Како да се отстрани групирањето во Excel (2 соодветни примери)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Microsoft Excel, групирањето на податоците го олеснува зачувувањето на конзистентното форматирање, но може да биде неопходно да се дегрупираат ако сакате да направите промени специфични за листовите. Во ова упатство, ќе научите 2 примери за отстранување на групирање во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање што ја користевме за подготовка на овој напис.

Отстранување на групирање во Excel.xlsx

2 Примери за отстранување на групирање во Excel

Во следното читање, ќе најдете одговори за тоа како да го отстраните групирањето од група редови и работни листови.

1. Отстранете ја групацијата од група редови

Во овој дел, ќе видите како да се отстрани групирањето од податоците што биле групирани рачно и автоматски. Првите два примери ги отстрануваат рачните групирања. Последната ја отстранува автоматски креираната групација.

Следната слика е збирка податоци за рачно групирање.

1.1 Сите групирани редови

За отстранување на групирањето од сите редови истовремено, исчистете го прегледот. За да го направите ова, следете ги чекорите подолу.

📌 Чекори:

  • Прво, одете на картичката Податоци >> Преглед >> Отстрани група >> Исчисти преглед.

Конечно , еве го резултатот. Ја отстранува групацијата.

💬 Забелешки:

  • Нема загуба на податоци кога го отстранувате прегледот во Excel.
  • Избришаниот преглед можеоставете некои склопени редови скриени откако ќе го отстраните прегледот.
  • Откако ќе го отстраните прегледот, не можете да го вратите со копчето Врати или кратенката (Ctrl + Z) . Во овој случај, ќе мора повторно да го нацртате прегледот.

1.2 Избрани редови

Следните чекори ќе го отстранат групирањето од одредени редови без да се отстрани целиот преглед:

📌 Чекори:

  • Прво, изберете ги редовите (5 до 8) од кои сакате да го отстраните групирањето. Потоа, одете во табулаторот Податоци >> Преглед >> Одгрупирај >> Кликнете на Одгрупирај. Ќе се појави прозорец за дијалог Одгрупирај .

  • Сега, проверете дали Се избираат Редовите . Потоа кликнете на OK.

Конечно, го отстранува групирањето од избраните редови (5 до 8) .

💬 Забелешки:

Редовите што не се соседни еден до друг не може да се одгрупираат истовремено време. Горенаведените чекори мора да се повторат за секоја група посебно.

1.3 Редови автоматски групирани по функцијата SUBTOTAL

Под групираните податоци, често ќе видите ред „Превод“ , што укажува на автоматско создавање групи по функции, како што е SUBTOTAL. Следната слика ги прикажува редовите автоматски групирани според функцијата SUBTOTAL.

За да го отстраните овој вид на групирање, само следете ги чекорите подолу.

📌 Чекори:

  • Прво, изберете која било ќелија од групата. Потоа, одете во табулаторот Податоци >> Приказ >> Подвкупно. Ќе се појави прозорец за дијалог Подвкупно .

  • Во долниот лев дел, од полето за дијалог Подвкупно , кликнете на Отстрани ги сите кутија.

Конечно, враќа негрупирани податоци.

Прочитај повеќе: Како да креирате повеќе групи во Excel (4 ефективни начини)

2. Отстранете ја групацијата од работните листови

табовите на групираните листови ќе бидат означени во слични бои и активните јазичето на листот ќе има задебелен текст на него. Изберете „Одгрупирај листови“ од менито што се појавува кога ќе кликнете со десното копче на една од табовите на групираните листови. Ќе ги одгрупира листовите.

Заклучок

Во ова упатство, разговарав за 2 примери за отстранување на групирањето во Excel. Се надевам дека оваа статија ви беше корисна. Можете да ја посетите нашата веб-локација ExcelWIKI за да дознаете повеќе содржини поврзани со Excel. Ве молиме, искажете ги коментарите, предлозите или прашањата доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.