Како да конвертирате минути во часови и минути во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој туторијал ќе покаже како да конвертирате минути во часови и минути во ексел. Треба да ги претвориме минутите во часови и минути за нашите потреби. Децималното време најчесто се користи во ексел за да се следи евиденцијата на времето поминато на некој проект. Но, конвертирањето минути во часови и минути е корисно за лесно да се пресмета. Значи, треба да научиме да ги претвораме минутите во часови и минути во ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Работната книга за вежбање можете да ја преземете од овде.

Конвертирај минути во часови и минути.xlsx

5 лесни методи за претворање минути во часови и минути во Excel

Во овој случај, нашата цел е да ги претвориме минутите во часови и минути во ексел на 5 начини. За да го направиме тоа, ќе користиме примерок преглед на податоци како пример во Excel за лесно да го разбереме. Во Колона Б имаме Минути и во колона В имаме Часови и минути . Ако правилно ги следите методите, треба сами да научите како да конвертирате минути во часови и минути во формулата на Excel.

1. Користење на функцијата TEXT

Функцијата TEXT главно се користи за претворање на нумеричка вредност во одредена формула за многу намени. Во овој случај, имаме за цел да ги претвориме минутите во часови и минути во ексел со оваа функција. Ќе ги опишеме чекорите на овој метод подолу.

Чекори:

 • Прво, во ќелијата C5 вметнете јаследнава формула.
=TEXT(B5/(24*60),"[hh]:mm")

 • По притискање на Enter копче, ќе го добиете резултатот за ќелијата и потоа користете ја Рачка за пополнување за да ја примените формулата на сите сакани ќелии.

 • Конечно, ќе го добиете посакуваниот резултат.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате минути во секунди во Excel (2 брзи начини)

2. Употреба на функцијата CONVERT

Во овој случај, нашата цел е да ги претвориме минутите во часови и минути во Excel со функцијата CONVERT . Ова е најлесната опција за менување минути во лист на Excel. Ајде да ги опишеме чекорите на овој метод подолу.

Чекори:

 • Прво, во ќелијата C5 вметнете ја следната формула.
=CONVERT(B5,"mn","hr")

 • Второ, ако го притиснете копчето Enter , ќе добијте го резултатот за ќелијата и потоа користете ја Рачка за пополнување за да ја примените формулата на сите сакани ќелии.

 • Трето , ќе го добиете посакуваниот резултат.

Прочитај повеќе: Конвертирај секунди во часови и минути во Excel (4 лесни методи )

3. Комбинирање на функции QUOTIENT и INT

Нашата цел е да ги претвориме минутите во часови и минути во ексел со комбинирање на функциите INT и QUOTIENT . Функцијата INT главно се користи за враќање на целобројниот дел од децимален број. Функцијата QUOTIENT еглавно се користи за внесување податоци или сметководство бидејќи не враќа никаков остаток. Значи, комбинирањето на двете функции може да биде многу корисно во овој случај. Ајде да го опишеме методот со лесни чекори подолу по редослед.

Чекори:

 • За почеток, во ќелијата C5 вметнете ја следната формула.
=QUOTIENT(B5,60)&":"&IF(LEN(MOD(B5,60))=1,0,"")&MOD(B5,60)

 • Покрај тоа, притиснете го копчето Enter , и ќе го добиете резултатот за ќелијата, а потоа користете ја Рачка за пополнување за да ја примените формулата на сите сакани ќелии.

 • Конечно, ќе го добиете посакуваниот резултат.

🔎 Како Формула работа?

 • IF(LEN(MOD(B5,60))=1,0,””)&MOD(B5,60) : Во првиот дел , ги претставува децималните вредности и ги претвора вредностите во денови.
 • QUOTIENT(B5,60) : Овој дел ги зема вредностите во децимали и ги претвора во часови и минути.

Прочитај повеќе: Како да конвертирате минути во десетинки од час во Excel (6 начини )

Слични читања

 • Како да конвертирате минути во стотинки во Excel (3 лесни начини)
 • Конвертирај минути во денови во Excel (3 лесни методи)
 • Како да конвертирате часови во процент во Excel (3 лесни методи)

4. Рачно претворање во минути и часови

Во овој случај, имаме за цел да ги претвориме минутите во часови и минути во ексел со делење.Ова е најлесната опција за креирање во Excel лист. Ајде да ги опишеме чекорите на овој метод подолу.

Чекори:

 • Прво, во ќелијата C5 вметнете ја следната формула.
=B5/60

 • Второ, ако го притиснете копчето Enter , ќе добијте го резултатот за ќелијата и потоа користете ја Рачка за пополнување за да ја примените формулата на сите сакани ќелии.

 • Трето , ќе го добиете посакуваниот резултат.

Прочитајте повеќе: Excel Конвертирај секунди во hh mm ss (7 лесни начини)

5. Употреба на прилагодено форматирање

Excel има прилагоден формат за да ги трансформира децималите во време. Сега, имаме за цел да го примениме прилагодениот формат за да ја исполниме нашата цел. Чекорите на овој метод се опишани подолу.

Чекори:

 • За почеток, во ќелијата C5 вметнете ја следната формула .
=B5/(24*60)

 • Следно, ако го притиснете копчето Enter , ќе го добиете резултатот за ќелијата и потоа користете ја Рачка за пополнување за да ја примените формулата на сите сакани ќелии.

 • Покрај тоа, ќе го добиете посакуваниот резултат.

 • Понатаму, притиснете десен клик на избраните ќелии и Format Cells дијалог прозорецот ќе се отвори на екранот.

 • Потоа, одете на Број > Прилагодено > Напишете > [h]:mm >Во ред .

 • Конечно, ќе го добиете посакуваниот резултат.

Прочитајте повеќе: Како да ги конвертирате секундите во часови минути минути секунди во Excel

Како да го промените времето во децимално

Во овој момент, имаме за цел да го промениме времето во децимали. Времето на снимање помага лесно да се следи присуството. Но, неговото претворање во децимали помага да се дознае колку време едно лице потрошило за да го заврши проектот. Со тоа, лесно може да се разбере нивото на посветеност на друга личност. Чекорите на овој метод се опишани подолу.

Чекори:

 • Најпрво, во ќелијата C5 вметнете ја следната формула.
=CONVERT(B5,"day","mn")

 • Второ, кликнете на копчето Enter за да го добиете резултатот за ќелијата, а потоа користете ја Рачка за пополнување за да ја примените формулата на сите сакани ќелии.

 • Последна, вие ќе го добие посакуваниот резултат.

Прочитај повеќе: Конвертирај децимални координати во степени Минути секунди во Excel

Работи што треба да се запаметат

 • Меѓу сите методи, користењето на функцијата TEXT е најлесниот за креирање и најефикасен начин да се користи во сите ситуации.
 • Ако не сакате да користите ниту една формула, тогаш можете да го користите Прилагодениот формат .
 • Без разлика кој метод сте го користеле, само научете го доволно добро за да можете да ја разберете неговата формула и конечнаизлез.

Заклучок

Отсега натаму, следете ги гореопишаните методи. Така, ќе можете да конвертирате минути во часови и минути во ексел. Кажете ни дали имате повеќе начини за извршување на задачата. Следете ја веб-локацијата ExcelWIKI за повеќе статии како оваа. Не заборавајте да пуштите коментари, предлози или прашања доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.