Заокружете до најблиските 10 во Excel (3 ефективни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel е најкористената алатка кога станува збор за справување со огромни збирки на податоци. Можеме да извршиме огромен број задачи со повеќе димензии во Excel . Понекогаш, треба да заокружиме број до најблиските 10 додека работиме во Excel ., можеме да примениме различни методи. Во оваа статија, ќе ви покажам 3 ефективни методи во Excel за да заокружите бројот до најблиската 10 .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Заокружете до најблиската 10.xlsx

3 соодветни методи за заокружување до најблиските 10 во Excel

Ова е базата на податоци што ќе ја користам. Има некои броеви што ќе ги претворам во најблиската 10.

1. Примени ја функцијата ROUNDDOWN за заокружување надолу до најблиската 10

Во овој сегмент , ќе ја користам функцијата ROUNDDOWN за заокружувам до најблиската 10 .

Чекори:

 • Изберете Ќелија C5 . Запишете ја формулата
=ROUNDDOWN(B5,-1)

Тука -1 во аргумент значи дека бројот ќе се заокружи на најблиската 10 .

 • Притиснете ENTER . Excel ќе го врати излезот.

 • Сега користете ја Рачката за пополнување до Автоматско пополнување до C11 .

Забелешка: Во случај на негативноброеви , функцијата ROUNDDOWN се движи кон 0 .

Прочитај повеќе: Заокружи до најблиската 5 или 9 во Excel (8 лесни методи)

Слични читања

 • Како да се заокружат процентите во Excel (4 едноставни методи)
 • Кружено време до најблиските 5 минути во Excel (4 брзи методи)
 • Како до кружно време во Excel (со 3 примери)
 • Заокружено време до најблискиот четврт час во Excel (6 лесни методи)

2. Користете ја функцијата FLOOR за заокружување до најблиската 10

Сега, ќе користам друга функција наречена функцијата FLOOR за да заокружам на најблиската 10.

Чекори:

 • Изберете Ќелија C5 . Запишете ја формулата
=FLOOR(B5,10)

Тука 10 во аргументот значи дека бројот ќе се заокружи на најблиската 10 .

 • Притиснете ENTER . Excel ќе го врати излезот.

 • Сега користете ја Рачката за пополнување до Автоматско пополнување до C11 .

Забелешка: Во случај на негативни броеви , функцијата FLOOR се оддалечува од 0 .

Прочитајте повеќе: Excel VBA: Заокружено до најблиската 5 (макро и UDF )

3. Изведете ја функцијата MROUND за да заокружите до најблиската 10

Сега ќе покажам како да се заокружи на најблиската 10 користејќи Функција MROUND . За таа цел, ја изменив базата на податоци aмалку.

Чекори:

 • Изберете Ќелија C5 . Запишете ја формулата
=MROUND(B5,10)

Тука 10 во аргументот го враќа бројот до најблискиот множител на 10 .

 • Притиснете ENTER . Excel ќе го врати излезот.

 • Сега користете ја Рачката за пополнување до Автоматско пополнување до C11 .

Прочитајте повеќе: Како да се заокружи до најблискиот цел број во Excel (4 методи)

Работи што треба да се запаметат

 • Функцијата MROUND може и да заокружи број . Бидејќи сите броеви во нашата база на податоци имаат помалку од 5 на местото на единицата , ги добиваме броевите заокружени надолу.

Заклучок

Во оваа статија, илустрирав 3 ефективни методи во Excel за заокружување на број до најблиската 10 . Се надевам дека им помага на сите. И на крај, ако имате какви било предлози, идеи или повратни информации, ве молиме слободно коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.