Како да користите VBA за да изберете опсег од активна ќелија во Excel (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Ќе ви покажеме 3 методи во Excel VBA до изберете опсег од активна ќелија . За да го покажеме ова, избравме база на податоци со 3 колони : „ Име “, „ Презиме “ и „ Е-пошта “. Ќе избереме клетка и користејќи Excel VBA ќе го избереме опсегот од таа ќелија .

Преземете ја работната книга за вежбање

Изберете опсег од Active Cell.xlsm

3 начини да изберете опсег од активна ќелија користејќи VBA во Excel

1. Употреба на VBA за избор на опсег од активна ќелија до последната непразна ќелија

За првиот метод, ќе го користиме својството Range.End .

Тука, ќе го внесеме нашиот код како Модул . За да го отворите прозорецот Модул , направете ги овие-

Чекори:

 • Прво, од Програмер картичката >>> изберете Visual Basic .

Ќе се појави прозорецот Visual Basic .

 • Конечно, од Вметни >>> изберете Модул .

Ова ќе го отвори прозорецот Модул .

1.1. Користење на својствата End(xlUp)

Во овој дел, ќе го избереме опсегот нагоре до последната непразна ќелија од нашата активна ќелија .

Чекори:

 • Прво, отворете го прозорецот Модул .
 • Второ, впишете следниов код.
1391

Ги повикуваме нашите Под Постапка ToUp . Потоа го избираме нашиот опсег . Првата вредност е нашата активна ќелија . Последната вредност е ActiveCell.End(xlUp) . Конечно, го избираме опсегот со методот Опсег . Изберете .

 • Трето, Зачувајте го и затворете го прозорецот.
 • Потоа, изберете ќелија C6 . Оваа клетка е нашата активна клетка .

Сега, ќе отворете го прозорецот Макро . За да го направите тоа -

 • Од картичката Програмер >>> изберете Макроа .

После тоа, ќе се појави полето за дијалог Macro .

 • Потоа, изберете „ ToUp “ од „ Името на макро: “.
 • Конечно, кликнете на Изврши >>

  Прочитај повеќе: Excel VBA: Копирај динамички опсег во друга работна книга

  1.2. Инкорпорирање на својството End(xlDown)

  Во овој дел, ќе го избереме опсегот надолу од нашата активна ќелија .

  Чекори:

  • Прво, отворете го прозорецот Модул .
  • Второ, напишете следниот код.
  3322

  Ја повикуваме нашата Sub Procedure ToDown . Потоа го избираме нашиот опсег . Првата вредност е нашата активна ќелија . Последната вредност е ActiveCell.End(xlDown) . Конечно, ние смеизбирање на опсег со Опсег . Изберете метод.

  • Трето, Зачувајте ја и затворете го прозорецот.
  • Потоа, изберете ќелија C6 . Ова е нашата активна ќелија .

  • Потоа, отворете го Макро дијалог прозорецот .
  • Изберете „ ToDown “.
  • Конечно, кликнете на Стартувај .

  Така, избравме опсег од нашата активна ќелија користејќи Excel VBA .

  Прочитајте повеќе: Excel VBA за да се вклучи низ опсегот до празна ќелија (4 примери)

  Слични написи

  • Excel VBA: Јамка низ колони во опсег (5 примери)
  • Како да се користи VBA за секој ред во опсег во Excel
  • Excel макро: Подредете повеќе колони со динамичен опсег (4 методи)
  • VBA за да се вртат низ редови и колони во опсег во Excel (5 примери)
  • Како да го конвертирате опсегот во низа во Excel VBA (3 начини)

  1.3. Примена на својствата End(xlToLeft)

  Во овој дел, ќе го избереме опсегот до лево од нашата активна ќелија .

  Чекори:

  • Прво, отворете го прозорецот Module .
  • Второ, напишете следниот код.
  3707

  Ја повикуваме нашата Sub Procedure ToLeft . Потоа го избираме нашиот опсег . Првата вредност е нашата активна ќелија . Последната вредност е ActiveCell.End(xlToLeft) . Конечно, го избираме опсегот со Опсег . Изберете метод.

  • Трето, Зачувајте го и затворете го прозорецот.
  • Потоа, изберете ќелија D7 . Ова е нашата активна ќелија .

  • Потоа, отворете го Макро дијалог прозорецот .
  • Изберете „ Налево “.
  • Конечно, кликнете на Изврши .

  Така, избравме опсег од нашата активна ќелија користејќи Excel VBA .

  1.4. Имплементирање на својствата End(xlToRight)

  Во овој дел, ќе го избереме опсегот до десно од нашата активна ќелија .

  Чекори:

  • Прво, отворете го прозорецот Module .
  • Второ, напишете следниов код.
  9864

  Ја повикуваме нашата Подпроцедура ToRight . Потоа го избираме нашиот опсег . Првата вредност е нашата активна ќелија . Последната вредност е ActiveCell.End(xlToRight) . Конечно, го избираме опсегот со Опсег . Изберете метод.

  • Трето, Зачувајте го и затворете го прозорецот.
  • Потоа, изберете ќелија C8 . Ова е нашата активна ќелија .

  • Потоа, отворете го Макро дијалог прозорецот .
  • Изберете „ Десно “.
  • Конечно, кликнете на Изврши .

  Така, ние избравме опсег од нашата активна ќелија користејќи Excel VBA .

  2. Користење на својствата VBA Range.Offset за избор на опсег од активна ќелија Користење на VBA во Excel

  За вториот метод, ќе го користиме својството VBA Range.Offset за да го избереме опсегот користејќи ја нашата активна ќелија .

  Чекори:

  • Прво, впишете следниов код во прозорецот Модул .
  6327

  Ја создадовме нашата Подпроцедура UsingOffset . Потоа го избираме нашиот опсег . Првата вредност е нашата активна ќелија . Последната вредност е ActiveCell.Offset (1,2) . Со својството Offset се движиме 1 ред надолу и 2 колони десно . Конечно, го избираме опсегот со Опсег . Изберете метод.

  • Второ, Зачувај и затвори го прозорецот.
  • Потоа, изберете ќелија B8 . Ова е нашата активна ќелија .

  • Потоа, отворете го Макро дијалог прозорецот .
  • Изберете „ UsingOffset “.
  • Конечно, кликнете на Изврши .

  Како заклучок, избравме опсег од активната ќелија . Покрај тоа, вака треба да изгледа последниот чекор.

  Прочитајте повеќе: Excel VBA: Добијте опсег на ќелии со вредности (7 Примери)

  3. Изберете опсег од активна ќелија користејќи VBA во Excel со користење на својствата CurrentRegion

  За последниот метод, ќе го користиме имотот Range.CurrentRegion .

  Чекори:

  • Прво, впишете следниов код во прозорецот Module .
  2473

  Ја повикуваме нашата Sub Постапка cРегион . Потоа го избираме нашиот опсег . Со својството CurrentRegion , го избираме опсегот до празна ќелија . Конечно, го избираме опсегот со Опсег . Изберете метод.

  • Второ, Зачувај и вратете се на листот Excel .
  • Потоа, изберете ќелија C10 . Ова е нашата активна ќелија .

  • Потоа, отворете го Макро дијалог прозорецот .
  • Изберете „ cRegion “.
  • Конечно, кликнете на Изврши .

  Така, го избравме опсегот до празна ќелија .

  Дел за вежбање

  Обезбедивме збирки на податоци за вежбање за секој метод во датотеката Excel .

  Заклучок

  Ние“ ви покажавме 3 методи за Excel VBA изберете опсег од активна ќелија . Ако се соочите со какви било проблеми со разбирањето на чекорите, слободно коментирајте подолу. Ви благодариме за читањето, продолжете да напредувате!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.