Како да помножите колона во Excel со постојано (4 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Често мораме да помножиме колона во Excel со константа додека работиме. Мора да извршиме различни типови на множење како множење ќелии помеѓу две колони , или повеќе колони, или множење на ќелиите на колона со константа, итн. Овде во оваа статија, прикажувам четири лесни начини за множете ги ќелиите на колоната со константа во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Колона помножена со Constant.xlsx

4 начини за множење колона со константа во Excel

Дозволете ни да ја користиме следната база на податоци. Имаме евиденција на вработени во компанија со име Sunflower Group.

Имаме Имиња на вработените, Презимиња , нивните Почетни датуми , работа Часови дневно , и Плати . Прво погледнете ја базата на податоци.

Сега поради некоја причина, шефот на компанијата сака да ја зголеми платата на секој вработен три пати.

Тоа значи дека сите ќелии од Колоната Е треба да се помножат со константен број, 3.

Како можеме да го направиме тоа? Еве јас прикажувам четири лесни начини да го направите тоа.

1. Вметнете формула во лентата со формули за да множите колона со константа

Ова е најлесниот метод.

Чекори:

 • Прво, изберете ја првата ќелија од различна колона каде што сакате да ги запишете множените броеви.
 • Тука ја избрав првата ќелијаод Колона G , G4 . Се вика Зголемена плата .
 • Потоа директно напишете ја формулата за множење што сакате да ја извршите во лентата со формули :
=F5*3

 • Потоа притиснете Enter .

Гледаме дека производот за множење е запишан во Cell G4 , $30000.

Сега сакаме сите ќелии од Колона G да имаат трикратен производ од соседните ќелии од Колона F .

 • Ова е лесно. Поместете го курсорот над најдесниот долен агол на првата Ќелија F4 и ќе ја најдете Рачка за пополнување (мал знак плус(+) ). Кликнете двапати на неа. Или повлечете го низ колоните.

Ќе видите дека сите ќелии се пополнети со производот. Така, целата колона ја помноживте со 3.

Прочитајте повеќе: Како да помножите една ќелија со повеќе ќелии во Excel (4 начини )

2. Користете апсолутна референца на ќелии за множење на колона со константа

Можете исто така да ја извршите операцијата за множење со константа со користење на Апсолутна референца на ќелија .

Сега, што е Апсолутна клеточна референца ?

Апсолутна референца на ќелија: Апсолутна референца на ќелија е референца на ќелија која има знак долар ($) пред бројот на колоната и бројот на редот од него.

Кога виекористете референца на ќелија во формула во друга ќелија, а потоа повлечете ја формулата во ќелијата низ ред или колона, референцата на ќелијата автоматски се зголемува низ ред или колона.

Но, ако користиме Апсолутна референца на ќелии , таа ќе остане фиксна. Нема да се зголеми според редот или колоната.

Чекори:

 • Прво, изберете нова ќелија што сакате да ја користите како Апсолутна ќелија.
 • А потоа ставете ја константата што сакате да ја умножите таму. Овде избирам Cell C13 и ставам 3 таму. Апсолутна референца на ќелија на Ќелија C13 е $C$13.
 • Сега одете во првата ќелија од колоната каде што сакате да напишете одредување на производот за множење. Потоа внесете ја формулата за множење таму, користејќи ја Апсолутна референца за ќелија . Потоа кликнете Enter . Овде ќе одам во Cell G4 и ќе напишам:
=F5*3

Погледнете ја сликата подолу. Ќелијата G4 има производ од F4 и C13 , 30000,00 $.

 • Сега поместете го курсорот на глувчето до најдесниот долен агол од првата ќелија и кликнете двапати на Рачка за пополнување (Малиот знак плус(+) ). Или повлечете ја Рачка за пополнување низ колоната. Сите ќелии од колоната ќе бидат пополнети на овој начин.

Така, целата колона ја помноживте со 3.

Прочитајте повеќе: Како да се заокружи аФормула за множење во Excel (5 лесни методи)

Слични читања

 • Како да се множи со процент во Excel (4 лесни начини)
 • Ако ќелијата содржи вредност, тогаш множете се со користење на формулата на Excel (3 примери)
 • Како да множите две колони и потоа да се сумира во Excel (3 примери )
 • Множење од различни листови во Excel (5 методи)
 • Како да се дели и множи во една формула на Excel (4 начини)

3. Користете ја функцијата PRODUCT за множење на колона со константа

Excel обезбедува вградена функција наречена ПРОИЗВОД .

Зема два или повеќе броеви или референци на ќелии како аргументи и го дава својот производ како излез.

На пример, PRODUCT(2,3)=6.

Чекори:

 • Прво на сите , ја избираме првата ќелија од колоната каде што сакаме да го ставиме производот.
 • А потоа запишете ја формулата таму со потребните референци и броеви на ќелиите. Потоа кликнете Enter. Тука ќе одам во Cell G4 и ќе ја вметнам формулата:
=PRODUCT(F5,3)

Потоа треба да ја копирате оваа формула низ целата колона.

 • Поместете го курсорот на глувчето до најдесниот долен агол на првата ќелија и кликнете двапати на Рачка за пополнување (малиот плус(+) знак ). Или повлечете ја Рачката за пополнување низ колоната.

Формулата ќе бидекопирани во сите ќелии и тие исто така ќе бидат пополнети со производите.

Прочитај повеќе: Како да се множат колони во Excel (9 Корисни и лесни начини)

4. Извршете го специјалното мени за залепување за да множите колона со константа

До сега, множевме колона со константа во друга колона.

На пример, ја помноживме Колона F со 3 во Колона G .

Но, во овој метод, оригиналната колона се множи и менува.

Значи, ако не сакате да ја промените оригиналната колона, изберете ја, притиснете Ctrl + C, и направете копија од неа во друга колона.

Еве јас направив копија од Колона F во Колона G .

Чекори:

 • Сега напишете го константниот број што сакате да го умножите во друга ќелија.
 • Потоа изберете го и притиснете Ctrl + C за да го копирате. Еве јас пишувам 3 во Cell C13 и го копирам.
 • Сега изберете ја колоната на која сакате да ја примените операцијата за множење. Овде избирам Колона G .
 • Сега кликнете со десното копче на глувчето. Изберете Залепи специјално.

 • Ќе имате вакво поле за дијалог. Од менито Залепете , проверете го Сите . Од менито Операција , проверете Множете . Потоа кликнете ОК. Погледнете ја сликата подолу.

Ќе ги видите ситеќелиите од вашата избрана колона се помножени со копираниот број.

Тука сите ќелии од Колоната G се помножени со 3.

Но, тука има ограничување.

Стандардно, Excel произведува излез како формат General Tex t со оваа операција.

 • Ако сакате да го промените форматот на излезот, треба рачно да го направите ова со одење во опцијата Општо од Excel Toolbar под табот Дома . Дома>Општо.

Погледнете ја следната слика.

Овде сакам да го добијам излезот во формат Currency($) .

 • Значи, ја избирам излезната колона, кликнувам на опцијата Genera l и избирам Currency($) од таму.

Ќе најдам дека излезот е променет во формат Currency($) , што го сакам.

Прочитајте повеќе: Како да множите колона со број во Excel (4 лесни методи)

Заклучок

Користејќи ги овие методи, можете лесно да помножите која било колона во Excel со константа. Ова е навистина многу лесно, нели? Дали знаете некоја друга опција? Известете ни во делот за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.