Како да се отстрани форматирањето на табелите во Excel (2 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажам „Како да го отстраните форматирањето на табели во Excel“. Понекогаш е важно да се отстрани форматирањето на табелата во Excel. Луѓето честопати се соочуваат со тешкотии додека го прават тоа, но всушност, тоа не е толку тешко. Сè што ви треба е одреден сет на задачи што ќе се направат во низа за отстранување на форматирањето на табелата во Excel . Овде, ќе опишам два методи за постигнување на целта на задачата.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Отстрани Table Formatting.xlsx

2 Корисни методи за отстранување на форматирање табели во Excel

За да ги илустрираме методите, прво, да земеме примерок од табела како оваа подолу.

Сега ќе се обидеме да го отстраниме форматирањето на табелата на оваа табела користејќи два лесни методи. Прво, да го научиме првиот метод.

1. Отстранете ја опцијата за форматирање табели со јасни формати

Да речеме дека вашата табела содржи форматирање со филтри. Најлесен начин да се исчисти форматирањето на табелата е да се користи опцијата Исчисти формати . Покрај тоа, откако ќе го користите, треба да ја отстраните и опцијата за филтер. Можеме да го исчистиме форматот со преземање два различни пристапи. Ајде да го видиме првиот пристап.

1.1 Примени ја алатката Clear Format од групата за уредување

 • Прво, изберете ја целата табела.

 • По ова притиснете на накартичката Дома и во групата Уредување од табулаторот Дома побарајте ја опцијата Исчисти .

 • Откако ќе ја изберете опцијата Исчисти , ќе добиете паѓачка листа. Од таму, изберете ја опцијата Исчисти формати .

 • По притискање на Исчисти формати опција, ќе видите дека сите бои од вашата маса исчезнале и ќе има црна боја на фонтот и бела боја на позадината. Но, сè уште ќе ги имате филтрите што треба да ги отстраниме.

1.2 Примени ја алатката за формат на чиста табела од картичката Дизајн на табела

 • Истата задача можете да ја извршите на алтернативен начин. Само изберете која било ќелија>Одете во картичката Дизајн на табела >Одете во Стилови на табела Група>Кликнете на стрелката надолу

 • Сега, на дното од менито, изберете Исчисти Опција.

 • Овде ќе го добиете истиот резултат.
 • Сега за да ги оневозможите филтрите , изберете која било ќелија што го има копчето за филтер и под Почетна табот изберете го Сортирај & засилувач; Опција за филтрирање која се става во Уредување.
 • Во Сортирај & засилувач; Filter паѓачката листа, ќе откриете дека командата Filter е активна. За да го направите неактивен, само кликнете на него.

 • Алтернативно, можете исто така да ја оневозможите опцијата Филтер со избирање на Филтер опција под Податоци таб.

 • По ова, ќе видите дека сите филтри во вашиот работен лист ќе исчезнат.

Вака можете да го отстраните форматирањето на табелите во работните листови на Excel.

Забелешка: Во горенаведеното процес, опциите за форматирање и филтрирање на табелата на табелата се отстранети, но таа сепак ќе работи како табела.

Прочитајте повеќе: Како да се отстрани Формат како табела во Excel

Слични читања

 • Форматирање на табели на Excel: проблеми и поправки што треба да ги знаете
 • Користете ја формулата во табела на Excel ефикасно (со 4 ​​примери)
 • Дали функцијата ТАБЕЛА постои во Excel?
 • Која е разликата помеѓу табела и опсег во Excel?

2. Отстранете го форматирањето табела со конвертирање табела во опсег

Друг процес на отстранување на форматирањето на табелата е конвертирање на табелата во нормален опсег а потоа сменете ја темата, фонтот и бојата на рабовите. За жал, овој процес е многу подолг од претходниот процес. Процесот на овој метод е како што следува.

 • Прво, изберете која било ќелија од вашата табела.

 • Со избирање ќелија од вашата табела, ќе добиете да ја видите Дизајн Под табулаторот Дизајн во делот Алатки изберете го Конвертирај во опсег опција.

 • Откако ќе ја изберете опцијата Конвертирај во опсег , ќе го видите прозорецот подолу.Кликнете Да таму.

 • Откако ќе го направите ова, ќе видите дека филтрите од вашата табела исчезнуваат. Сега треба да ги промените фонтот, темата и бојата на рабовите.

 • За да ја промените бојата на темата, изберете ги сите ќелии што беа во табелата , и во делот Фонт од табулаторот Дома , изберете ја опцијата Боја за полнење и притиснете Без пополнување . Со притискање на него, ќе видите дека портокаловата боја од ќелиите исчезнува оставајќи ја белата боја на темата.

 • Сега за промена на бојата на фонтот, изберете ги сите ќелиите од табелата и притиснете на опцијата Боја на фонтот покрај опцијата Пополнете боја во картичката Дома и изберете ја Автоматско копче кое всушност е црна боја.

 • Сега изберете го копчето Без граници под Сите граници опција која се наоѓа под јазичето Дома веднаш покрај опциите Боја за полнење и Боја на фонтот .

 • Откако ќе ги направите сите овие, ќе видите дека форматирањето на табелата е отстрането од вашиот работен лист. Ако ги направите сите овие, ќелиите од табелата сега ќе изгледаат како на сликата подолу.

Забелешка:На овој начин, конвертираниот опсег ќе функционира како опсег, а не како табела.

Прочитајте повеќе: Excel VBA за создавање табела од опсег (6 примери)

Заклучок

Отстранување на форматирање табели од Excelе интересна и важна задача. Во оваа статија, опишав два начини да го направите тоа. Се надеваме, откако ќе ја прочитате оваа статија, нема да се соочите со никакви тешкотии при отстранување на форматирањето на табелата во Excel. Останете поврзани и коментирајте подолу за да поставите какви било прашања во врска со овој напис.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.