Копирајте ги вредностите во друга ќелија ако две ќелии се совпаѓаат во Excel: 3 методи

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Да речеме дека имате работен лист со ставки на производи во две посебни колони и нивните соодветни цени во друга посебна колона. Меѓу ставките на производот, некои од нив може да имаат дупликат имиња. Сега сè што сакате е да ги копирате цените на дупликатите ставки во друга ќелија во вашиот работен лист. Ако во моментов се соочувате со овој проблем, тогаш поминете низ целата статија. Затоа што ќе научите 3 методи за да ги копирате соодветните вредности во друга ќелија ако две ќелии се совпаѓаат во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ви препорачуваме да ја преземете датотеката Excel и да вежбате заедно со тоа.

Ако две ќелии се совпаѓаат, тогаш копирајте вредности во друга ќелија.xlsx

3 методи за копирање вредности во друга ќелија ако две ќелии се совпаѓаат во Excel

Во оваа статија, ќе користиме примерок ценовник на производи како збирка податоци за да ги прикажеме сите методи. Значи, ајде да ѕирнеме на сетот на податоци:

Значи, без дополнителна дискусија, да се нурнеме директно во сите методи еден по еден.

1. Користете ја функцијата IF за копирање вредности во друга ќелија ако две ќелии се совпаѓаат

Имаме некои имиња на производи под две колони наречени Itemcat1 и Itemcat2. Во овие две колони, има неколку дупликат имиња на производи. Во третата колона ги имаме соодветните цени на производите.

Она што ќе го направиме е да ја копираме цената на производите кои се дупликати.Има уште една колона наречена Цена на соодветниот производ, каде што ќе ги копирате цените на дупликатите производи. Можеме да ги направиме сите овие работи користејќи ја само функцијата IF .

Значи, без дополнителна дискусија, да одиме директно во процедуралните чекори:

❶ Изберете ќелија E5 .

❷ Внесете ја формулата:

=IF(B5=C5,D5,"")

во ќелијата.

❸ Притиснете го копчето ENTER .

❹ Потоа повлечете ја иконата Рачка за пополнување до крајот на Соодветна цена на ставката колона.

Кога ќе завршите со сите горенаведени чекори, ќе го видите резултатот како на сликата подолу:

Прочитај повеќе: Excel VBA: Копирај ред ако вредноста на ќелијата одговара (2 методи)

2. Користете ја функцијата VLOOKUP да ги копирате вредностите во друга ќелија ако две ќелии се совпаѓаат

Сега имаме поле за пребарување за пребарување на дупликатните вредности на ставките. Полето за пребарување се нарекува Ставка. Каде што ќе вметнете кое било име на ставка наведено во главната табела со податоци.

Значи, ако нашата формула открие дека има совпаѓања помеѓу две ќелии во однос на нивните вредности, нивната соодветна цена ќе се копира во друга ќелија.

На пример, во полето за ставка, вметнавме тестенини. Во колоната Ставки од нашата база на податоци, веќе има уште една ставка наречена Тестенини со цена од 936 долари. Значи, во полето Цена под полето Ставка, ќе ја вратиме оваа цена користејќи VLOOKUPфункција.

За да ја извршиме оваа операција, сè што треба да направиме е,

❶ Изберете ќелија C15 .

❷ Внесете ја формулата :

=VLOOKUP($C$14,B5:C12,2,1)

во ќелијата.

❸ Притиснете го копчето ENTER .

Откако ќе ги направите сите овие, можете да видите дека успешно ја копиравме цената на тестенините од главната табела со податоци.

␥  Распределба на формулата

 • $C$14 ▶ содржи вредност за пребарување, што е Noodles.
 • B5:C12 ▶ опсег на целата табела со податоци.
 • 2 ▶ број на индекс на колона. Ова значи дека цената е копирана од втората колона од главната табела со податоци.
 • 1 ▶ се однесува на прибл. се совпаѓа помеѓу вредноста за пребарување и обновената ставка.
 • =VLOOKUP($C$14,B5:C12,2,1) ▶ ги копира соодветните вредности ако две ќелии се совпаѓаат со друга ќелија.

Прочитајте повеќе: Сумирајте ги сите совпаѓања со VLOOKUP во Excel (3 лесни начини)

Слични читања

 • Како да се најде совпаѓање чувствително на големи букви во Excel (6 формули)
 • Како да се совпаднат имињата во Excel каде што се разликува правописот (8 методи)
 • Како да се совпаднат податоците во Excel од 2 работни листови
 • Excel VBA да одговара на вредноста во опсегот (3 примери)

3. Користете ги INDEX и MATCH функцијата за копирање вредности во друга ќелија ако две ќелии се совпаѓаат

Во овој дел, ќе ги користиме INDEX и MATCH функција за копирање на вредности во други ќелии ако се двеќелиите се совпаѓаат во однос на нивните соодветни вредности. Сега следете ги чекорите подолу за да научите да ги користите овие две функции:

❶ Изберете ќелија C15 .

❷ Внесете ја формулата:

=INDEX(B5:C12,MATCH(C14,B5:B12,0),2)

во ќелијата.

❸ Притиснете го копчето ENTER .

␥  Распределба на формулата

 • MATCH(C14,B5:B12,0) ▶ пребарување од B5 до B12 за да се совпадне за вредностите зачувани во C14 . C14 ја складира ставката наречена Noodles која се наоѓа во шестиот ред од табелата со податоци. Значи оваа функција враќа 6.
 • =INDEX(B5:C12,MATCH(C14,B5:B12,0),2) ▶ ја бара цената како што е наведено со аргументот, 2 Цената во шестиот ред е 936 што се враќа со функцијата INDEX .

Прочитајте повеќе: Excel Најдете соодветни вредности во два Колони

Работи што треба да се запаметат

📌 Внимавајте на синтаксата на функциите.

📌 Внимателно внесете го опсегот на табелата во формули.

Заклучок

Да резимираме, разговаравме за 3 методи за копирање вредности во друга ќелија, ако две ќелии се совпаѓаат во Excel. Ви се препорачува да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис и да ги вежбате сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.