Резултатот од формулата се прикажува 0 во Excel (3 решенија)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Во ова упатство, ќе покажеме како да го решиме проблемот со резултатот од формулата што покажува 0 во ексел. Додека работиме во Microsoft Excel можеби ќе треба да додадеме некои вредности со формула. Но, наместо да ја прикаже пресметаната вредност, формулата враќа 0 . Може да се соочите со овој проблем од различни причини. Во текот на оваа статија, ќе се обидеме да го разјасниме вашиот концепт за тоа како да го решите овој проблем.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Прикажани резултати од формулата 0.xlsm

3 ефективни решенија за резултатот од формулата што се прикажува 0 во Excel

Ќе разговараме за 3 ефикасни решенија за поправка проблемот со резултатот од формулата што покажува 0 во ексел. За да ви ги илустрираме решенијата, ќе ја користиме истата база на податоци за „ решение-1 “ и „ решение-2 “ и малку изменета база на податоци за „ решение-3 '.

1. Поправете го прикажувањето на резултатот од формулата 0 со конвертирање на текст во број

За да го решите проблемот со резултатот од формулата што покажува 0 во ексел прво и основно, ќе ги провериме податоците во нашата база на податоци што ќе ги внесеме во формулата. Понекогаш броевите во податоците се чуваат во текстуален формат. Значи, формулата враќа 0 наместо вистинскиот резултат. За да го решиме овој проблем, ќе го конвертираме текстот во бројки.

1.1 Конвертирај текст во број со клик на глувчето

Во овој метод, ќе го конвертираме текстотна броеви со кликнување на глувчето за да се реши проблемот со резултатот од формулата што покажува 0 во ексел. На следната слика од екранот, имаме база на податоци од книжарница. Податокот се состои од имињата на некои книги и достапното количество на тие книги во таа книжарница. Да претпоставиме дека сакаме да го пресметаме бројот на вкупните книги во ќелијата C10 .

Следете ги следните чекори:

 • Внеси формулата во ќелијата C10 за пресметување на вкупната количина:
=SUM(C5:C9)

 • Притиснете Enter и можеме да видиме дека формулата враќа 0 . Ова е проблемот што треба да го решиме.

 • Пред да започнеме, сакаме да забележите некои точки. Во ќелијата F6 внесете ја следната формула:
=COUNTA(C5:C9)

 • Ако притиснете Enter откако ќе ја вметнете формулата, ќе го добиете резултатот бидејќи функцијата COUNTA го брои бројот на непразни ќелии. Нема врска со вредноста на ќелијата.

 • Повторно вметнете ја следната формула во ќелијата F7 :
=COUNT(C5:C9)

 • Притиснете Enter . Овде формулата враќа 0 бидејќи функцијата COUNT го брои бројот на ќелии кои содржат броеви не текст.

 • За да ја разберете причината за прикажување 0 изберете ја ќелијата C5 и погледнете ја лентата со формули. Можеме да го видиме бројот, но постои апостроф што покажува дека бројот е во текстуален формат. Затоа добиваме грешка додека користиме формули.

Ајде да ги видиме чекорите за да го решиме овој проблем.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ќелија ( C5:C9 ).

 • Второ, кликнете на извикот Ќе се појави опаѓачко мени.
 • Трето, изберете ја опцијата „ Конвертирај во број “ од паѓачкото мени.

 • На крај, можеме да видиме дека резултатот од формулата не покажува 0 повеќе во ќелиите C10 и F7 . Бидејќи го конвертиравме форматот на вредностите во ќелијата ( C5:C9 ) од текст во број, формулата во ќелијата C10 може да го даде резултатот сега.

Прочитајте повеќе: [Поправено!] Формулата не работи и се прикажува како текст во Excel

1.2 Користете ја опцијата „Вметни специјално“ за да го конвертирате текстот во Број

Друг метод за да се реши проблемот со резултатот од формулата што покажува 0 во ексел е да се користи опцијата „ Вметни специјално “. За да го илустрираме овој метод, ќе ја користиме истата база на податоци што ја користевме во претходниот метод.

Значи, да ги видиме чекорите за користење на „ Посебно залепување ' опција во овој метод.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете која било ќелија надвор од опсегот на податоци и кликнете на Копирај .
 • Следно, изберете го опсегот на ќелиите ( C5:C9 ).
 • Потоа, одете во Дома > Залепете > ЗалепиСпецијални

 • Горнаведените дејства ќе отворат ново поле за дијалог наречено „ Вметни специјално “.
 • Потоа, проверете ја опцијата Додај под делот Операција и кликнете на OK .

 • Конечно, можеме да го видиме излезот од формулата во ќелијата C10 .

Прочитај повеќе : Како да се прикажат сите формули во Excel (4 лесни и брзи методи)

1.3 Примени VBA код за да го конвертирате текстот во број за да го поправите резултатот од формулата што покажува 0 во ексел

Ако сте напреден корисник на ексел и сакате да ги извршувате задачите побрзо, можете да го користите кодот VBA за да го решите горенаведениот проблем. Во овој метод, ќе примениме VBA код за да го решиме проблемот со резултатот од формулата што покажува 0 во ексел побрзо.

Значи, да ги видиме чекорите за примена на VBA кодот во овој метод.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете ќелија ( C5:C9 ).
 • Следно, десен-клик на активниот лист.
 • Потоа, изберете ја опцијата „ Погледнете го кодот '.

 • Горната акција ќе отвори празен VBA модул.
 • Вметнете го следниов код во тој модул:
2192
 • Сега, кликнете на копчето Стартувај или притиснете го копчето F5 за да ја извршите шифрата.

 • Конечно, горната шифра го решава проблемот со резултатот од формулата што покажува 0 во ексел. Значи, го добиваме збирот во ќелија C10 .

Прочитајте повеќе: Како да покажете вредност наместо формула во Excel (7 методи)

2. Поправете го резултатот од формулата се прикажува 0 во Excel користејќи ја опцијата „Текст во колона“

Употребата на опцијата „ Текст во колона “ од Податоци табот е уште еден ефикасен начин за поправање на резултатот од формулата за проблемот што покажува 0 во ексел. Во следната база на податоци во ќелијата C10 , ќе донесеме резултати наместо 0 .

Ајде да ги видиме чекорите за да го извршиме ова акција.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ќелија ( C5:C9 ).
 • Следно, одете до Податоци Изберете ја опцијата „ Текст во колона “ од делот „ Алатки за податоци “.

 • Потоа, ќе се појави ново поле за дијалог. Проверете ја опцијата Ограничено од опциите за тип на датотека и кликнете на копчето Заврши .

 • Во на крајот, горното дејство го враќа резултатот од формулата во ќелијата C10 .

Прочитај повеќе: [Поправено!] Зошто формулата не работи во Excel (15 причини со решенија)

Слични читања

 • Покажете ја формулата во ќелиите на Excel наместо вредност (6 начини)
 • [Поправено!] Формулата SUM не работи во Excel (8 причини со решенија)
 • [Решени]: формули на Excel Не се ажурира додека не се зачува (6 можни решенија)
 • [Поправено!] Формулите на Excel не работат на друг компјутер (5Решенија)
 • [Решено:] Формулата на Excel не работи освен ако не кликнете двапати на ќелијата (5 решенија)

3. Отстранете ги скриените знаци кога ќе резултира со формулата Прикажување 0 во Excel

Друга причина зошто резултатот од формулата покажува 0 во ексел е присуството на скриени знаци во опсегот на формули. Понекогаш копираме или преземаме податоци од друг извор. Тој сет може да содржи скриени знаци. За да го добиеме правилниот резултат, треба да ги отстраниме тие скриени знаци.

3.1 Поправете го резултатот од формулата Прикажување 0 Отстранување скриени знаци со користење на кодот на знаци

Скриениот знак може да биде простор што не се прекршува. Во Мајкрософт Ексел , шифрата на знаците за непрекинат простор е 0160 . За да го поправиме резултатот од формулата на проблемот што покажува 0 во ексел, мораме да ги замениме тие знаци со празни или празни низи. Следната база на податоци на продавница за книги се состои од имиња на различни книги и нивната целовремена продажна количина од таа продавница. Ако сакаме да ја пресметаме вкупната количина во ќелијата C9 со помош на функцијата SUM . Го дава резултатот 0 поради скриените знаци во опсегот на ќелиите ( C5:C8 ).

Ајде да ги видиме чекорите за да ги замените скриените знаци во овој метод.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ќелија ( C5:C8 ).
 • Потоа, одете во картичката Дома .

 • Второ, одете во „ Најди & Изберете “опција од Дома Потоа, изберете ја опцијата Замени .

 • Ново поле за дијалог со име " Ќе се појави Најди и замени '.
 • Трето, одете во полето за текст „ Најди што t“. Држете го копчето Alt и напишете 0160 на бројната тастатура , а не од алфанумеричките копчиња . Откако ќе внесете ништо нема да се појави во полето „ Најди што “.
 • Одржете го празно полето за текст „ Замени со “.
 • Потоа, кликнете на „ Замени ги сите “.

 • Се појавува нов дијалог прозорец кој го покажува бројот на направени замени. Кликнете OK на тоа поле.

 • На крај, горните команди ги заменуваат скриените знаци со празни низи од опсегот на формулата на ќелијата C9 . Значи, го добиваме излезот од формулата во ќелијата C9 .

Прочитај повеќе: [Поправено!] Формула на Excel SUM Не работи и враќа 0 (3 решенија)

3.2 Вметнете VBA код за да ги отстраните скриените знаци за да го поправите резултатот од формулата што покажува 0 во ексел

Во овој метод, ќе го решиме точно истиот проблем што го направивме во претходниот пример, но, овој пат ќе го примениме VBA кодот. Со помош на VBA кодот, ќе ги замениме скриените знаци за да го решиме проблемот со резултатот од формулата што покажува 0 во ексел.

Ајде да ги видиме чекорите за примена на VBA кодот за да се поправи скриениотзнаци.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете го опсегот на ќелиите ( C5:C8 ).
 • Следно, кликнете со десното копче на активниот лист и изберете ја опцијата „ Прегледај го кодот “.

 • Горната акција ќе отвори празно VBA .
 • Потоа, вметнете го следниов код во тој модул:
3328
 • За да го извршите кодот кликнете на копчето Стартувај или притиснете го копчето F5 .

 • На крајот, горенаведеното кодот ги замени сите скриени знаци и го врати излезот од формулата во ќелијата C9 .

Прочитај повеќе: [Поправено] : Формулата на Excel не покажува точен резултат (8 методи)

Заклучок

Во заклучок, ова упатство опфаќа различни методи за да се реши проблемот со резултатот од формулата што покажува 0 во ексел. Преземете и вежбајте со нашата работна книга за вежбање, која е прикачена на овој напис, за најголеми резултати. Ве молиме оставете коментар подолу ако имате какви било прашања. Нашиот тим ќе се обиде да ви одговори што е можно побрзо. Внимавајте на покреативни решенија Microsoft Excel во иднина.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.