Како да престанете да пресметувате 8 нишки во Excel (14 ефективни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека се занимавате со големи датотеки на Excel, можно е да наидете на проблем со пресметување (8 нишки) грешки. Оваа грешка може да биде предизвикана од многу проблеми. За да го решиме ова, овде ќе разговараме за 14 одделни начини, почитувајќи ги тие што би можеле да го запрат проблемот со пресметувањето на 8 нишки во Excel

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање подолу.

Престанете да пресметувате 8 нишки.xlsm

14 ефективни начини да престанете да пресметувате 8 нишки во Excel

Ќе претставиме 14 посебни начини за запирање пресметување на 8 нишки во Excel. Следењето на овој корисник може потенцијално да се ослободи од овој проблем.

1. Оневозможи пресметување со повеќе нишки

Најверојатната причина поради која Excel престанува да пресметува 8 нишки е поради мулти-нишки. Excel користи повеќе нишки на процесорот за да ги подобри неговите перформанси. Можете да ја ограничите нишката за да заштедите ресурси и да го решите горенаведениот проблем.

Чекори

 • Најпрво, кликнете на Датотека табот во аголот на работниот лист.

 • Потоа од менито за стартување, изберете ја Опција .

 • Потоа ќе има ново поле за дијалог со име Опции за Excel .
 • Кликнете на Напредно опција.
 • Потоа од секциите Формули , може да видите дека Овозможи пресметување со повеќе нишки е означено.

 • Отштиклирајте ја проверкатаполето и кликнете на OK .

 • По кликнување на ok, повеќенишките преку Excel ќе престане. И ова потенцијално може да го реши проблемот.

Прочитајте повеќе: Како да ги подобрите перформансите на Excel со големи датотеки (15 ефективни начини)

2. Вградување на VBA за да се оневозможи ажурирање на екранот и да се овозможат настани

Користењето едноставно макро може да го реши проблемот за кратко време, без никаква мака.

Чекори

 • Прво, одете во картичката Developer , потоа кликнете Visual Basic .

 • Потоа кликнете Вметни > Модул .

 • Во Модулот прозорец, внесете ја следнава шифра.
5666
 • Потоа затворете го прозорецот.
 • Потоа, одете на јазичето Преглед . Оттаму, кликнете на Макроа .
 • Следно, од опаѓачкото мени, кликнете на Прикажи макроа .

 • Откако ќе кликнете на Прикажи макроа , изберете ги макроата што ги создадовте сега. Името овде е stop_calculating_8_threads . Потоа кликнете Изврши .

Откако ќе кликнете Изврши , ќе забележите дека методот на пресметка е поставен на Прирачник . И во исто време, ажурирањето на екранот сега е исклучено. Слично на тоа, настаните сега се оневозможени.

Прочитајте повеќе: Како да направите VBA кодот да работи побрзо (15 соодветни начини)

3. Измена на пресметката Опции

За да го намалите стресот на Excel, можетеобидете се да ја поставите пресметката поставена на рачно. Поставувањето Рачно значи дека Excel повторно се пресметува само кога се спроведува рачно.

Чекори

 • Од Формулите секцијата, одете во групата Пресметка .
 • Следно, кликнете на Опции за пресметување .
 • Од паѓачкото мени изберете Прирачник .

По ова, ќе се реши вашиот проблем со прекинувањето на пресметувањето на Excel.

4. Намалете го користениот опсег

Понекогаш кога користиме опсег во пресметката, го користевме целиот опсег како аргумент, како што е опсегот( A:A ) за да го решиме проблемот, треба да избегнуваме да го користиме тоа. Наместо тоа, треба да ја користиме само потребната должина на опсегот.

5. Избегнувајте прекумерна употреба на условно форматирање

Генерално користиме условно форматирање за да ги разликуваме вредностите од самите себе. Но, условното форматирање интензивна употреба на вашиот компјутер.тоа создава оптоварување на самиот процесор. Се разбира, ако имате податоци за кои е потребно условно форматирање, чувајте ги како што се. Но, ако вашето условно форматирање не е толку важно, вашиот модел на податоци сè уште работи по отстранувањето на форматирањето, а потоа отстранете го форматирањето.

Се надеваме, по отстранувањето на условното форматирање, проблемот со Excel сопирањето на пресметувањето 8 нишките ќе се решат.

Прочитајте повеќе: Како да престанете да пресметувате нишки во Excel (4 практични методи)

6. Променете го стилот на текстот

Понекогаш стиловите на текст создаваат внатрешни проблеми при составувањето на кодот. Избегнувајте користење на прекумерен и непотребен стил на текст. Подобро е да ги смените стиловите на текстот за да видите дали проблемот ќе исчезне.

7. Избегнувајте користење на испарливи функции

Постојат неколку функции во Excel кои се ажурираат по секоја мала промена. Тие функции се сметаат за Парливи функции . Функциите наведени подолу се под овој Парливи функции критериум.

 • INDIRECT()
 • RAND()
 • OFFSET()
 • CELL()
 • INFO()
 • RANDBETWEEN()
 • Сега()
 • ДЕНЕС()

И да се предложи избегнување на тие функции не е многу светла идеја бидејќи тие функции се незаменлив дел од некои операции. Најдобар начин да се справи со нив е по завршувањето на пресметката, корисникот треба да го зачува излезот од тие функции како вредности и да ги користи тие вредности во вториот дел од пресметката.

8. Обидете се повторно да креирате Excel File

Овој процес не е многу лесен во некои случаи. Корисниците треба да создадат друг лист и да ги залепат своите вредности таму и формули. Одзема време, но може да го реши вашиот проблем.

9. Користете табели на Excel и именувани опсези

Иако очигледно можете да креирате референци како што сакате, малку организација никогаш не штети. А кога сме веќе кај организацијата, табелитеи именуваните опсези може да имаат одлична корист од упатувањето на табелите. По креирањето на табелата, можете да ги повикувате ќелиите користејќи ја табелата и тоа може драстично да ја намали можноста Excel да престане да пресметува и да прикаже предупредување за 8 нишки.

11. Стартувај Excel во безбеден режим

Кога ќе видите пресметување (8 нишки) на дното на работниот лист, може да има проблем со приклучоците или додатоците. Стартувањето на Excel во безбеден режим може да го реши овој проблем.

Она што се случува кога Excel оди во безбеден режим, е тоа што заобиколува некои функции и престанува да вчитува додатоци. Ако случајно, сите непознати додатоци кои го предизвикуваат проблемот претходно ќе бидат решени и решени. После тоа, вашата датотека ќе почне да реагира нормално.

Чекори

 • За да го направите ова, прво, кликнете на притиснете го копчето Windows+R копчињата на вашата тастатура за да ја отворите апликацијата Стартувај .
 • Потоа напишете Excel.exe/safe и притиснете го копчето Enter или кликнете Во ред .

 • Потоа датотеката Excel ќе се отвори во безбеден режим. Забележете дали претходниот проблем опстојува.

Прочитајте повеќе: Како да направите Excel да работи побрзо со многу податоци (11 начини)

12. Поправка на Microsoft Office

Quick Repair се смета за приклучок за трговски тип на решение за секаков вид проблем поврзан со Excel. Запирање на пресметувањето (8 нишки) е едно однив.

Чекори

 • За да започнете, одете во менито Start и потоа во Settings .

 • Потоа во прозорецот Поставки , кликнете на опциите Апликации .

 • Потоа во прозорецот Апликации и функции , побарајте ја Office во пребарувањето лента.
 • Следно, кликнете на верзијата на MS Office инсталирана на вашиот компјутер и потоа кликнете на Измени .

 • По кликнување на Измени , ќе се појави нов прозорец со име Како би сакале да ги поправите вашите програми на Office .
 • Потоа изберете Брза поправка, и потоа кликнете Поправка .

После ова, проблемот со пресметување (8 нишки ) треба да престане.

Прочитајте повеќе: Како да го направите Excel побрз на Windows 10 (19 ефективни начини)

13. Избегнувајте формули со низа

Функциите на низата можат да создадат купишта проблеми. Функцијата низа има посебна придобивка од тоа што може да се справи со голема листа на податоци. Но, исто така, се случува да се консумираат многу овен во овој процес. така што може да доведе до нестабилност на Excel. Корисниците подобро се одлучат за функцијата помошник наместо функцијата низа во овој случај.

14. Проверете дали има некакви системски ограничувања

Бидејќи секоја година се објавуваат нови верзии на Excel. Комплексноста на тие верзии исто така се зголемува секоја година. Системските барања на тие годишноверзиите исто така се зголемуваат. Ако имате ажурирана верзија на Excel инсталирана на вашиот компјутер. а конфигурацијата на вашиот компјутер е под условот на Excel. Тогаш може да се соочите со тесни грла или проблеми со неодговарање.

За да се спротивставите на овој проблем, секогаш инсталирајте верзии на Excel на вашиот компјутер откако ќе ги проверите барањата на вашиот компјутер.

Заклучок

Да сумирано, прашањето „како да престанете да пресметувате 8 нишки во ексел“ на 14 различни начини со детални објаснувања. Како оневозможување на повеќенишки, отсекување на низата, избегнување форматирање на услови, итн. покрај тоа, користевме и VBA макро за да го оневозможиме ажурирањето на екранот, да овозможиме настани, итн. методот VBA малку заштедува време, но бара претходно познавање на VBA.

<. 0>За овој проблем, достапна е работна книга за преземање каде што можете да ги практикувате овие методи.

Слободно поставувајте какви било прашања или повратни информации преку делот за коментари. Секој предлог за подобрување на заедницата Exceldemy ќе биде многу ценет.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.