Како да се пресметаат работните денови во Excel со исклучок на викендите и празниците

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Наоѓањето на вкупниот број работни денови помеѓу два датуми во Excel е често потребна функција. Обично, кога го пресметуваме ова, ги занемаруваме викендите и празниците. За да се исклучат викендите и празниците од бројот на работни денови, Excel нуди две различни функции. Во оваа статија, ќе разговараме за 2 начини како да ги пресметате работните денови во Excel , со исклучок на викендите и празниците.

Преземете ја работната книга за вежбање

Пресметај работни денови без викенди и празници.xlsx

2 ефективни начини за пресметување работни денови во Excel без викенди и празници

Во оваа статија ќе разговараме за 2 практични начини за пресметување работни денови во Excel , со исклучок на викенди и празници. Прво, ќе ја користиме функцијата NETWORKDAYS за да ги пресметаме работните денови за два случаи, едниот земајќи ги предвид само викендите, а другиот земајќи ги предвид и викендите и празниците. Потоа, ќе ја користиме функцијата NETWORKDAYS.INTL за да ги пресметаме работните денови за двата случаи споменати претходно.

1. Користење NETWORKDAYS Функција

Функцијата NETWORKDAYS го пресметува бројот на работни денови помеѓу два датума земајќи ги предвид и викендите и празниците. Оваа функција претпоставува дека викендот е во сабота и недела. Ќе го користиме за да го пресметаме вкупниот број работни денови помеѓудва датума, земајќи ги предвид работните денови, како и празниците.

1.1 Исклучувајќи ги само викендите

Во овој метод, ќе ја користиме функцијата NETWORKDAYS и ќе разгледаме само за викендите.

Чекори:

 • Изберете ја ќелијата E5 и запишете ја следнава формула,
=NETWORKDAYS(B5,C5)

 • Потоа, притиснете Enter .

 • Следствено, ќе ги добиеме нето работните денови со исклучок на викендите.
 • Потоа, повлечете го курсорот надолу до последната податочна ќелија за да добиете вредностите за сите податоци.

1.2 Исклучувајќи ги и викендите и празниците

Во овој пример, ќе ги земеме предвид викендите и празниците при пресметувањето на нето работни денови.

Чекори:

 • За почеток, изберете ја ќелијата E5 и потоа напишете ја следната формула надолу,
=NETWORKDAYS(B5,C5,$D$13:$D$15)

 • Во овој случај, ( $D$13 :$D$15 ) ги означува празниците.
 • Потоа, притиснете Enter.

  <1 8>Следствено, ќе ги добиеме нето работните денови, со исклучок на викендите, како и празниците.
 • Следно, спуштете го курсорот до последната податочна ќелија.
 • Excel автоматски ќе ги пополни останатите ќелии според формулата.

2. Примена на функцијата NETWORKDAYS.INTL

Во овој метод, ќе ги броиме работните денови користејќи NETWORKDAYS.INTLфункција . Овде, ќе ги земеме предвид викендите освен редовните сабота и недела.

2.1 Исклучувајќи ги само викендите

Во овој пример, ќе ги пресметаме нето работните денови исклучувајќи ги само викендите.

0> Чекори:

 • Прво, изберете ја ќелијата E5 и запишете ја следната формула,
=NETWORKDAYS.INTL(B5,C5,7)

 • Потоа, притиснете Enter .

  податоци.

Во овој случај, третиот аргумент е 7 што означува петок и сабота викенд. Следното е списокот на броеви кои означуваат различни викенди.

2.2 Исклучувајќи ги викендите и празниците

Во овој случај, ќе користиме функцијата NETWORKDAYS.INTL за да се добијат вредностите на вкупните работни денови помеѓу два датума. Во овој случај, ќе ги имаме на ум не само викендите, туку и празниците.

Чекори:

 • За почеток, изберете го E5 ќелија и запишете ја следната формула,
=NETWORKDAYS.INTL(B5,C5,7,$D$13:$D$15)

 • Потоа , притиснете го копчето Enter .

 • Како резултат на тоа, ќе ги добиеме вкупните работни денови без викендите и празниците.
 • Следно, поместете го курсорот надолу до последните податоциќелија.
 • Останатите ќелии автоматски ќе се пополнат според формулата.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.