Како да се отстрани условното форматирање во Excel (3 примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel, Условното форматирање е корисна карактеристика што ви овозможува без напор да ги форматирате и засенчите ќелиите врз основа на одредени условни критериуми. Сепак, можеби ќе сакате да го избришете или исчистите условното форматирање во Excel понекогаш. Во ова упатство, ќе ви објасниме како да отстраните Условно форматирање на различни начини, вклучувајќи ја функцијата Clear Rules и примената на VBA .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Remove Formatting.xlsm

3 Примери за отстранување на условно форматирање во Excel

Примерок збир на податоци за просечните годишни плати во повеќето одделенија на Google се прикажани на сликата од екранот подолу. Ги истакнавме приходите со просечна плата поголема од 120.000 американски долари користејќи Условно форматирање . Сепак, можеби ќе треба да го отстраните условното форматирање откако ќе го примените.

Ќе ви покажеме три различни начини за отстранување на условното форматирање. За почеток, ќе го користиме вообичаениот метод. Потоа, користејќи го кодот VBA , ќе го елиминираме условното форматирање, додека форматот ќе остане непроменет.

1. Применете го основниот метод за отстранување на условно форматирање

На почетокот, ќе ја примениме командата C lear Rules за да го отстраниме Conditional Formatting . Обично тоа е основниот метод за отстранување Условно форматирање . За да ги примените овие методи, едноставно следете ги чекорите.

Чекор 1:

 • Прво, изберете го опсегот каде што сте примениле Условно форматирање .

Чекор 2:

 • Кликнете на Дома.

Чекор 3:

 • Прво, кликнете на Условно форматирање
 • Изберете ги Исчисти правила
 • Конечно, изберете Исчисти правила од избраните ќелии од менито.

 • Затоа, ќе видите дека вашето Условно форматирање повеќе не е присутно.

2. Извршете VBA код за отстранување на условно форматирање

Во овој дел, ќе ви објасниме како да го користите VBA кодот за да го отстраните и Условното форматирање . Тоа е уникатен пристап, но тој е оној кој функционира. Затоа што можете едноставно да го изберете опсегот и да го отстраните условното форматирање за да го примените истиот код безброј пати. За да извршите VBA код, следете ги чекорите подолу.

Чекор 1:

 • Прво, притиснете Alt + F11 за да активирате Работен лист со овозможен макро VBA .
 • Изберете Вметни од картичката.
 • Потоа, изберете Модул од опциите.

Чекор 2:

 • По изборот на Модул , само залепете го следново VBA.
7998

Тука,

 • Dim WorkRng As Range ја декларира променливата WorkRng како опсегвредност.
 • xTitleId = „ExcelWIKI“ е името на насловот што се појави во полето за внесување.
 • Set WorkRng = Application.Selection се однесува на опсегот што ќе биде од тековниот избор.
 • InputBox(“Range”, xTitleId, WorkRng.Address, Type:=8) се однесува на полето за внесување кое се чини дека го добива опсегот и е именуван со наслов „ExcelWIKI“.

WorkRng.FormatConditions.Delete се однесува на бришење на целиот условен формат помеѓу опсегот.

Чекор 3:

 • Зачувајте ја програмата и притиснете F5 за да ја извршите.
 • Ќе се појави поле за опсег „ExelDemy“ , изберете го опсегот.
 • На крајот, притиснете Enter за да ги видите промените.

Следствено, Условното форматирање ќе се отстрани од ќелиите како што е прикажано на сликата подолу од екранот.

Слични читања

 • Како да се отстрани #DIV/0! Грешка во Excel (5 методи)
 • Отстранете ги панелите во Excel (4 методи)
 • Како да се отстрани хиперврската од Excel (7 методи)
 • Отстранете ги Outliers во Excel (3 начини)
 • Како да отстраните цртички од SSN во Excel (4 брзи методи)

3. Извршете VBA код за да го отстраните условното форматирање, но да го задржите формат

Покрај претходниот метод, можете лесно да го отстраните Условното форматирање а сепак да го зачувате форматот со користејќи VBA код. Во принцип, Excel функциониране дозволувајте ова. Само кодот VBA ќе ви овозможи да го постигнете ова. Тоа е ВБА превласта на кодот над Excel функциите . За да го постигнете ова, следете ги чекорите подолу.

Чекор 1:

 • За да го отворите VBA макрото , притиснете Alt + F11 .
 • Од јазичињата, изберете Вметни
 • Потоа, изберете Модул .

Чекор 2:

 • Залепете го следниов VBA код.
3964

Овде,

 • xRg како опсег се однесува на декларирање на xRg како опсег.
 • xTxt како низа се однесува за декларирање на xTxt како низа.
 • xCell As Range се однесува на xCell како опсег.
 • On Error Resume Next се однесува на вашиот код ќе продолжи да работи дури и ако се појави грешка.
 • RangeSelection.Count се однесува на изборот на ќелии во работниот лист.
 • UsedRange.AddressLocal се однесува до користениот опсег во наведениот работен лист.
 • InputBox(„Избери опсег:“, „ExcelWIKI“, xTxt, , , , , 8) е влезното поле каде што ќе внесуваш опсег кога се појави со наслов „ExcelWIKI“.
 • .Font.FontStyle = .DisplayFormat.Font.FontStyle команди ти на фонтот ќе остане како условно форматирање.
 • .Interior.PatternColorIndex = .DisplayFormat.Interior.PatternColorIndex командата која ќе остане боја на ќелијата како условно форматирање.
 • .Внатрешност.TintAndShade =.DisplayFormat.Interior.TintAndShade наредува внатрешната сенка и објектот да останат како условно форматирање.

xRg.FormatConditions.Delete се однесува на бришење на целото условно форматирање за опсегот за вредноста на низата под опсегот.

Чекор 3:

 • Ќе се појави дијалог прозорец, изберете го опсегот .
 • Конечно, кликнете OK за да ги видите резултатите.

Затоа, Условно форматирање се брише на сликата подолу, но форматот на ќелијата останува ист.

Прочитајте повеќе: Како да го отстраните форматирањето во Excel без отстранување Содржина

Заклучок

Да резимираме, се надевам дека ова упатство ви покажа како да го отстраните условното форматирање во Excel користејќи го и едноставниот метод и VBA кодот. Сите овие техники треба да се научат и да се користат за вашите податоци. Испитајте ја книгата за вежбање и применете го она што сте го научиле. Поради вашиот придонес, можеме да поддржуваме вакви проекти.

Ве молиме не двоумете се да не контактирате доколку имате какви било прашања. Ве молиме оставете коментар подолу за да ме известите што мислите.

Вработените на Exceldemy ќе одговорат на вашите прашања што е можно побрзо.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.