Како да го конвертирате датумот во текст YYYYMMDD (3 брзи начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel, датумот и времето се зачувуваат како бројки. Ова му овозможува на корисникот да врши пресметки со овие датуми и времиња. Сепак, можеби ќе сакате овие датуми понекогаш да се однесуваат како текст. Ќе треба да знаете како да конвертирате датум во текст во овие ситуации. Претпоставете дека имате збир на датуми во формат mmddyyyyy што сакате да го претворите датумот во текст yyyymmdd формат, како што се гледа на сликата од екранот подолу. Во оваа статија, ќе ви покажам како брзо да го конвертирате датумот во текст yyyymmdd формат.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Датум на текст YYYYMMDD.xlsx

3 лесни начини за конвертирање Датум во текст YYYYMMDD

Во овој дел, ќе разговараме за три различни методи за конвертирање на датум во текст yyyymmdd.

Метод 1: Користете ја функцијата TEXT за да го конвертирате датумот во текст YYYYMMDD

Функцијата TEXT конвертира нумерички број во текстуална низа и го прикажува во форматот што го дефинирате.

Еве пример за тоа како може да се мешаат датумите и текстот . Датумите го губат своето форматирање и се појавуваат како цифри во споениот текст.

Прво да видиме како функционира формулата за функцијата TEXT,

=TEXT(вредност, формат_текст )

Аргументи Објаснување:

Аргументи Задолжително/Изборно Објаснување
вредност Потребна Бројот што сакате да го претворите во текст. Ова може да биде број, референца на ќелија до број или резултат на формула со број.
format_text Задолжително Форматот во кој претпочитате да се прикаже бројот Во двојните наводници, форматот мора да биде даден.

Сега ќе ја примениме оваа функција за да ја завршиме нашата задача. Ајде да ги следиме овие упатства подолу.

Чекор 1:

 • Изберете празна ќелија до вашиот датум, на пример, C5 .
 • Впишете ја следнава формула,
=TEXT(C5, "yyyy-mm-dd").

Чекор 2 :

 • Притиснете Enter
 • Потоа повлечете ја рачката Автоматско пополнување над ќелиите што им се потребни оваа формула.

Прочитајте повеќе: Како да го конвертирате датумот во текстуален месец во Excel (8 брзи начини)

Метод 2 : Примени ги форматираните ќелии за конвертирање датум во текст ГГГГММДД

Ако не сте обожавател на формули на Excel , постои уште еден интересен начин за брзо претворање датум во текст во Excel - <1 Функција>Форматирајте ги ќелиите . Функцијата Format Cells на Excel може брзо да го конвертира датумот во yyyymmdd формат.

Чекор 1:

 • Изберете го датуми што сакате да ги конвертирате во ггг-мм-дд .
 • Десен-клик за да се прикаже контекстот.
 • Изберете Форматирајте ги ќелиите .

Чекор 2:

 • Во Форматирај ќелии дијалог, под табот Број , изберете Прилагодено од листата Категорија .
 • Впишете yyyy-mm-dd во полето за текст во десниот дел.

Чекор 3:

 • Притиснете Внесете за да ги видите резултатите

Метод 3: Користете ја функцијата ДЕНЕС за да го конвертирате датумот во текст YYYYMMDD

Ако сакате да го конвертирате тековниот датум во текст, користете ја функцијата TEXT во Excel во врска со функцијата ДЕНЕС , која го враќа тековниот датум. Следната формула опишува како функционира функцијата,

=TEXT(TODAY(), „yyyy-mm-dd“)

Чекори:

 • Изберете празна ќелија.
 • Внесете ја формулата. Формулата е
=TEXT(TODAY(), "yyyy-mm-dd")

✍ Работи што треба да се запаметат

✎  Проверете дали вашите вредности се форматирани како Датум. Нема да се смени во yyyymmdd или во кој било формат сè додека вредноста не биде во Формат на датум.

✎  Првиот поим што означува датум форматиран како текст е ТЕКСТ формулата , кој е ориентиран лево. Освен порамнувањето на ќелиите, има уште неколку знаци во Excel кои би можеле да ви помогнат да разликувате датуми и текстуални низи.

Заклучок

Како да заклучиме, се надевам дека оваа статија ви даде некои корисни информации за тоа како да се примени функцијата Текст и Форматирај ќелија за да се конвертира датумот во текст во Excel. Сите овие постапки треба да се научат и применуваатна вашата база на податоци. Погледнете ја работната книга за вежбање и тестирајте ги овие вештини. Мотивирани сме да продолжиме да правиме вакви упатства поради вашата вредна поддршка.

Ако имате какви било прашања - слободно прашајте не. Исто така, слободно оставете коментари во делот подолу.

Ние, тимот на Exceldemy, секогаш одговараме на вашите прашања.

Останете со нас & продолжи да учиш.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.