Како да се подели колоната во Excel со запирка (8 брзи методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе научите 8 различни методи за поделување на колона во Excel со запирка лесно.

Преземете Работна книга за вежбање

Можете да ја преземете датотеката Excel од следнава врска и да вежбате заедно со неа.

Поделете ја колоната со запирка.xlsm

8 методи за поделба на колона во Excel со запирка

1. Поделете ја колоната во Excel со запирка со волшебник за конвертирање текст во колони

За поделете колона со запирка користејќи го волшебникот Конвертирај текст во колони,

❶ Изберете ги вашите податоци и потоа

❷ Одете во Податоци Алатки за податоци Текст во колони.

Ќе се појави волшебникот Конвертирај текст во колони .

❸ Изберете Ограничено и притиснете Следно .

❹ Изберете Запирка како Ограничувачи и притиснете Следно повторно.

❺ Внесете адреса на ќелија како Дестинација и притиснете Заврши .

Ова ќе подели колона на местото на запирка на две колони.

2. Комбинирање на функциите LEFT, RIGHT, FIND и LEN за да се подели колоната во Excel со запирка

Можете да користите две формули користејќи ги LEFT , RIGHT , FIND и LEN функционира за поделување колони.

❶ Најпрво вметнете ја следната формула во ќелијата C5 .

=LEFT(B5,FIND(",",B5)-1)

❷ Потоа притиснете ENTER .

Разложување на формулата

 • B5 има текстови со а запирка .
 • FIND(“,“,B5) бара запирка во ќелијата
 • LEFT (B5,FIND(“,“,B5)-1) враќа текстови пред првата запирка да се појави од левата страна.

❸ После тоа, вметнете ја следната формула во ќелијата D5 .

=RIGHT(B5,LEN(B5)-FIND(",",B5))

❹ Потоа притиснете ENTER повторно.

Разложување на формулата

 • B5 има текстови со запирка.
 • FIND(“,“, B5) бара запирка во ќелијата B5 .
 • RIGHT(B5,LEN(B5) -FIND(“,“,B5)) враќа текстови откако првата запирка ќе се појави од десната страна.

❺ Изберете ќелии C5 и D5 и повлечете ја иконата Рачка за пополнување до ќелиите C12 и D12 .

. Овие две формули поделат колона наместо запирка на две колони.

Прочитајте повеќе: Формула на Excel за подели една колона на повеќе колони (4 примери)

3. Примени ја формулата за динамичка низа за поделба на колона во Excel со запирка

Формулата за динамичка низа што се користи во овој метод може автоматски да подели колона со запирки на колони.

За да ја користите,

❶ Вметнете ја следната формула во ќелијата C5 .

=TRANSPOSE(FILTERXML("" &SUBSTITUTE(B5,",","") & "","//s"))

❷ Потоа притиснете ENTER .

На формулата е формула за низа, таа автоматски ќе ги задржи поделените податоци во ќелијата D5 , сепак формулата беше применета во ќелијата C5 .

Разложување на формулата

 • ЗАМЕНА(B5,“,“ ,””)

Функцијата SUBSTITUTE ја заменува запирката во ќелијата B5 со празно место.

 • FILTERXML(“” &SUBSTITUTE(B5,”,”,””)

Функцијата FILTERXML ги филтрира податоците одделени со празни места.

 • TRANSPOSE(FILTERXML(““ &SUBSTITUTE(B5,”,”””)

  Функцијата TRANSPOSE ги дели податоците во ќелијата B5 во две различни колони.

  ❸ Повлечете ја Пополнете рачка иконата од ќелијата C5 до C12 .

  Сега ќе го видите поделбата податоци во две различни колони.

  Прочитај повеќе: Како да се подели една колона на повеќе колони во Excel (7 лесни начини)

  4. Поделете ја колоната во Excel со запирка користејќи Flash Fill

  Можете да ја користите функцијата Flash Fill за да делите колона прилично лесно.

  ❶ Започнете со вметнување податоци пред да се сретне запирката во колоната Земја .

  ❷ Афте вметнувајќи податоци во две последователни ќелии, Excel ќе покаже предлози. Притиснете ENTER за да прифатите.

  ❸ Сега почнете да вметнувате податоци по запирката во колоната Главен град .

  ❹ По вметнување податоци во две последователни ќелии, Excel ќе прикаже предлози. Притиснете ENTER за да прифатите повторно.

  Сега ќе ги добиете вашите податоци поделени на два различниколони.

  5. Поделете ја колоната во Excel со запирка со користење на CSV датотека

  Датотеката CSV чија елаборација е Запирка Одвоената вредност може автоматски да подели колона со запирка .

  Еве како функционира.

  Изберете и копирајте прво вашите податоци.

  Отворете го Notepad и Залепете ги таму.

  ❸ Сега зачувајте ја датотеката како CSV-датотека.

  За да зачувате текстуална датотека како CSV-датотека, само уреди ја наставката на датотеката како CSV.

  ❹ Сега отворете ја датотеката CSV и вие ќе види дека податоците се автоматски поделени со запирка на две колони.

  6. Користете VBA код за да ја поделите колоната во Excel со запирка

  Погледнете ги следните празни колони т.е. Земја и Главен град соодветно.

  Ќе користиме VBA код за поделете ги податоци од колоната Земја со главен град .

  ❶ Прво притиснете ALT + F11 за да се отвори VBA Editor.

  ❷ Потоа одете на Вметнете модул.

  ❸ Вметнете го следниов VBA код во VBA уредникот.

  9414

  Разложување на кодот

  • Прво јас изјавив 3 променливи.
  • Потоа истрчав Вгнездени за циклус.
  • Внатре во првата јамка For , ја користев Поделете ги функциите и Cells за поделете податоци со запирка на две одделниќелии.

  Зачувај го VBA-кодот.

  ❺ Сега притиснете го копчето F5 за изврши ја шифрата.

  Ова автоматски ќе ја подели колоната Земја со главен град на две колони кои се Земја и Главен град.

  7. Поделете ја колоната во Excel со запирка користејќи Power Query

  Следете ги чекорите подолу за поделете колона во Excel со запирка користејќи го Power Query.

  ❶ Одете во Податоци Добијте податоци Од датотека Од работна книга на Excel.

  ❷ Од прозорецот Навигатор , изберете ја вашата име на работниот лист има податоци за разделување .

  ❸ Потоа кликнете на Трансформирајте податоци.

  ❹ Сега одете на Трансформирајте Поделете ја колоната по раздвојувач.

  Ќе се појави полето за дијалог Поделете ја колоната по раздвојувач .

  ❺ Изберете Запирка од паѓачкото мени Изберете или внесете разграничувач .

  0>❻ Потоа притиснете OK .

  Сега вашите податоци автоматски ќе spl тоа во две колони одделени со запирка .

  Прочитај повеќе: Како да се подели колона во Excel Power Query (5 лесни методи)

  8. Поделете ја колоната во Excel со запирка користејќи Power Pivot

  Можете да го користите Power Pivot функција во Excel за да се подели колона со запирка.

  За тоа,

  ❶ Одете во Power Pivot Додај во моделот на податоци.

  ❷Вметнете го вашиот опсег на табела во полето за дијалог Креирај табела и притиснете OK.

  ❸ Сега вметнете следнава формула во горната ќелија на колоната Пресметана колона 1 .

  = LEFT ( [Country with Capital City], FIND ( ",", Table2[Country with Capital City]) - 1 )

  ❹ Потоа притиснете ENTER > ])

Функцијата FIND бара запирка во колоната Земја со главен град.

 • LEFT ( [Земја со главен град], FIND ( „,“, Табела2[Земја со главен град]) – 1 )

Функцијата LEFT враќа податоци пред запирката од левата страна.

Пресметуваната колона 1 ќе се пополни со податоците пред запирката се појавува.

❺ Сега вметнете ја следнава формула во горната ќелија на колоната Пресметана колона 2 .

= RIGHT ([Country with Capital City], LEN (Table2[Country with Capital City]) - FIND ( ",", Table2[Country with Capital City]) )

❻ Потоа притиснете ENTER .

Разложување на формулата

 • НАЈДЕТЕ ( „,“, Табела2[Земја со главен град])

Функцијата FIND бара запирка во колоната Земја со главен град.

 • LEN (Табела2[Земја со главен град])

Функцијата LEN ја пресметува должината на текстовите во колоната Земја со главен град.

 • ПРАВО ([Земја со главен град], LEN (Табела2[Земја со главен град]) – FIND ( „,“, Табела 2[Земја соГлавен град]) )

Функцијата RIGHT ги враќа податоците по запирката од десната страна.

Пресметаната колона 2 ќе се пополни со податоците откако ќе се појави запирката.

Дел за вежбање

Ќе добиете Ексел лист како следнава слика од екранот, на крајот од дадената датотека Excel. Каде што можете да ги практикувате сите методи дискутирани во овој напис.

Заклучок

Симирам, разговаравме за 8 методи за поделба на колона во Excel со запирка. Ви препорачуваме да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис и да ги вежбате сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И ве молиме посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.