Како да избришете дупликати во Excel, но да зачувате еден (7 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel е една од широко користените алатки што ги користиме за нашата канцеларија и бизнис. За повеќето од тие дела, треба да се справиме со голема количина на податоци. Понекогаш треба да најдеме единствени информации од тие податоци. Значи, во оваа статија, ќе разговараме како да избришете дупликати во Excel, но да задржите еден. Да ги избришете сите дупликати е малку полесна задача. Но, ни требаат дополнителни враќања и тоа ќе се дискутира овде.

За ова, земаме податоци од софтверска компанија каде што инженерите се од различни земји. Овде, ќе ги дуплираме имињата на земјите и ќе задржиме само едно од нив.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека го читате ова статија.

Избришете дупликати во Excel, но чувајте го One.xlsx

7 методи за бришење дупликати во Excel, но зачувајте еден

Ние ќе разговарајте за 7 различни методи за тоа како да избришете дупликати и да задржите еден во Excel. Се обидовме да користиме лесни слики за да ги олесниме сите методи.

1. Бришете дупликати со помош на напредно сортирање & Филтрирајте во Excel

Ќе користиме Напредно сортирање & засилувач; Алатка за филтрирање за бришење дупликати овде.

Чекор 1:

 • Прво, изберете ги ќелиите каде што ќе ги проверуваме дупликатите.
 • Овде изберете Колона за земја за да проверите дали има дупликати.

Чекор 2:

 • Одете во Дома .
 • Потоа одете во Податоци од главниоттабот.
 • Сега, кликнете на Сортирај & засилувач; Команда Filter .
 • Потоа, ќе ја добиеме опцијата Напредно .

Чекор 3:

 • По изборот на опцијата Напредно ќе го добиеме Напредниот филтер .
 • Сакаме да ја видиме земјата имиња во друга колона, па изберете Копирај на друга локација .
 • Сега, изберете ја локацијата на полето Копирај во .
 • Потоа, изберете Само уникатни записи .

Чекор 4:

 • Конечно, кликнете Во ред за да се добие враќањето.

Во Колона F, гледаме дека дупликатите се отстранети и се чува само еден .

Поврзани содржини: Како да отстраните дупликати врз основа на критериуми во Excel (4 методи)

2. Применете ја алатката за филтрирање за да отстраните повторувања, но Keep One во Excel

Ќе додадеме колона со име Тест за примена на алатката Filter .

Чекор 1:

 • Ги избираме сите податоци од Колоната за земја за да ги подредиме.
 • Кликнете на десното копче на глувчето .
 • Од m тоа мени оди во Сортирај .
 • Кликнете на Подреди А до Ш .

Чекор 2:

 • Изберете Проширете го изборот .
 • Кликнете Подреди .

Чекор 3:

 • Податоците ги добиваме во растечки редослед.

Чекор 4:

 • Одете во Ќелија E5 од Тест колона .
 • Споредете гоќелии од Земја на колона . Како:
=B5=B6

Чекор 5:

 • Сега, притиснете Enter .
 • Повлечете ја Рачката за пополнување до Cell E11 .

Чекор 6:

 • Сега, за да го примените филтерот изберете го опсегот B4:E11 .
 • Одете во картичката Дома.
 • Изберете Податоци од главниот таб.
 • Изберете го Подреди & засилувач; Команда Filter .
 • Конечно, Филтрирај од дадените опции.
 • Или можеме да напишеме Ctrl+Shift+L .

Чекор 7:

 • Сега, од опциите за филтер Колона за тестирање изберете ТОЧНО .
 • Потоа притиснете OK .

Чекор 8:

 • Тука ги добиваме само податоците ВИСТИНА .

Чекор 9:

 • Сега, избришете ги имињата на земјите.

Чекор 10:

 • Сега, отстранете го филтерот од нашиот опсег на податоци со Ctrl+Shift+L или следете го филтерот од претходните чекори.

Поврзани содржини: Како да отстраните дупликати и да ја задржите првата вредност во Excel (5 методи)

3. Користете ја алатката Excel Remove duplicates за да ја задржите само првата инстанца

Прво, ја копираме Колона за земја во Колона F за да ја примениме алатката Отстрани дупликати .

Чекор 1:

 • Изберете ги податоците од Колона F .

Чекор 2:

 • Одете наТабот Дома .
 • Изберете Податоци од главниот таб.
 • Изберете ја командата Патарини за податоци .
 • Сега, добијте ја опцијата Отстрани дупликати .

Чекор 3:

 • Ќе го видиме новиот Поп-ап .
 • Изберете Земја од полето.

Чекор 4:

 • Притиснете OK на Отстранете ги дупликатите појавниот прозорец .

Чекор 5:

 • Нов Поп-ап ќе покаже колку дупликатите се отстранети и колку единствени преостануваат.
 • Притиснете OK.

Конечно, добиваме едно име на земја од дупликатите.

4. Користете Excel VBA за бришење дупликати, но зачувајте го првиот

Ќе примениме VBA да отстраниме дупликати и да задржиме само едно единствено име.

Чекор 1:

 • Копирајте ја Колоната за земја на Колона F за да аплицирате за VBA .

Чекор 2:

 • Притиснете Alt+F11 .
 • Ќе добиеме нов прозорец за да го напишеме кодот VBA .

Чекор 3:

 • Сега напишете го кодот подолу во прозорецот.

3683

Оваа програма ќе ги отстрани дупликатите од колоната F . F5:F значи дека ќе пребарува во тој опсег.

Чекор 4:

 • Потоа притиснете F5 и вратете се на претходниот лист.

Оваа VBA операција ги отстранува сите дупликати и задржува еден одсекој.

Поврзани содржини: Како да отстраните дупликати во Excel користејќи VBA (3 брзи методи)

5. Примени Pivot Table за да отстраните дупликати додека чувате еден во Excel

Ќе ја користиме опцијата Pivot Table во овој дел.

Чекор 1:

 • Изберете ги податоците од Колона B .
 • Одете на Вметни од главниот таб.
 • Изберете ја Стартната табела од командите.

Чекор 2:

 • Ќе се појави дијалог прозорец за Креирај стожерна табела .
 • Ќе го избереме постоечкиот Работен лист за да ги пријавиме податоците за стожерната табела.
 • Во Локација изберете Ќелија F4 .
 • Потоа кликнете OK .

Чекор 3:

 • Сега, од Полињата на PivotTable изберете Земја .

Чекор 4:

 • На главниот лист, ќе ја наведеме земјата откако ќе ги избришеме дупликатите.

6. Избришете ги дупликатите со Excel Power Query но зачувај го првиот

Чекор 1:

 • Од Колона B прво изберете ги податоците.
 • Одете во Податоци од табулаторот Дома .
 • 12>Потоа изберете Од табела/опсег .

Чекор 2:

 • Ќе добиеме дијалог прозорец.
 • Изберете Мојата табела има заглавија .
 • Потоа притиснете OK .

Чекор 3:

 • Десен-клик на лентата за земја.
 • Од картичката за избор изберете Отстранете ги дупликатите .

Чекор 4:

 • Конечно, ќе добиеме враќањето.

Поврзана содржина: Формула на Excel за автоматско отстранување дупликати (3 брзи методи)

7. Вметни Формула на Excel за бришење дупликати, но зачувајте една

Тука, ќе користиме формула за бришење на дупликатите во Excel.

За ова прво, ја копираме Колоната за земја на друг лист и додадете Колона со име Појава.

Чекор 1:

 • На Ќелија C5 напишете ја функцијата COUNTIFS. Формулата е:
=COUNTIFS($B$5:B5,B5)

Чекор 2:

 • Сега, притиснете Enter .

Чекор 3:

 • Повлечете ја Рачката за полнење до Ќелијата C11 .

Чекор 4:

 • Сега, напишете Ctrl+Shift+L за да додадете филтер.

Чекор 5:

 • Од опцијата за филтер на Cell C4 , отстранете ја 1 и изберете ги останатите опции.
 • Потоа притиснете OK .

Чекор 6:

 • Сега, ќе добиеме имињата на земјите освен првата појава.

Чекор 7:

 • Сега, избришете ја целата земја имиња.
 • Оневозможете ја опцијата за филтер со Ctrl+Shift+L .

Заклучок

Во оваа статија, покажавме 7 методи како да ги избришете дупликатите во Excel, но да задржите еден. Се надевам дека ова ќе бидеги исполнувате вашите потреби, како и можете да добиете многу опции. Ако имате какви било предлози, ве молиме спомнете ги во полето за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.