Како да избришете ред користејќи VBA (14 начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако барате некои од најлесните начини за бришење ред користејќи VBA , тогаш сте на вистинското место.

Ајде да нурнеме во главната статија.

Преземете работна книга

VBA Delete Row.xlsm

14 начини за бришење ред користејќи VBA

Овде, ги имам трите податоци табели за прикажување на начините на бришење редови користејќи VBA . Првата табела содржи некои производи на една компанија и нивните големини , цени .

Вториот еден има некои шифри на производи и нивните соодветни големини на производи и цени

А последниот содржи некои Имиња на проекти и нивните соодветни Датуми за почеток и трошоци .

За создавање на статијата, јас сте користеле Microsoft Excel 365 верзија, можете да користите која било друга верзија според вашата погодност.

Метод-1: Избришете еден ред користејќи VBA

Да речеме, вие сакате да го избришете редот што содржи Производ Чевел 1, и за да го избришете овој единствен ред, можете да го следите овој метод.

Чекор-01 :

➤Одете во Програмер Таб>> Visual Basic Опција

Потоа, Visual Basic Editor ќе се отвори.

➤Одете во Вметни Tab>> Модул Опција

После тоа, ќе се креира Модул .

Чекор-02 :

➤Напишете го fol понизок код

3805

Овде, „Сингл“ еунија на повеќе опсези што одговараат на ќелиите со датум 11/12/2021 , и конечно, опсезите ќе се избришат.

➤Притиснете F5

Резултат :

Потоа, ќе ги избришете редовите со одреден датум од 11/12/2021 .

Поврзани содржини: Excel VBA за бришење редови со специфични податоци (9 примери)

Вежбајте Дел

За вежбање сами дадовме дел Вежбање како подолу во листот со име Вежба . Ве молиме направете го тоа сами.

Заклучок

Во оваа статија, се обидов да ги опфатам најлесните начини за ефикасно користење VBA за бришење редови. Се надевам дека ќе ви биде корисно. Ако имате какви било предлози или прашања, слободно споделете ги во делот за коментари.

име на работниот лист и Редови(7)ќе го изберат бројот на редот.

.EntireRow.Delete ќе го избрише целиот ред 7.

➤Притиснете F5

Резултат :

На овој начин, ќе го избришете редот што го содржи Име на производот Чевел 1 .

Прочитајте повеќе: Како да избришете редови во Excel: 7 Методи

Метод-2: Избришете повеќе редови користејќи VBA

Ако сакате да избришете повеќе редови како што се редовите што ги содржат производите имињата Чевли1 , Shoe2, и Shoe3 , тогаш можете да го следите овој VBA код.

Чекор-01 :

➤Следете го Чекор-01 од Методот-1

6269

Тука, броевите на редови 13, 10 , а 7 ќе се избришат и сериски пишувајќи ги броевите на редот треба да ги запишете од последниот број на ред до бројот од првиот ред како оваа шифра.

Инаку, откако ќе го избришете првиот ред како редот 7, останатите редовите под овој ред ќе се поместат еден ред нагоре и на тој начин редот 10 ќе биде ред 9, а редот 13 ќе биде ред 12. За ова повторно бидејќи, нема да можете да ги избришете точните редови.

➤Притиснете F5

Резултат :

Потоа, ќе ги избришете редовите што ги содржат имињата на производ Чевел 1 , Чевел2, и Чевел3 .

Прочитајте повеќе: Како да избришете повеќе редови во Excel (3 методи)

Метод-3 : Бришење ред со избирање

Тука, ќе го покажам начинот на бришење редво однос на активна ќелија од тој ред.

Чекор-01 :

➤Следете Чекор-01 од Метод-1

9087

Ќе го избрише редот со активна ќелија.

➤Зачувајте го кодот.

Чекор-02 :

➤Изберете која било ќелија од редот што сакате да ја избришете ( Овде избрав ќелија B7 )

➤Одете во Програмер Таб>> Макроа Опција

Потоа, Макрото Волшебникот ќе се отвори.

➤Изберете го името на макрото dltrow3 и притиснете Изврши

Резулта

Метод-4: Бришење на сите редови во изборот

За бришење на сите редови од изборот можете да го следите овој метод.

Чекор-01 :

➤Следете го Чекор-01 од Методот-1

5979

Тоа ќе ги избрише сите редови од изборот.

➤Зачувај го кодот.

Чекор-02 :

➤Изберете го опсегот на редови што сакате да ги избришете (Овде, избрав опсег B7:D9 )

➤Одете во Програмер Tab>> Макроа Опција

Потоа, ќе се отвори волшебникот Macro .

➤Изберете го Името на макрото dltrow4 и притиснете Изврши

Резултат :

Потоа, ќе ги избришете редовите што ги содржат Имиња на производи Чевли 1 , Јакна1, и Jacket2 .

Прочитај повеќе: Како да ги избришете избраните редови во Excel (8 пристапи)

Метод-5: Бришење ред ако некоја ќелија е празна

Тука, имам празна ќелија која е B9 (Ја отстранив вредноста од оваа ќелија за ова метод), и користејќи VBA код ќе го избришам редот со B9 ќелија.

Чекор-01 :

➤Следете го Чекор-01 од Метод-1

9884

Ќе ги избрише сите редови во опсегот „B5:D13“ има некоја празна ќелија.

➤Притиснете F5

Резултат :

Потоа, ќе можете да го избришете редот што ја содржи празната ќелија.

Прочитајте повеќе: Како да се отстранат празните редови во Excel (11 методи)

Метод-6: Бришење ред ако целиот ред е празен

Тука, имам празна ќелија која е B9 (Ги отстранив вредностите за овој метод) и празен ред кој е ред 12 (ги отстранив вредностите за овој метод) и користејќи VBA код и Функција COUNTA Ќе го избришам редот кој е празен.

Чекор-01 :

➤Следете го Чекор-01 од Метод-1

6076

„B5:D13“ е опсегот на податоци и FOR јамката ќе работи за секоја ќелија во овој опсег.

CountA(cell.EntireRow) ќе го врати бројот на непразни ќелии и кога ќе стане 0 тогаш редот ќе се избрише.

➤Притиснете F5

Резултат :

Потоа, ќе можете да го избришете празниот ред, но нема да избрише ниту еден ред што нема да ги има сите ќелиите од овој ред се празни.

Прочитајте повеќе: Како да користите VBA за бришење празни редови во Excel

Метод-7: Бришење на секој n-ти ред

Можете да го избришете секој n-ти ред (во овој случај секој 3-ти ред) следејќи го овој метод.

Чекор-01 :

➤Следете го Чекор-01 од Методот-1

2913

„B5 :D13” е опсегот на податоци и rc ќе го врати вкупниот број на ред од овој опсег кој е 9 .

Тука, FOR јамката ќе започне од последниот ред кој е rc или 9 во овој случај и завршува со првиот ред.

Чекор -3 ќе помогне да се избрише секој 3ти ред во овој опсег.

➤Притиснете F5

Резултат :

Потоа, ќе ги избришете редовите што ги содржат имињата производ Чевел 1 , Чевел2, и Shoe3 .

Прочитајте повеќе: Како да го избришете секој n-ти R ow во Excel (најлесни 6 начини)

Слични читања:

  • Како да ги избришете избраните редови со Excel VBA (Чекор- Упатство по чекор)
  • Избришете ги неискористените редови во Excel (8 лесни начини)
  • Како да ги избришете скриените редови во Excel (3 методи)
  • Избришете бесконечни редови во Excel (5 лесни начини)
  • Како да избришете редови во Excel што продолжуваат засекогаш (4 лесниНачини)

Метод-8: Бришење ред врз основа на вредноста на ќелијата

Во овој метод, ќе го избришам редот со специфична вредност Кошула 2 .

Чекор-01 :

➤Следете го Чекор-01 од Методот- 1

1831

„B5:D13“ е опсегот на податоци и јамката FOR ќе работи за секоја ќелија во овој опсег.

Ако некоја ќелија од редот ја содржи вредноста „Кошула 2“ тогаш редот ќе се избрише.

➤Притиснете F5

Резултат :

На овој начин, ќе го избришете редот што го содржи Производот името Кошула 2 .

Прочитајте повеќе: ВБА макро за бришење ред ако ќелијата содржи вредност во Excel (2 методи)

Метод-9: Бришење дупликат редови

Тука, имам два реда со код на производот 97375 и затоа сакам да избришам еден од овие редови кои се означени со црвено поле подолу.

Чекор-01 :

➤Следете Чекор-01 од Метод-1

8396

Тука, „B5:D13“ е опсегот на податоци и Колони:=1 мене и ќе бара дупликат вредности само во една колона која е почетната колона Колона Б но ако сакате да пребарувате и во други колони, можете да го користите овој број според вашите потреби.

➤Притиснете F5

Резултат :

Потоа, ќе можете да го избришете редот кој е сличен на друг ред.

Прочитајте повеќе: Како да избришете дупликат редови воExcel со VBA (8 ефективни начини)

Метод-10: Бришење редови во табела

Да претпоставиме дека ја имате следната табела чие име е Табела1 и сега сакате да го избришете  Редот број 6 од оваа табела. За да го направите ова, можете да го следите овој метод.

Чекор-01 :

➤Следете го Чекор-01 од Метод-1

5216

Тука, „Табела“ е името на листот, „Табела1“ е името на табелата и 6 е бројот на редот од оваа табела што сакате да го избришете.

➤Притиснете F5

Резултат :

На овој начин, ќе го избришете посакуваниот ред од оваа табела.

Прочитајте повеќе: Како да се отстранат дупликатните редови врз основа на една колона користејќи Excel VBA

Метод-11: Бришење видливи редови по филтрирање

Овде, имам табела со податоци што е филтрирана со колоната Цена за вредности повеќе од 1.500,00$ и сакам да ги избришам сите видливи редови по филтрирањето.

Чекор-01 :

➤Следете го Чекор-01 од Методот-1

7572

Тука, „B5: D13” е опсегот на податоци.

➤Притиснете F5

Сега, сите видливи редови по филтрирањето ќе бидат избришани. Сега можете да ги вратите скриените редови со избирање на знакот Филтер во колоната Цена .

➤Кликнете на Изберете ги сите опција

➤Притиснете OK

Резултат :

Конечно, ќе ги вратите скриените редовитабелата со податоци.

Прочитајте повеќе: Како да ги филтрирате и избришете редовите со VBA во Excel (2 методи)

Метод-12: Бришење ред врз основа на последната активна ќелија

Тука, мојата последна активна ќелија е ќелијата B13 и сакам да ја избришам оваа со последната активна ќелија од следново табела со податоци.

Чекор-01 :

➤Следете го Чекор-01 од метод -1

5968

Тука, 2 значи Колона Б на која ја имам мојата активна ќелија, можете да го менувате бројот според вашите потреби.

➤Притиснете F5

Резултат :

На овој начин, ќе ја избришете вашата последен активен ред.

Прочитај повеќе: Excel VBA код за бришење редови врз основа на повеќекратна вредност на ќелијата (3 критериуми)

Метод-13: Бришење редови што имаат низа

Претпоставете дека сакате да ги избришете редовите со која било низа и за да го направите ова, можете да го следите овој метод.

Чекор-01 :

➤Следете го Чекор-01 од Метод-1

7995

Тука, „низа“ е името на листот, бројот на првиот ред од овој опсег на податоци е 5 , а бројот на почетната колона е 2

Изјавата With ви овозможува да наведете објект или напишете еднаш дефинирано од корисникот за цела серија на искази.

On Error Resume Next изјавата одредува дека, кога ќе се појави грешка во времето на извршување, контролата оди во изјавата која следи по изјавата каде што се појавува грешката.

LastRow и LastColumn враќање на последниот ред и колона од опсегот на податоци.

SpecialCells(xlCellTypeConstants, xlTextValues) ќе ги избере редовите со какви било вредности на текстот во опсег.

➤Притиснете F5

Резултат :

Потоа, ќе избришете ги редовите што имаат текстуална низа.

Прочитајте повеќе: Кратенка на Excel за бришење редови (со бонус техники)

Метод-14: Бришење ред врз основа на датуми

Овде, ќе ги избришам редовите со посебен датум 11/12/2021 (мм/дд/гггг) во ова метод користејќи ја функцијата DATEVALUE .

Чекор-01 :

➤Следете Чекор- 01 од Метод-1

7746

Тука, „Датум“ е името на листот, бројот на првиот ред од овој опсег на податоци е 5 а бројот на колоната за критериуми (која колона има датуми) е 3 .

Изјавата With ви овозможува еднаш да наведете објект или тип дефиниран од корисникот за цела серија на изјави.

On Error Resume Next изјавата одредува дека, кога ќе се појави грешка во времето на извршување, контролата оди во изјавата што следи по изјавата каде што се појавува грешката.

LastRow го враќа последниот ред од опсегот на податоци и тука, FOR јамката ќе започне од последниот ред кој е LastRow или 6 во овој случај и завршува со првиот ред.

DATEVALUE ќе го конвертира датумот на текстот во вредност.

Тука, Union ќе го врати

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.