Како да ја смените бојата на ќелијата врз основа на вредност во Excel (5 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека вршите анализа на податоците, можеби ќе треба да дознаете одредени вредности поволни за вашите потреби. Истакнувањето на истите со промена на бојата на ќелијата е еден од начините да го дознаете ова од голем базен на податоци. Во оваа статија, ќе ви покажам како можете да ја промените бојата на ќелијата врз основа на вредноста во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете тетратката што се користи за демонстрација во оваа статија со примерите вклучени и со и без боите се сменија одоздола.

Променете ја бојата на ќелијата врз основа на вредност.xlsm

5 начини за промена на бојата на ќелијата врз основа на вредност во Excel

Овде, ќе покажам 5 методи што можете да ги користите за промена на бојата на ќелијата за одредени услови. За лесно сварлива демонстрација, ќе користам две различни збирки на податоци - една со нумерички вредности за да ги класифицира во опсези и една со вредности на текст.

1. Динамичка промена на бојата на ќелијата врз основа на вредност

Со овој метод, бојата на вашата ќелија нема да биде постојана. Бојата на ќелијата ќе се промени според правилото што сте го поставиле доколку ја промените вредноста во неа. За ова, ќе користам условно форматирање.

За да ја покажам процедурата, ќе ја користам следната база на податоци.

Ќе ја поделам бројот на населението во 3 категории - над 20 милиони, под 5 милиони и една помеѓу.

Чекори:

 • Изберете го опсегот на ќелии што ги сакатеза форматирање.

 • Потоа изберете Условно форматирање под Дома Изберете Ново правило од паѓачката листа.

 • Во полето Ново правило за форматирање , изберете Форматирајте само ќелии кои содржат под Изберете тип на правило . Во Опис на правилото изберете го условот поголем или еднаков на и ставете ја вредноста 20 .

 • Сега, кликнете на Формат за да ја пополните ќелијата со бои. За ова, одете во јазичето Пополнете во полето Форматирајте ќелии и изберете боја на позадина. Избирам црвено за овој пример.

 • Потоа, кликнете на OK на двете Форматирај ќелии и Ново правило за форматирање . Клетките со вредности повисоки од 20 сега ќе станат црвени.

 • Можете да ја следите истата постапка од почеток и да ставите помеѓу како услов и 5 и 20 како вредности.

 • Направете го истото за помала или еднаква на 5 и ќе ја промените бојата на вашата ќелија според вредностите за целиот опсег.

Ако го користите овој метод и ја смените вредноста на црвеното поле во нешто под 5, ќе се смени во зелено.

Прочитај повеќе: Формула на Excel врз основа на бојата на ќелијата (5 примери)

2. Промени ја ќелијата Боја врз основа на вредност на друга ќелија

Да речеме, сакаме да ги промениме боите на ќелиите врз основа навредноста од друга ќелија. Ако вредноста на таа одредена ќелија се промени, бојата на главниот опсег ќе се промени соодветно.

За ова, избрав две вредности во ќелиите F5 и F6 како извор за приспособување.

Чекори:

 • Изберете го опсегот на ќелии што сакате да ги форматирате.

 • Потоа изберете Условно форматирање под картичката Дома . Изберете Ново правило од паѓачката листа.

 • Во Новото правило за форматирање полето, изберете Форматирајте само ќелии што содржат под Изберете тип на правило . Во Опис на правилото изберете го условот да биде поголем или еднаков на и ставете го следново:
=$F$5

 • Кликнете на Форматирај и во картичката Пополнете , изберете ја бојата на позадината.

 • Кликнете на OK и на Форматирајте ги ќелиите и на Новото правило за формула. Ќе ја промените бојата на вашите ќелии.

 • Повторете ја истата постапка за промена на бојата за вредности помали од 5 со упатување од ќелијата F6 со избирање помалку од како услов и следново како вредност во полето Ново правило за форматирање .
=$F$6

Ќе ја промените бојата на целиот опсег врз основа на вредноста на референтните ќелии.

Сега, ако вредностите во која било ќелија F5 или F6 променете ги боите од опсегот на ќелии C5:C16 соодветно ќе се промени.

Прочитајте повеќе: Како да пополните боја во ќелијата на Excel користејќи формула (5 лесни начини)

3. Користење на опцијата за брзо форматирање за промена на бојата на ќелијата во Excel

За побрзо, но помалку флексибилни опции за форматирање, можете да користите брзо форматирање за да ја промените бојата на ќелијата врз основа на вредноста. Само следете ги овие чекори.

Чекори:

 • Изберете ја ќелијата и поместете го курсорот на глувчето во долниот дел од избраниот опсег. Ќе се појави Икона на лентата со алатки за брза анализа .

 • Кликнете на неа. Во картичката Форматирање , изберете Поголема од .

 • Во Поголема од таб, изберете ја вредноста над која ќелиите во опсегот ќе ја менуваат бојата. Го ставив 20 тука.

 • Можете и да ја смените бојата. После тоа, кликнете OK .

Потоа, ќе ги промените боите на вашата ќелија што ќе биде над 20.

Можете да ја изберете и опцијата Скала на бои во картичката Форматирање од Иконата на лентата со алатки за брз пристап за да имате различен опсег на бои за колоната.

Ќе имате широк опсег на ќелии во боја засновани на перцентили - црвена за најниска, до бела, до зелена за највисока.

Прочитај повеќе: Боја на ќелијата на Excel: додавање, уредување, употреба и засилување;Отстрани

Слични читања:

 • Како да се означат секои 5 редови во Excel (4 методи)
 • Како да се истакне од врвот до дното во Excel (5 методи)
 • Excel VBA за да се истакне ќелијата врз основа на вредност (5 примери)
 • Како да се истакне ред во Excel (5 брзи методи)
 • Како да се истакне колона во Excel (3 методи)

4. Променете ја бојата на ќелијата трајно врз основа на вредност

Исто така, постои уште еден метод што можете да го користите за менување бои во колоната на Excel со користење на Најди и замени . Но, оваа промена на бојата нема да биде динамична и бојата ќе остане иста ако ја промените вредноста во ќелијата додека повторно не ја промените рачно.

За демонстрација, ја избрав следната база на податоци со периодични текстуални вредности за полесна демонстрација. Истото можете да го направите и за нумерички вредности.

Овде, во овој пример, имам три вредности како позиции и ќе ви покажам како да имате три различни бои за QB , LB и WR .

Чекори:

 • Изберете го опсегот од ќелиите што сакате да ги измените.

 • Во табулаторот Дома , изберете Најди & Изберете од Уредување
 • Потоа, од паѓачката листа, изберете Замени .

 • Во Најди и замени кутија , стави QB во Најди што
 • Ставете QB во Замени со полето и сменете го форматот овде.

 • Изберете Замени ги сите и ќе ги имате сите полињата со QB како вредноста ќе се сменат во оваа боја.

 • Без затворање на Најди и замени кутијата може да продолжите да ги менувате боите за ќелиите со различни вредности.
 • По промената на боите за сите три вредности, затворете го полето. Ќе ги форматирате вашите ќелии во опсегот.

Поврзана содржина: Како да се означат ќелиите во Excel врз основа на вредност ( 9 методи)

5. Променете ја бојата на ќелијата врз основа на вредност користејќи Excel VBA

Можете да користите Microsoft Visual Basic за апликации ( VBA) , за средни и напредни корисници. Најпрво, потребен ви е табот Програмер за да ја промените бојата на ќелијата врз основа на вредноста.

Ако ја имате картичката Програмер во вашата лента, можете да ги следите овие едноставни чекори.

Чекори:

 • Прво, наведете го вашиот опсег. За да го направите тоа, изберете ги вашите ќелии и одете во јазичето Формули и изберете Дефинирај име под групата Дефинирани имиња .

 • Именувајте го вашиот опсег во Уреди име Јас ќе користам „ Позиции “ овде. Ви препорачувам да го именувате истото ако сакате да го копирате кодот VBA.

 • Кликнете на OK .
 • Одете во картичката Програмери и изберете Visual Basic од таму.

 • Во VBAпрозорец изберете Вметни , потоа Модул .

 • Сега, во овој нов модул, напишете го следново код.
3958
 • Зачувајте го вашиот код.
 • Сега, одете во Макроа под картичката Програмери .

 • Во полето Макроа , изберете го кодот што штотуку го создадовте и стартувајте.

Бојата на вашата ќелија сега ќе се промени во зависност од вредноста што ја имате во тој опсег.

Прочитајте повеќе: VBA за промена на бојата на ќелијата врз основа на вредноста во Excel (3 лесни примери)

Заклучок

Ова беа различни методи што можете да ги користите за да ја промените бојата на ќелијата врз основа на вредноста во Excel. Се надевам дека овој водич беше информативен и корисен за вас. Ако имате какви било прашања или препораки, слободно кажете ни подолу.

За повеќе водичи како овој, истражете го Exceldemy.com .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.