраните водечките празни места во Excel, можете исто така користете Visual Basic .

Прво, отворете ја картичката Програмер >> потоа изберете Visual Basic.

Потоа, ќе се отвори Microsoft Visual Basic за апликации.

Сега , отворете Вметни >> изберете Модул .

Тука, Модулот е отворен.

Потоа, напишете го кодот за да ги отстраните водечките празни места во Модулот .

4959

Овде зедов две променливи Rng и SelectedRng , именувано полето за дијалог Отстранување на водечки простор потоа користев За циклус до TRIM секоја избрана ќелија .

Јас ја користев функцијата VBA LTRIM за да го намалите.

Конечно, Зачувајте го шифрата и вратете се на работниот лист.

Прво, изберете ја ќелијата или опсегот на ќелиите за да го примените VBA

Потоа, отворете ја картичката Преглед >> од Макроа >> изберете Прегледајте макроа.

Во овој момент дијалог поле ќе се појави сега изберете Макро потоа кликнете Изврши .

Повторно, ќе се појави дијалог поле што ќе го прикаже избраниот опсег потоа кликнете ОК.

Сега, водечките празни места од избраниот опсег на ќелии ќе бидат отстранети.

Забелешка: Работи што треба да се запамети, VBA кодот ќе ги отстрани водечките празни места само во избраниот опсег на ќелии и ќе ги промени оригиналните податоци и не поддржува Врати. Понатаму, зачувајте копија од вашите податоци пред да го примените овој VBA код.

Оддел за вежбање

Дадов лист за вежбање во работната книга за да ги вежбам овие објаснети начини за отстранување на водечките простори. Можете да го преземете од горенаведеното.

Заклучок

Се обидов да објаснам 4 лесни и брзи начини за отстранување на водечките простори во Excel. Овие различни начини ќе ви помогнат да ги отстраните водечките празни места и од текстуалните и од нумеричките вредности. Последно, но не и најмалку важно, ако имате какви било предлози, идеи и повратни информации, ве молиме слободно коментирајтеподолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.