Како да го пронајдете процентот на два броја во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите во Microsoft Excel понекогаш можеби ќе треба да го најдете процентот на два броја во Excel. Ова често се одредува за да се пресмета разликата помеѓу две вредности со користење на формулата за поделба. Денес во оваа статија, споделувам со вас како да го пронајдете процентот на два броја во Excel. Останете присутни!

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Најдете го процентот од два броја. xlsx

3 лесни методи за пронаоѓање на процентот на два броја во Excel

Во продолжение споделив 3 едноставни и лесни методи за пронаоѓање на процентот на два броја во Excel.

Да претпоставиме дека имаме база на податоци од некои Производи , Продажба во првиот квартал и Продажба во вториот квартал . Сега ќе го пресметаме процентот на тие два броја во нашиот работен лист во Excel.

1. Формула за наоѓање процент од два броја

Ако барате за едноставно решение да се пресмета процентот помеѓу два броја во Excel, тогаш сте на вистинското место. Со помош на едноставна формула за делење можете да го најдете процентот во еден момент. Следете ги чекорите подолу-

Чекори:

 • Прво, изберете ќелија ( E5 ) и применете следнава формула -
=(C5-D5)/D5

 • Второ, притиснете ENTER и повлечете ја „ Пополнете Рачка “долу за да ги пополните сите ќелии.

 • Сега, ќе видите дека излезот е во децимален формат. Ајде да ги смениме во процентуален стил со избирање ќелии ( E5:E12 ) и кликнување на иконата „ Процентен стил “ од Дома

 • Тоа е тоа. Успешно го најдовме процентот на два броја во Excel на само еден поглед.

2. Кратенка на тастатурата за наоѓање на процентот од два броја

Секогаш бараме кратенки за брзо да стигнеме до нашата дестинација. Овде, опишувам кратенка на тастатурата за да го пронајдам процентот на два броја во Excel.

Чекори:

 • На ист начин, изберете ќелија ( E5 ) и запишете ја формулата-
=(C5-D5)/D5

 • Следно, кликнете ENTER и повлечете ја „ Пополнете Рачка “ надолу.
 • Додека излезот ќелии ( E5:E12 ) се избрани притиснете CTRL+SHIFT+% од тастатурата.

 • Накратко, нашиот резултат е подготвен во наши раце со едноставна кратенка.

3. Наоѓање на процентот на два броја во различни редови

Понекогаш можеби ќе треба да го пронајдете процентот на два броја сместени во иста колона, но во различен ред. Во тој случај, можете да ги следите упатствата подолу.

Да претпоставиме дека имаме база на податоци со одредена Годишна зголемена популација нумеричка вредност. Сега ќе го најдемесе зголемува процентот на годишно ниво.

Чекори:

 • За почеток, изберете ќелија ( D5 ) и спуштете ја формулата подолу -
=(C6-C5)/C5

 • Нежно , притиснете ENTER и повлечете ја надолу „ Рачка за пополнување “ за да ги пополните сите ќелии со соодветниот излез.

 • Потоа, избирајќи ќелии ( D5:D12 ) сменете го стилот во „ Процентен стил “ со притискање на „ Проценти ” икона од горната лента.

 • Конечно, го најдовме процентот на два броја за различни редови.

Наоѓање ажурирани (зголемување или намалување) броеви од проценти во Excel

Честопати треба да ги одредиме ажурираните зголемени или намалени броеви од процентуалните вредности. Овде, ќе ги објаснам двата броја од процентите во работен лист Excel .

Замислете дека имаме база на податоци од некои Производи , Единечни цени , и ДДВ . Сега ќе ја пресметаме Конечната цена користејќи ја процентуалната вредност во нашата работна книга.

Чекори:

 • Во моментов, изберете ќелија ( E5 ) и применете ја следнава формула-
=C5*(1+D5)

 • Слично, притиснете ENTER и повлечете ја надолу „ Рачка за пополнување “.
 • Оттука, го добивме нашето зголемување излез од процентуалната вредност.

 • Потоа, за да ја најдеме ажурираната намалена вредност со проценти, ниеќе избере клетка ( F5 ) и ќе ја напише формулата внатре во ќелијата-
=C5*(1-D5)

 • По истиот редослед, кликнете ENTER и пополнете ги ќелиите со влечење на „ Рачка за пополнување “.
 • Конечно , го имаме намалениот излез во наши раце.

Користете ја функцијата Форматирање ќелии за обележување на проценти од два броја

За предност при пресметката, можете означете ги процентите онака како што сакате со користење на функцијата ќелии за формат.

Да претпоставиме дека имаме база на податоци од некои Производи , Продажба во првиот квартал и Продажба во вториот квартал . Сега ќе ја пресметаме Промената на продажбата и ќе ја означиме по наш избор.

Чекори:

 • Прво, изберете клетка ( E5 ) и применете ја следнава формула-
=(C5-D5)/D5

 • Заврши со, притискање на ENTER и влечење на „ Рачка за пополнување “ надолу.
 • Додека излезот е избраното кликнете на иконата „Процентен стил“ од горната лента.

 • Како што можете да видите, го добивме нашиот излез во проценти.
 • Оттука, избирајќи ги сите излезни резултати притиснете CTRL+1 за да отидете во прозорецот „ Format Cells “.

 • Во новиот прозорец, изберете „ Прилагодено “ и напишете „ 00%;[Црвено]-0,00% “.
 • Потоа, притиснете OK .

 • Како заклучок, успешно ги означивме ситенегативни процентуални вредности со црвено. Ова е наједноставниот начин за обележување проценти. Едноставно нели?

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.