Како да нацртате равенка во Excel без податоци (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Microsoft Excel е моќен софтвер. Можеме да извршиме бројни операции на нашите збирки податоци користејќи ексел алатки и функции. Има многу стандардни Excel функции кои можеме да ги користиме за да креираме формули. Многу образовни институции и деловни компании користат ексел-датотеки за складирање на вредни податоци. Понекогаш, вметнуваме графикони или графикони бидејќи тие подобро ги претставуваат резултатите од истражувањето. Повторно, извршуваме математички задачи со равенки во работен лист на ексел. Изготвувањето графикон без претходна база на податоци може да изгледа комплицирана работа. Оваа статија ќе ви ги прикаже процедурите чекор-по-чекор за Графиконирање на равенка во Excel без податоци .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја следнава работна книга за да вежбате сами.

Графикирајте равенка без податоци.xlsx

Чекор по чекор Постапки за приказ на равенка во Excel без податоци

Можете да користите која било математичка равенка по ваша желба. Во овој пример, ќе ја користиме едноставната линеарна равенка: y = mx + c . Оваа равенка ќе врати прави линии кога ќе се нацрта на графикон. Овде, x е независна променлива додека, y променливата зависи од x . И c е константа, позната како пресек на y . И на крај, m е градиентот, познат и како наклон на права линија. Значи, ние ќе ја графираме равенката без претходно да имаме база на податоци. Затоа, одипреку следните чекори внимателно да ја извршите задачата.

ЧЕКОР 1: Внесување равенка

Во нашиот прв чекор, ќе ја внесеме равенката.

 • За тоа цел, напишете m , x , c и y во опсегот на ќелиите B4:E4 соодветно.
 • Видете ја сликата подолу за јасно разбирање.

Прочитајте повеќе: Како да График на линеарна равенка во Excel (со лесни чекори)

ЧЕКОР 2: Примени ја формулата за пресметување

Сепак, треба да создадеме едноставна формула за y пресметка на променлива. Еве, ќе ја создадеме таа формула. Оттука, следете го процесот за извршување на задачата.

 • Сега, во ќелијата E5 , напишете ја формулата:
=(B5*C5)+D5

 • Следно, притиснете Enter .
 • Ќе се врати 0 засега како што сме допрва треба да ги внесете вредностите на ќелијата.

Прочитајте повеќе: Како да ја добиете равенката Y на Графикот на Excel (6 начини)

ЧЕКОР 3: Графичка равенка

Ова е најважниот чекор. Во овој чекор ќе вметнеме график. Значи, научете го процесот за извршување на операцијата.

 • Прво, изберете го опсегот C4:C9 .
 • Потоа, притиснете и задржете го Копче Ctrl.
 • Потоа, изберете го опсегот E4:E9 .
 • Следната слика ќе ви биде јасно.

 • Подоцна, одете на картичката Вметни.
 • Таму, кликнете ПрепорачаноТабели .

 • Како резултат на тоа, полето за дијалог Вметни графикон ќе се појави.
 • Одете во картичката Сите графикони.
 • Следно, притиснете X Y (Scatter) .
 • Следствено, изберете Расфрлајте со мазни линии и маркери .
 • После, притиснете OK .

 • Така, ќе го добиете графикот.
 • Но како имаме празна база на податоци, засега нема да видите никакви заговори.

Прочитајте повеќе: Како да се прикаже равенката во Excel График (со лесни чекори)

ЧЕКОР 4: Внесување податоци

Ќе покажеме и како да внесуваме податоци откако ќе завршиме со вметнување на графиконот.

 • Прво, ставете ја вредноста m како 2 за сите случаи.
 • Потоа, напишете ги саканите вредности за независната променлива x .
 • Слично, вметнете ја вредноста на c како 5 .
 • На крајот, применете го Автоматско пополнување алатка за добивање на резултатите од опсегот E5:E9 .
 • Оттука, ќе ги врати точните излези за променливата y.
 • Погледнете ја долунаведената база на податоци за да сфатите подобро.

Прочитајте повеќе: Како да Креирајте равенка од точки на податоци во Excel

Финален излез

Како резултат на тоа, автоматски ќе видите линеарен линиски график како што е прикажано подолу. Така, на овој начин, можеме да графираме равенка без да ја имаме базата на податоци. Ова е применливо за која било равенка.

Заклучок

Отсега натаму,ќе можете да графирате равенка во Excel без податоци следејќи ги горе опишаните процедури. Продолжете да ги користите и кажете ни дали имате повеќе начини да ја извршите задачата. Следете ја страницата ExcelWIKI за повеќе статии како оваа. Не заборавајте да кажете коментари, предлози или прашања доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.