Како да отворите големи датотеки на Excel без паѓање (10 ефективни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Толку многу корисници се соочуваат со заостанувања и паѓања додека отвораат големи датотеки на Excel. Но, датотеките обично стануваат поголеми кога податоците и информациите растат во големина во тетратката. Иако поголемите датотеки најчесто се паѓаат додека се отвораат, има повеќе основни проблеми за падовите отколку само големината на датотеката. Во оваа статија, ќе се фокусираме на елиминирање на овие проблеми за да можеме да отвориме големи датотеки на Excel без да паѓаат.

10 ефективни начини за отворање големи датотеки на Excel без паѓање

Како што споменавме порано, постојат повеќе проблеми длабоко во датотеката Excel или Microsoft Excel воопшто. Отстранувањето на овие проблеми може да ни помогне да отвориме големи датотеки на Excel без да паѓаат. Овие проблеми се движат од само прекумерно форматирање до хардверски проблеми како што е недоволна RAM достапна во системот за ракување со такви датотеки. Иако не можеме да се фокусираме на хардверски проблеми на краток рок, можеме да ги испробаме овие десет различни решенија што може да му овозможат на Excel да отвора големи датотеки без да паѓа. Испробајте ги сите првите седум методи одделно и во дует, и ако сè уште имате проблеми, преминете на подоцнежните делови. Имајте на ум дека додека зборуваме за дејства во рамките на опциите на Excel, правете ги додека отворате друга датотека на Excel.

1. Отстранување на додатоци на Excel

Додатоците COM се дополнителни програми за Microsoft Excel кој ги проширува можностите на програмата и ни помага да го подобриме нашето искуство сознајте во коментарите подолу. За повеќе водичи како овој, посетете го Exceldemy.com .

Excel. Потоа повторно, овие COM додатоци што ги додаваме во нашите програми, исто така, го забавуваат Excel за малку. И ако имате додадено многу во вашата програма, тоа може да предизвика сериозни заостанувања дури и при извршување на едноставни процеси, особено ако вашиот систем е на долниот спектар на спецификации. Исто така, овие додатоци од трета страна предизвикуваат проблеми кога го стартуваме Excel и се бориме за меморија, што може да предизвика паѓање на големата датотека додека се отвора. Ако имате додатоци и се соочувате со проблеми додека отворате големи датотеки на Excel, следете ги овие чекори за да ги отстраните.

Чекори:

 • Прво, одете на Датотека табула на вашата лента.

 • Потоа изберете Опции од левата страна на приказот зад сцената .

 • Како резултат на тоа, ќе се отвори полето Excel Options . Лево од ова поле, изберете ја картичката Додатоци .
 • Потоа, покрај управувањето, кликнете на паѓачкото мени Управување и изберете Додатоци за COM- ins .
 • Потоа, кликнете на Оди .

 • Следствено, Ќе се отвори полето за COM Add-in . Следно, во делот Достапни додатоци , отштиклирајте ги сите додатоци.

 • Конечно, кликнете на Во ред .

Како резултат на тоа, сите додатоци ќе бидат отстранети и се надеваме дека отворањето на датотеките на Excel сега ќе ви биде полесно. Сега можете да отворате големи датотеки на Excel без да паѓаат ако додатоците биле виновниците што го предизвикале падот.

2. Отштиклирајте го ОневозможиОпција за забрзување на хардверската графика

Друга карактеристика што може да предизвика заостанување, замрзнување или паѓање на Microsoft Excel додека отворот се анимациите на Excel. Општо земено, анимациите на Excel обично се вклучуваат автоматски на сите уреди, освен ако не ги промените во поинаку. Како и секоја друга функција, ова го подобрува и нашето корисничко искуство во Excel. Но, ако вашиот систем е премногу слаб за да ракува со анимации со сите податоци во голема датотека Excel, подобро е да ги исклучите анимациите. Следете ги овие чекори за да ги исклучите анимациите.

Чекори:

 • Прво, одете во картичката Датотека во вашата лента.

 • Потоа, изберете Опции од левата страна на приказот зад сцената.

 • Потоа, одете на картичката Напредно од десно од полето Excel Options .
 • И од десната страна , отштиклирајте го полето Оневозможи хардверско графичко забрзување под делот Прикажи .

 • Конечно, кликнете на Во ред .

По рестартирање на Excel, вашите анимации на Excel ќе се исклучат од оваа точка. Сега треба флексибилно да отворате големи датотеки на Excel без да паѓаат, ако се предизвикани од проблеми со меморијата од анимациите на Excel.

3. Истражување на деталите и содржината на датотеката

Отворањето големи датотеки на Excel понекогаш може да падне бидејќи во шансите за поголеми датотеки се поголеми за грешки да ги прекинат програмите. Подолу се дадени опциите што билепријавено дека предизвикуваат грешки кои пак понекогаш го замрзнуваат и паѓаат Excel. Иако тимот на Microsoft работи на проблемите за да ги реши овие проблеми, ова сепак може да предизвика проблеми во вашите програми, особено ако не се ажурирани. Замрзнувањето и паѓањето на Excel може да бидат предизвикани од:

 • Голем број на скриени или нулта висина или ширина на објекти
 • Нерамномерен број на елементи во аргументите во референците на формулата
 • Формули со референци за цела колона или ред

Истражете ги овие проблеми во вашата датотека и рестартирајте го Excel за да видите дали сега можете да отворате големи датотеки без да паѓаат или не. Ако проблемот продолжи, тој може да биде предизвикан од некои други проблеми.

Прочитајте повеќе: Како да ги подобрите перформансите на Excel со големи датотеки (15 ефективни начини)

4. Исчистете го вишокот форматирање на ќелии

Excel мора да го вчита секое форматирање секогаш кога отворате работна книга. Кога вашата датотека има премногу формати, тоа не само што ја прави големината на вашата датотека многу голема, туку и го прави времето на вчитување подолго, понекогаш замрзнува, па дури и паѓа. Можете рачно да ги исчистите вишокот форматирање или можете да ги следите овие чекори.

Чекори:

 • Прво, одете на картичката Датотека на вашата лента.

 • Потоа изберете Опции од левата страна на приказот од зад сцената.

 • Во овој момент ќе се отвори полето Excel Options . Следно, изберете ја картичката Додатоци од лево од оваполето.
 • И десно од него, изберете COM Додатоци од паѓачкото мени Управување и кликнете на Оди .

 • Сега, во полето COM Додатоци , проверете ја опцијата Прашајте под Достапни додатоци секција.

 • Потоа кликнете на OK .
 • Сега вие може да го најдете јазичето Прашајте на вашата лента. Одете во јазичето и изберете Исчисти форматирање на ќелии во Excel под групата Разно .

 • После тоа , изберете дали сакате да го исчистите вишокот форматирање на ќелиите од паѓачката опција покрај Примени на во полето Исчисти форматирање на ќелии во Excel.

 • Конечно, кликнете на OK .

5. Отстранување на неискористени формати на ќелии

Слично на форматирањето, стиловите на ќелиите исто така мора да се вчита секој пат кога ќе отворите датотека Excel. Тоа го прави времето на вчитување подолго, замрзнува додека се вчитува, па дури и паѓа. Многу е вообичаено да се соочите со „Премногу различни формати на ќелии“ кога имате премногу стилови во работната книга на Excel. Затоа, треба да се обидете да избегнете користење на различни типови стилови на еден работен лист. Добра идеја е да се отстранат или да не се користат непотребни стилови кои не само што ја намалуваат можноста за падови, туку и ги прават операциите на Excel побрзи.

Прочитајте повеќе: Како да направите Excel Отворете побрзо (16 можни начини)

6. Отстранете го непотребното условно форматирање

условноформатирањето зафаќа уште повеќе меморија од нормалното форматирање. Значи, кога не ви треба условно форматирање, подобро е да го отстраните од работната книга. За поголема датотека со голема база на податоци, се препорачува воопшто да не се користи условно форматирање. Обидете се да го отстраните условното форматирање во голема датотека и тоа треба да ги реши проблемите со паѓањето додека отворате големи датотеки на Excel во повеќето случаи. Следете ги овие чекори за да го отстраните условното форматирање за да можете да отворате големи датотеки на Excel без да паѓаат.

Чекори:

 • Прво, одете на Дома табот на вашата лента.
 • Потоа изберете Условно форматирање од групата Стилови .
 • Следно, изберете Исчисти Правила од паѓачкото мени.
 • Потоа изберете Исчисти правила од целиот лист .

Како како резултат на тоа, сите условни форматации во листот ќе бидат отстранети. Се надеваме дека сега ќе можете да отворате големи датотеки на Excel без да паѓаат.

7. Избришете ги несаканите пресметки и формули

Како што беше кажано претходно, вредностите и форматирањето на ќелиите на Excel се тие што зафаќаат меморија и може да предизвика падови при отворање големи датотеки. Бидејќи овие големи датотеки често зафаќаат повеќе меморија отколку што може да обезбеди вашиот систем. Така, во поголемите датотеки, често е добра идеја да се сменат некои формули кои можеби нема да се променат во подоцнежните операции. Покрај тоа, некои функции или формули кои ги содржат функциите што заземаат повеќересурсите од другите вклучуваат SUMIF , COUNTIF , SUMPRODUCT , формули со референци за цела колона или ред, испарливи функции, формули на низа итн. Обидете се да ги елиминирате овие формули во колку што е можно поголема датотека.

За да отстраните формула по пресметките и да ги задржите вредностите, кликнете со десното копче на ќелијата што се состои од формулата и изберете ја опцијата Values ​​ под Опции за залепување .

8. Стартувај Excel во безбеден режим

Ако сте ги направиле сите чекори претходно и сè уште се соочувате со падови додека отворате големи датотеки на Excel, може да има и други проблеми што може да го предизвикаат овој проблем. Одредени програми автоматски се стартуваат кога ќе отворите датотека Excel. Овие стартувања можат да заземат голема меморија што му е потребна на Excel за да отвори големи датотеки. Во меѓувреме, безбедниот режим на Excel ви помага да ги прескокнете овие програми за стартување и да отидете директно на отворање на датотеката. Затоа, обидете се да го стартувате Excel во безбеден режим кога отворате големи датотеки на Excel без да паѓаат. Следете ги овие чекори за да го отворите Excel во безбеден режим.

Чекори:

 • За почеток, притиснете го копчето Win+R вашата тастатура.
 • Како резултат на тоа, ќе се отвори дијалогот за команда Изврши .
 • Сега, запишете Excel /safe во полето за дијалог .

 • Потоа кликнете на OK .

Како резултат, Excel сега ќе се отвори во безбеден режим. Во некои случаи, ова ќе помогне да се отворат големи датотеки на Excel безпаѓа.

Прочитајте повеќе: Како да направите Excel да работи побрзо со многу податоци (11 начини)

9. Проверете за конфликтни програми

Многу вообичаен проблем што може да предизвика проблеми со меморијата се програмите што работат во заднина. Во кој било оперативен систем, особено во Windows, има многу програми што се отвораат автоматски на почетокот и продолжуваат да работат во заднина во текот на сите дејства. Како и сите други процеси, овие програми може да се судрат со Excel и да се борат за мемории, предизвикувајќи големи датотеки да се уриваат наместо да се отвораат.

Следете ги овие чекори за да престанете да ги извршувате овие програми во заднина и автоматски да се стартувате на почетокот на Windows.

Чекори:

 • За почеток, притиснете Win+R на тастатурата за да го отворите Run дијалог поле.
 • Следно, запишете msconfig во полето за дијалог и притиснете Enter .

 • Како резултат на тоа, ќе се отвори полето Дијалог за конфигурација на аранжман . Во ова поле, одете во јазичето Услуги и проверете го Скриј ги сите услуги на Microsoft
 • Потоа кликнете на Оневозможи ги сите прво, а потоа Примени .

 • Потоа одете на јазичето Стартување во истото поле и кликнете на Отворете го Управувачот со задачи .

 • Сега ќе се отвори Управникот со задачи . Во него, одете во јазичето Стартување и изберете ги програмите што се отвораат на почетокот.
 • Потоа кликнетена Оневозможи .

 • Повторете го ова за сите апликации и ќе имате достапна меморија само за апликациите на Microsoft.

Сега треба да можете да отворате големи датотеки на Excel без да паѓаат ако овие спротивставени програми го предизвикале падот.

Прочитајте повеќе: Како да го направите Excel побрз на Windows 10 (19 ефективни начини)

10. Проверете и инсталирајте ги најновите ажурирања

Тимот за поддршка на Microsoft работи континуирано на решавање на грешки и проблеми и секогаш се обидува да ги подобри своите програми како Microsoft Excel да ги зголеми своите можности. Така малите грешки и неправилности честопати се елиминираат со новите ажурирања. Оттука, ако вашиот пад е предизвикан од еден, проверете и инсталирајте ги ажурирањата на Microsoft Office на вашиот уред. Ова дефинитивно треба да помогне да се отворат големи датотеки на Excel без да паѓаат.

Заклучок

Ова беа начини на кои можете да ги следите за да отворите големи датотеки на Excel без да паѓаат во вашиот систем со ограничена меморија. И ако вашите големи датотеки сè уште паѓаат додека се отвораат после ова, може да има проблеми со вашата RAM меморија што нема доволно меморија за работа, за жал. Во тој случај, обидете се да ја извршите датотеката со помоќна машина. Но, треба да можете да отворате големи датотеки на Excel без да го прекинете системот, се надевам дека сте ги следеле чекорите.

Се надевам дека овој водич ви беше корисен и информативен. Ако имате какви било прашања или предлози, дозволете ни

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.