Како да ги замрзнете горниот ред и првата колона во Excel (5 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите со голем работен лист на Excel, можеби ќе треба да ги замрзнете горниот ред и првата колона. Ќе ви овозможи да се движите низ целиот работен лист со тоа што горниот ред и првата колона секогаш се видливи. Во оваа статија, ќе ви покажам 5 лесни начини за замрзнување на горниот ред и првата колона во Excel.

Да претпоставиме дека го имате следниов сет во врска со информациите за клиентите, каде што сакате да го замрзнете горниот ред и првата колона.

Преземете ја работната книга за вежбање

Замрзнете го горниот ред и првата колона.xlsx

5 начини да се замрзне горниот ред и првата колона во Excel

1. Замрзнете го само горниот ред

За да го замрзнете горниот ред,

➤ Одете во Преглед табот и кликнете на Замрзнување панели од лентата Прозорец .

Како резултат на тоа, ќе се појави менито Замрзнување панели .

➤ Кликнете на Замрзнете го горниот ред .

Ќе го замрзне горниот ред од работниот лист. Значи, ако скролувате надолу, ќе видите дека горниот ред секогаш ќе остане видлив.

Прочитајте повеќе: Како да ги замрзнете првите два Редови во Excel (4 начини)

2. Замрзнете ја само првата колона

За да ја замрзнете првата колона,

➤ Одете во Преглед јазичето и кликнете на Замрзнување панели од лентата Прозорец .

Како резултат на тоа, ќе се појави менито Замрзнување панели .

➤ Кликнете на Замрзнете ја првата колона .

Ќе ја замрзне првата колона одработен лист. Значи, ако скролувате десно, ќе видите дека првата колона секогаш ќе остане видлива.

Прочитајте повеќе: Како да ги замрзнете првите 3 Колони во Excel (4 брзи начини)

3. Замрзнување на горниот ред и првата колона истовремено

Во претходните делови, видовме замрзнување на горниот ред и првата колона поинаку. Можеме да ги замрзнеме и двете истовремено. Ајде да видиме како да го направиме тоа. За да ги замрзнете горниот ред и првата колона во исто време,

➤ Изберете ќелија B2

Референтната ќелија мора да биде под редот и десно од колоната , сакате да замрзнете. Значи, за да ги замрзнете горниот ред и првата колона, треба да ја изберете ќелијата B2 како референтна ќелија.

➤ Одете во картичката Преглед и кликнете на Замрзнување панели од лентата Прозорец .

Како резултат на тоа, ќе се појави менито Замрзнување панели .

➤ Кликнете на Замрзнати панели .

Ќе ги замрзне и горниот ред и првата колона од работниот лист. Значи, ако се движите низ вашиот работен лист, ќе го видите горниот ред и првата колона секогаш ќе остане видлива.

Прочитај повеќе: Како да ги замрзнете првите 3 редови во Excel (3 методи)

Слични читања

  • Како да замрзнете 2 колони во Excel ( 5 методи)
  • Замрзнете повеќе панели во Excel (4 критериуми)
  • Како да ги замрзнете панелите со VBA во Excel (5 соодветни начини)

4.Сплит панели за замрзнување

Excel нуди различни функции за извршување на истата задача. Ниту замрзнувањето не е исклучок. Можете исто така да користите Split Panes за да го замрзнете горниот ред и првата колона од вашиот лист со податоци.

Прво,

➤ Изберете ја ќелијата B2

Референтната ќелија мора да биде под редот и десно од колоната, што сакате да ја замрзнете. Значи, за да ги замрзнете горниот ред и првата колона, треба да ја изберете ќелијата B2 како референтна ќелија.

Потоа,

➤ Одете на Погледнете ја картичката и кликнете на иконата Сплит .

Како резултат на тоа, горниот ред и првата колона од вашата база на податоци ќе бидат замрзнати . Секогаш ќе ги гледате горниот ред и првата колона од листот без разлика колку далеку одите во работниот лист.

Поврзани содржини: Кратенка на тастатура за замрзнување панели во Excel (3 кратенки)

5. Магично копче за замрзнување за замрзнување на горниот ред и првата колона

Ако често треба да замрзнувате редови и колони, може да овозможи Магично замрзнување копче . Со ова копче можете многу лесно да ги замрзнете горниот ред и првата колона. Прво, ајде да видиме како да го креираме ова магично копче за замрзнување.

➤ Кликнете на паѓачката икона од горната лента на датотеките на Excel.

Ќе отвори паѓачко мени.

➤ Изберете Повеќе команди од ова мени.

Како резултат на тоа, јазичето Брз пристап со алатки од ExcelЌе се појави прозорец со опции .

➤ Изберете Избери не во лентата во полето Избери команда од .

Потоа,

➤ Изберете Замрзнување панели и кликнете на Додај .

Ќе ја додаде опцијата Замрзнување панели во десното поле.

Конечно,

➤ Кликнете на OK .

Сега, ќе видите Замрзнување Поставете ја иконата во горната лента на вашата датотека Excel .

За да ги замрзнете горниот ред и првата колона со ова магично копче,

➤ Изберете ја ќелијата B2 и кликнете на оваа икона Замрзнување панели .

Ќе ги замрзне горниот ред и првата колона од вашиот работен лист.

Прочитајте повеќе: Како да примените прилагодени панели за замрзнување во Excel (3 лесни начини)

Работи што треба да ги запомните

🔻 Замрзнување и поделба на стаклата не може да се користат истовремено. Достапна е само една од двете опции.

🔻 Ако сакате да замрзнете редови и колони истовремено, референтната ќелија мора да биде под редот и десно од колоната, сакате да ги замрзнете. Значи, за да ги замрзнете горниот ред и првата колона, треба да ја изберете ќелијата B2 како референтна ќелија.

Заклучок

Се надевам дека сега знаете како да замрзнете горниот ред и првата колона во Excel. Ако сакате да ги одмрзнете, можете да ги најдете начините од тука . Ако имате некаков вид на забуна, ве молиме оставете коментар.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.