Како да вратите табела во Excel (2 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Една од основните карактеристики на Excel е да прави табели со дадени податоци. Но, понекогаш треба да ја вратиме табелата во Excel за да ги направиме потребните промени или повторно да ја изградиме табелата со различно форматирање. Така, во оваа статија, ќе научиме како да вратиме табела во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

6> Врати Table.xlsx

2 лесни методи за отповикување табела во Excel

Постојат главно два методи за враќање на табела во Excel . Овде поништувањето значи чистење и на форматот и на структурата. двата методи со соодветни чекори се подолу.

1. Вратете ја табела со претворање во опсег

Во овој метод, ќе ја користиме Excel Ribbon на врвот на редовите за да се врати табела. За да го сториме тоа, ќе ги следиме овие чекори.

Чекори:

 • Прво, треба да избереме која било од ќелиите во табелата. Во лента , ќе се појави табот со име Дизајн или Дизајн на табела .

 • Второ, ќе избереме Конвертирај во опсег во делот Алатки .

 • Трето , ќе се појави поле за потврда. Ќе кликнеме на Да .

 • Конечно, ќе видиме дека табелата е претворена во нормална база на податоци како подолу слика. Тука за да ја видиме разликата, ќе избереме ќелија во областа на табелата, но нема да се појави табот Форматирај табела овавреме.

Прочитај повеќе: Како да вратиш и повториш во Excel (2 соодветни начини)

Слични читања

 • [Поправено!] Врати и повтори во Excel не работи (3 едноставни решенија)
 • Како да се повтори во лист на Excel (2 брзи начини)
 • Врати текст во колони во Excel (3 едноставни методи)
 • Како да Врати отстранување на дупликати во Excel (3 начини)

2. Користење на контекстното мени

Во овој метод, ќе користиме Контекстно мени на Excel наместо Лента за отповикување табела. Еве ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво треба да кликнеме на која било од ќелиите во табелата. Ќе се појави Контекстно мени .

 • Второ, ќе избереме Табела и Конвертирај во Опсег .

 • Трето ќе се појави дијалог прозорец за потврда. Кликнете на Да .

 • Конечно, ќе добиеме нормална база на податоци како оваа подолу.

Како да го исчистите форматот на табелата во Excel

Постојат многу прилики кога сакаме да ја задржиме структурата на табелата, но сакаме да го промениме форматот според нашите преференции. Постојат повеќе начини на кои можеме да го направиме тоа. Овие методи се опишани подолу.

1. Приспособување на дизајнот на табела

Еден од најдобрите начини за чистење на формати е тоа да се направи од панелот за дизајн на табела. Чекорите се едноставни:

Чекори:

 • На почетокот, треба даизберете една клетка од табелата.
 • Потоа ќе одиме во табулаторот Дизајн на табела во Рибон .

 • Следно, ќе кликнеме на паѓачката стрелка Брзи стилови во Стилови на табела

 • Конечно, во паѓачката листа, ќе избереме Исчисти . Ова ќе ги исчисти сите видови форматирање одржувајќи ја структурата на табелата како на сликата подолу.

2. Користење на командата Clear Formats

Можеме и да исчистиме форматирање и со користење на јазичето Дома . Чекорите се подолу:

Чекори:

 • На почетокот, ќе ја избереме целата табела.

 • Понатаму, ќе избереме Исчисти во делот Уредување во картичката Дома .

 • Повторно во менито Исчисти , ќе избереме Исчисти формати .

 • Конечно, ќе добиеме табела без никакво форматирање.

Работи што треба да се запаметат

 • Откажувањето табела ќе ја отстрани и структурата на табелата.
 • Ако видите копче за филтер во табела, треба да го отштиклирате од картичката Дизајн на табела пред да го конвертирате во опсегот.
 • <1 11>Сите овие слики за демонстрација се направени со помош на Excel 365. Така, корисничкиот интерфејс може да се разликува за различни верзии.

Заклучок

Овој напис беше за поништување табела во Excel и исто така исчистете го форматирањето на која било табела. Надежоваа статија ќе ви помогне. Ако сè уште имате проблеми со некој од овие методи, кажете ни во коментарите. Нашиот тим е подготвен да одговори на сите ваши прашања. За какви било проблеми поврзани со ексел, можете да ја посетите нашата веб-локација Exceldemy за сите видови проблеми поврзани со ексел решенија.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.