Како да најдете дупликат редови во Excel (5 брзи начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите во Excel може да има неколку дупликати редови во вашиот работен лист, а потоа можеби ќе сакате да ги пронајдете или означите дупликатите редови бидејќи дупликатите редови можат да создадат многу проблеми. Во оваа статија, ќе научите 5 лесни методи за наоѓање дупликати во Excel.

Преземете ја книгата за вежбање

Можете да го преземете бесплатниот образец Excel од овде и да вежбате на вашиот сопствени.

Најдете дупликат редови во Excel.xlsx

5 брзи методи за наоѓање дупликат редови во Excel

Метод 1 : Користете ја функцијата CONCATENATE и условното форматирање за да пронајдете дупликат редови во Excel

Ајде прво да се запознаеме со нашата база на податоци. Ги користев имињата на некои продавачи и нивните соодветни региони во нашата база на податоци. Ве молиме погледнете дека има неколку дупликати редови во базата на податоци. Сега ќе ја користам функцијата CONCATENATE и Условно форматирање за да најдам дупликат редови во Excel. Функцијата CONCATENATE се користи за спојување на две или повеќе низи во една низа.

На почетокот, ќе ги комбинираме податоците од секој ред. Затоа додадов нова колона со име „ Комбинирано “ за да ја применам функцијата CONCATENATE .

Чекор 1:

➤ Напишете ја формулата дадена подолу-

=CONCATENATE(B5,C5)

➤ Потоа притиснете го копчето Enter и користете ја Рачка за пополнување алатка за копирање на формулата за другите ќелии.

Чекор 2:

➤ Изберете гокомбиниран опсег на податоци

➤ Кликнете на следниов начин: Условно форматирање > Означете ги правилата за ќелии > Duplicate Values

Ќе се појави дијалог прозорец со име „ Duplicate Values “.

Чекор 3:

➤ Потоа изберете ја саканата боја од паѓачката лента за избор на боја.

➤ Притиснете OK .

Сега ќе забележите дека дупликатните комбинирани вредности се означени со избраната боја. Од тоа, лесно можеме да ги откриеме нашите дупликат редови.

Прочитајте повеќе: Excel Најдете дупликати редови врз основа на повеќе колони

Метод 2: Примени условно форматирање и функција COUNTIF за да пронајдете редови клонови во Excel

Во овој метод, повторно ќе користиме Условно форматирање со функцијата COUNTIF. Функцијата COUNTIF го брои бројот на ќелии во опсег што исполнува даден критериум.

Чекор 1:

➤ Изберете го комбиниран опсег на податоци.

➤ Потоа кликнете Условно форматирање > Ново правило.

Ќе се отвори дијалог прозорец со име „ Ново правило за форматирање “.

Чекор 2:

➤ Потоа изберете „ Користете формула за да одредите кои ќелии да се форматираат“ од Изберете тип на правило лента .

➤ Напишете ја дадената формула во полето за формула -

=COUNTIF($D$5:$D$12,$D5)>1

➤ Притиснете Форматирај опција

Ќе се отвори полето за дијалог „ Форматирајте ги ќелиите “.

Чекор 3:

➤ Изберете го вашиотсаканата боја од опцијата Пополни .

➤ Притиснете ОК и ќе се вратиме на нашиот претходен дијалог прозорец.

Чекор 4:

➤ Сега само притиснете OK

Ќе забележите дека дупликатите редови сега се означени со бојата за полнење.

Прочитајте повеќе: Како да најдете & Отстранете ги дупликатите редови во Excel

Метод 3: Вметнете ја функцијата COUNTIF за да пронајдете соодветни редови во Excel

Тука ќе ја користиме само функцијата COUNTIF до најдете дупликат редови во Excel . Функцијата COUNTIF ќе ги брои дупликатите броеви и потоа од тоа, ќе можеме да ги откриеме дупликатите редови. Додадов уште една колона со име „ Count

Чекор 1:

➤ Активирајте Cell E5

➤ Напишете ја дадената формула-

=COUNTIF(D$5:D12,D5)

Чекор 2:

➤ Потоа притиснете го копчето Enter и користете ја опцијата AutoFill за да ја копирате формулата.

Потоа, ќе ги забележите дупликатите редови со број 2.

Слични читања

  • Excel Најдете сличен текст во две колони (3 начини)
  • Како да се споредат редовите во Excel за дупликати
  • Најди совпаѓање или дупликат вредности во Excel (8 начини)
  • Формула за наоѓање дупликати во Excel (6 лесни начини)

Метод 4: Комбинирајте ја функцијата IF и функцијата COUNTIF за да најдете реплика редови во Excel

Во овој метод, ние ќекомбинирајте ја функцијата IF и функцијата COUNTIF за да најдете дупликати редови во Excel. Функцијата IF проверува дали условот е исполнет и враќа една вредност ако е точно и друга вредност ако не е.

Чекор 1:

➤ во Ќелија E5 напишете ја дадената формула-

=IF(COUNTIF($D$5:$D5,D5)>1,"Duplicate","")

Чекор 2:

➤ Потоа кликнете на копчето Enter и користете ја алатката Пополнете рачка за да ја копирате формулата.

👇 Распределба на формулата:

COUNTIF($D$5:$D5,D5)>1

Овде, функцијата COUNTIF ќе го провери соодветниот број дали е поголем од 1. Ако да, тогаш ќе покаже ТОЧНО во спротивно ФАЛС . И ќе се врати како-

{FALSE}

IF(COUNTIF($D$5:$D6,D6) >1,”Duplicate”,””)

Тогаш функцијата IF ќе покаже „ Duplicate “ ако е поголема од 1 во спротивно ќе се прикаже празен. Тоа ќе се врати како-

{

Метод 5: Користете ја функцијата IF и функцијата SUMPRODUCT заедно за да пронајдете дупликат редови во Excel

Во нашиот последен метод, ќе користиме друга комбинација од две функции - функцијата IF и функцијата SUMPRODUCT . SUMPRODUCT е функција која го множи опсегот на ќелии или низи и го враќа збирот на производи.

Чекор 1:

➤ Напишете го комбинирана формула во Ќелија D5

=IF(SUMPRODUCT(($B$5:$B$12=B5)*1,($C$5:$C$12=C5)*1)>1,"Duplicates","No Duplicates")

Чекор 2:

➤ Потоа притиснетекопчето Enter и користете ја опцијата AutoFill .

Ќе забележите дека дупликатите редови сега се забележани со „ Duplicates “.

👇 Како функционира формулата:

SUMPRODUCT( ($B$5:$B$12=B5)*1,($C$5:$C$12=C5)*1)>1

Функцијата SUMPRODUCT ќе проверете ја низата дали е поголема од 1 или не. Потоа ќе се прикаже ТОЧНО за поголемо од 1 инаку НЕТОЧНО . Ќе се врати како-

{TRUE}

IF(SUMPRODUCT(($B$5:$B$12=B5 )*1,($C$5:$C$12=C5)*1)>1,"Дупликати","Без дупликати")

Потоа функцијата IF ќе покаже „ Дупликати “ за TRUE и „ Без дупликати “ за FALSE . Резултатот ќе биде-

{Дупликати

Заклучок

Се надевам дека сите методи опишани погоре ќе бидат добри доволно за да се најдат дупликати редови во ексел. Слободно поставувајте какви било прашања во делот за коментари и ве молам да ми дадете повратни информации.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.