Како да се групира стожерната табела по месец во Excel (2 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel , користиме стожерни табели за да ги сумираме нашите податоци. Понекогаш ни треба податоците да бидат попрецизни. Excel го олеснува ова со групирање на податоците. Во оваа статија, ќе научиме како да групираме стожерна табела по месеци во ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга и да вежбате со нив.

Групна табела по месец.xlsx

Вовед во збирката на податоци

Следната база на податоци е за продавница , главно испорачуваат автомобили. Значи, базата на податоци е список на испорачани автомобили на таа продавница. Има четири колони во базата на податоци. Колоната Б го содржи моделот на производот на автомобилите, Колоната В го содржи брендот на производот, Колоната D ја содржи цената на моделот на автомобилот и Колоната E го содржи датумот на испорака на наведените автомобили. Во следнава база на податоци се наведени три бендови на автомобили: Хјундаи , Сузуки и Нисан . Сите наведени автомобили испорачуваат во јануари и февруари .

2 методи за групирање на стожерната табела по месец

Групирањето на стожерната табела помага да се конструираат податоците според нашата желба. Групирањето на податоците од стожерните табели по месеци е одлично решение за правилно структурирање на податоците во следната база на податоци. Ајде да ги видиме методите за групирање на стожерна табела по месеци во ексел. Ќе погледнеме и како можеме да ги одгрупираме.

1. Групирајте ја стожерната табела Рачно одМесец

Можеме да ја групираме стожерната табела додека ја креираме табелата. За да го направите ова, ајде да ги погледнеме чекорите подолу.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја целата база на податоци и одете на Вметни табот на лентата.
 • Следно, од картичката Вметни , одете во паѓачкото мени PivotTable и изберете Од табела/ опсег .

 • Ова ќе го отвори полето за дијалог Табела од табелата или опсегот . Таму можеме да видиме дека Табела/Опсег е веќе избрана како што ја избираме пред да ја креираме стожерната табела.
 • Потоа, од Изберете каде сакате да се постави PivotTable опција, можеме да ја избереме локацијата каде што сакаме стожерна табела. Сакаме да ја поставиме нашата маса на нов работен лист. Затоа, избираме Нов работен лист .
 • Потоа, кликнете OK .

 • Сега, можеме да видиме дека стожерната табела е создадена во нов лист.

 • Во Полињата на PivotTable , сега ние ќе ја прилагодиме табелата по наша желба. Марката и моделот на производот ги ставаме во областа Колони и цената во областа Вредности . Ќе го ставиме датумот на испорака во областа Редови .

 • Повлекување на датумот на испорака до Редови областа автоматски ќе го креира месецот. Можеме да ја видиме сликата подолу, има уште едно поле сега кое е Месци .

 • Значи, стожерната табела егрупирани по јануари и февруари .

 • Податоците можеме да ги прошириме со кликнување на плус ( + ) знак.

 • По кликнување на знакот ( + ), можеме да ги видиме датумите исто така. И следејќи го овој начин, можеме лесно да ја групираме стожерната табела по месеци.

Прочитај повеќе: Како да се групирате по недела и месец во Стожерната табела на Excel (со лесни чекори)

Слични читања

 • [Поправи] не може Групирајте датуми во Стожерна табела: 4 можни решенија
 • Како да ги групирате датумите по филтер во Excel (3 лесни методи)
 • Автоматска табела на Excel Групирање по датум, време, месец и опсег!

2. Автоматска групација на стожерна табела по месец

Претпоставете дека сакаме да ги групираме податоците по месеци во оваа стожерна табела. Ајде да ги демонстрираме чекорите надолу.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот , изберете која било ќелија во Етикети на редови , каде што се наоѓа датумот на испорака.

 • Потоа, одете во јазичето Анализа на PivotTable на лентата.
 • Потоа, изберете го Групното поле во делот за групи.

 • Наместо да го правиме тоа, ние може само да кликнете со десното копче на глувчето и да ја изберете Групата .

 • Во тој момент, Групирање ќе се појави дијалог-кутија. И во овој прозорец, можеме да видиме дека датумот на започнување и датумот на завршување се автоматскипоставете.
 • Следно, изберете Месеци и кликнете на копчето OK .

 • Ова ќе ја групира стожерната табела по месеци.

Прочитајте повеќе: Како да се користи Excel Pivot Table во група Датуми по месец и година

Одгрупирајте стожерна табела во Excel

Можеме да ги одгрупираме податоците ако треба да ги прегледаме сите податоци. За да го направите ова, само следете ги чекорите подолу.

ЧЕКОРИ:

 • Најпрво, изберете ги групираните податоци на стожерната табела.
 • Потоа, одете во Анализа на PivotTable таб > Одгрупирај .

И ако го направите ова, претходните групни податоци сега ќе се одгрупираат.

 • Или, само кликнете со десното копче на групираните податоци на стожерната табела и изберете Одгрупирај .

Заклучок

Горените методи се упатства за групирање на стожерната табела по месеци во ексел. Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ако имате какви било прашања, предлози или повратни информации, ве молиме кажете ни во делот за коментари. Или можете да фрлите поглед на другите наши статии во блогот ExcelWIKI.com !

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.