Како да вметнете тековен датум во Excel (3 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите со база на податоци во Excel, можеби ќе сакате да направите дневник за време и ќе треба брзо да го внесете тековниот датум. Можеби сакате автоматски да се прикаже тековниот датум во ќелија секогаш кога формулите се пресметуваат повторно. Вметнувањето на тековниот датум во ќелија може да се направи на неколку различни начини. Упатството илустрира некои најдобри начини за вметнување на тековниот датум во Excel, како и неколку други цели.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа практика работна книга за вежбање додека ја читате оваа статија.

Вметнете тековен датум.xlsx

3 соодветни начини за вметнување тековен датум во Excel

Во Excel, постојат различни техники за внесување на тековниот датум: две формули и кратенка. Дали сакате статичка или динамичка вредност ќе одреди која да ја користите. Општо земено, ние користиме кратенки на тастатурата за статички вредности и формули за динамички вредности.

1. Користете кратенка на тастатура за да вметнете тековен датум во Excel

Користете една од следните кратенки на тастатурата за да ја вметнете тековната датумот како непроменлив временски печат кој нема автоматски да се ажурира следниот ден.

1.1 Вметнете Тековен датум во Excel

Чекори:

 • Притиснете Ctrl+; (полузапирка).

Забелешка: Кога ќе ја отворите работната книга на друг ден, овој датум ќе остане ист.

1.2 Вметнете тековно време во Excel

Чекори:

 • Притиснете Ctrl+Shift+; (полу-запирка).

Забелешка: Кога ќе ја отворите работната книга во друго време, ова време ќе остане исто.

1.3 Вметнете тековен датум и време во Excel

Чекори:

 • Прво, притиснете Ctrl+; (полу-запирка).
 • Потоа, Ctrl+ Shift+; (полу-запирка).

Забелешка: Кога ќе ја отворите работната книга на друг ден, овој датум и времето ќе остане исто.

Прочитајте повеќе: Како да го добиете тековниот датум во VBA

2. Применете ја функцијата ДЕНЕС за да вметнете тековен датум во Excel

Во финансиското моделирање, тековниот датум е многу корисен за дисконтирање на паричните текови и одредување на нето сегашната вредност ( NPV ) на инвестицијата. Функцијата TODAY може да се користи и за да се изгради динамичен модел кој го пресметува бројот на денови што поминале од даден датум. Ова е особено важно за финансиски аналитичар кој користи Excel за да го работи својот бизнис.

Функцијата ДЕНЕС во Excel го враќа тековниот датум, како што сугерира неговото име.

7>Функцијата ДЕНЕС ја има наједноставната замислива синтакса, без воопшто аргументи. Едноставно внесете ја следнава формула во ќелија секогаш кога треба да вметнете тековен датум во Excel:

=TODAY()

Користете ја оваа функција, лесно можеме да го дознаеме тековниот датум, ден од месецот или тековниот месец од годината.Ајде да видиме како функционира оваа функција.

Чекор 1:

 • За да го вметнете тековниот датум во ексел, напишете ја следнава формула.
=TODAY()

 • Потоа, притиснете Enter .

Чекор 2:

 • Сега ќе ја примениме функцијата ДЕНЕС за да го пронајдеме тековниот ден од месецот. За да го пронајдете тековниот ден од месецот, напишете ја следнава формула,
=DAY(TODAY())

 • Потоа, притиснете Внесете .

Чекор 3:

 • Аплицирајте ДЕНЕС Функција за наоѓање на тековниот месец од годината. За да го пронајдете тековниот ден од месецот, напишете ја следнава формула,
=MONTH(TODAY())

 • Потоа, притиснете Внесете .

Забелешка: Функцијата ДЕНЕС е еден вид испарлива функција. Нема аргументи за функцијата ДЕНЕС . Кога ќе ја отворите работната книга на друг ден, овој датум веднаш ќе се ажурира.

Прочитајте повеќе: Како да ја користите функцијата ден во Excel VBA

Слични читања

 • Користете кратенка за датум на Excel
 • Како да конвертирате датум од низа користејќи VBA (7 начини )
 • Пресметајте го датумот на достасување со формулата во Excel (7 начини)
 • Како да ги сортирате датумите во Excel по година (4 лесни начини)

3. Користете ја функцијата NOW за вметнување тековен датум во Excel

Функцијата NOW може да биде корисна во финансиската анализа при креирањеразлични KPI извештаи. Кога треба да го прикажете тековниот датум и време на работниот лист или да пресметате број врз основа на тековниот датум и време што се ажурираат секој пат кога ќе пристапите до работниот лист, функцијата СЕГА ви е корисна.

Едноставно внесете ја следнава формула во ќелија секогаш кога треба да го вметнете тековниот датум и време во Excel.

=NOW()

Чекори:

 • За да ги вметнете тековниот датум и време, напишете ја следнава формула,
=NOW()

 • Потоа, притиснете Enter .

Забелешка: Функцијата NOW не зема никакви аргументи. Кога листот повторно ќе се пресмета, овој пат автоматски ќе се ажурира. Кога правите модификација на ќелија или ја отворате работната книга, ова се случува. За повторно да ја пресметате работната книга рачно, притиснете F9 .

Прочитајте повеќе: Сега и Форматирајте ги функциите во Excel VBA

✍ Работи што треба да се запаметат

✎ Можеби ќе треба да ги промените параметрите што одредуваат кога работната книга или работниот лист повторно ќе се пресмета ако функцијата ДЕНЕС не го ажурира датумот кога сакате. Кликнете на Опции на картичката Датотека , а потоа проверете дали е избрано Автоматско во категоријата Формули под Пресметка опции.

✎  Децимална бројка се користи за претставување на временските вредности, кои се дел од вредноста на датумот (на пример, 12:00 часот е претставена како 0,5 бидејќи е половина одден).

#VALUE! Грешката се јавува кога наведениот сериски број не е важечко време на Excel.

Заклучок

За да заклучиме, Се надевам дека оваа статија ви даде корисни информации за тоа како да го вметнете тековниот датум во Excel и на статички и на динамичен начин. Сите овие постапки треба да се научат и да се применат во вашата база на податоци. Погледнете ја работната книга за вежбање и тестирајте ги овие вештини. Мотивирани сме да продолжиме да правиме вакви упатства поради вашата вредна поддршка.

Ако имате какви било прашања - слободно прашајте не. Исто така, слободно оставете коментари во делот подолу.

Ние, тимот на Exceldemy , секогаш одговараме на вашите прашања.

Останете со нас & продолжи да учиш.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.