VLOOKUP со повеќе критериуми во Excel (6 примери)

  • Споделете Го Ова
Hugh West
Функцијата

VLOOKUP обично се користи за барање вредност во најлевата колона во табелата и функцијата ќе врати вредност во истиот ред од наведената колона. Во оваа статија, ќе научите како можете да ја користите оваа функција VLOOKUP за повеќе критериуми во Excel со некои соодветни примери и илустрации.

Преземете Вежбајте работна книга

Можете да ја преземете работната книга на Excel што ја користевме за подготовка на овој напис.

VLOOKUP со повеќе критериуми.xlsx

6 Примери за користење на VLOOKUP со повеќе критериуми во Excel

1. Користење на амперсенд за приклучување на повеќе критериуми во VLOOKUP во Excel

Во следната база на податоци, има некои податоци за модели на паметни телефони од три популарни брендови. Колоната B претставува помошна колона која е комбинација од вредностите покрај Колона C и Колона D .

Бидејќи функцијата VLOOKUP бара вредност во првата колона, мораме да ја задржиме оваа помошна колона на прво место во следната табела. Со користење на Амперсанд (&) , функцијата VLOOKUP во овој пример ќе бара текстуална вредност во Колона B што е комбинација на одредена марка и нејзиниот соодветен број на модел.

На пример, ќе ја дознаеме цената на Samsung S21 Ultra . Значи, тука се два различни критериуми: името на брендот и моделотбројот на паметниот телефон. Сега ќе ја користиме функцијата VLOOKUP за да ја извлечеме цената на наведениот паметен телефон.

Во излезот Cell C18 , потребната формула ќе биде:

=VLOOKUP(D15&D16,B5:G13,6,FALSE)

Откако ќе притиснете Enter , ќе ви биде прикажана цената на наведениот паметен телефон одеднаш.

Прочитај повеќе: VLOOKUP со повеќе критериуми и повеќе резултати (8 примери)

2. VLOOKUP со CHOOSE функција за придружување на повеќе критериуми во Excel

Ако не сакате да користите помошна колона за извлекување податоци со VLOOKUP под повеќе критериуми, тогаш можете да комбинирате VLOOKUP со функцијата CHOOSE наместо тоа. Функцијата ИЗБЕРЕ избира вредност или дејство што треба да се изврши од списокот на вредности, врз основа на неговиот индексен број. Општата формула на оваа функција ИЗБЕРИ е:

=ИЗБЕРЕТЕ(индекс_број, вредност1, [вредност2],...)

Како што ќе ја знаеме цената на Samsung S21 Ultra од табелата, така што потребната формула во Cell C18 ќе биде:

=VLOOKUP($D$15&$D$16,CHOOSE({1,2},$B$5:$B$13&$C$5:$C$13,$F$5:$F$13),2,FALSE)

По притискање на Enter , веднаш ќе ја најдете цената на споменатиот модел на паметен телефон.

Во оваа формула, ИЗБЕРЕ функцијата формира табела со Колони B, C и F . Бидејќи Колоните B и C се споени во функцијата CHOOSE , тие ќе претставуваат една колона за функцијата VLOOKUP овде.

Прочитај повеќе: Преглед соПовеќе критериуми без помошна колона во Excel (5 начини)

3. VLOOKUP со MATCH функција за вклучување на повеќе критериуми во Excel

Функцијата MATCH враќа релативна позиција на ставка во низа што одговара на одредена вредност во одреден редослед. Со комбинирање на VLOOKUP со функцијата MATCH тука, можеме рачно да ги одредиме типовите излези.

Потребната формула во Cell C18 ќе биде сега:

=VLOOKUP(D15&D16,B5:G13,MATCH(B18,B4:G4,0),FALSE)

Откако ќе притиснете Enter , ќе ја видите цената на наведениот модел на паметен телефон.

Во оваа формула, функцијата MATCH ја бара вредноста присутна во Cell B18 во низата B4:G4 и потоа го враќа бројот на колоната. И овој број на колона потоа се доделува на третиот аргумент (col_num_index) од функцијата VLOOKUP .

Така, сега ако го промените типот на излез во Ќелија B18 , соодветниот резултат во Cell C18 ќе се ажурира одеднаш. На пример, ако напишете Chipset во Cell B18 , на вградената формула во Cell C18 ќе се прикаже името на чипсетот за наведениот модел на паметен телефон.

Прочитајте повеќе: INDEX MATCH vs VLOOKUP функција (9 примери)

4. Комбинирање на VLOOKUP со функцијата IF за придружување на повеќе критериуми

Постои друг метод за да се избегне помошна колона додека се користи функцијата VLOOKUP со повеќе критериуми воExcel. Мора да ја користиме функцијата IF овде за да ја дефинираме низата за пребарување за функцијата VLOOKUP .

Бидејќи овде користиме слична база на податоци, потребната формула во Ќелија C18 за да се повлече цената на Samsung S21 Ultra ќе биде:

=VLOOKUP(D15, IF(C5:C13=D16, B5:F13, ""), 5, FALSE)

Притиснете Enter и формулата веднаш ќе ја врати цената на наведениот модел на паметен телефон.

Прочитајте повеќе: Пример за VLOOKUP со повеќекратна состојба IF во Excel (9 Критериуми)

Слични читања

  • VLOOKUP не работи (8 причини и решенија)
  • Зошто VLOOKUP враќа #N/A кога постои совпаѓање? (5 причини и решенија)
  • Како да барате и сумирате повеќе листови во Excel (2 формули)
  • Excel VLOOKUP да врати повеќе Вредности вертикално

5. Функција VLOOKUP со повеќе критериуми во една колона во Excel

Во овој дел, ќе видиме како функционира функцијата VLOOKUP со барање повеќе вредности во една колона. Мора да внесеме опсег на ќелии во првиот аргумент (lookup_value) на функцијата VLOOKUP овде.

На пример, сакаме да извлечеме два броја на модели на паметни телефони од брендовите Apple и Xiaomi . Значи, потребната формула во излезот Cell C18 треба да биде:

=VLOOKUP(D15:D16,B5:F13,2,FALSE)

По притискање на Enter , Ќе добиеме два броја на модели на Apple и Xiaomiпаметни телефони.

Како што функцијата VLOOKUP секогаш ги извлекува првите соодветни податоци, во овој пример, се појавија само првите броеви на модели на брендовите Apple и Xiaomi како повратни вредности.

Прочитај повеќе: Како да се користи VLOOKUP со повеќе критериуми во различни колони

6. Употреба на паѓачки списоци како повеќекратни критериуми во VLOOKUP

Можеме да креираме и паѓачки списоци за функцијата VLOOKUP . Откако ќе ги креирате паѓачките списоци, повеќе не мора рачно да ги внесувате критериумите. Наместо тоа, ќе ја изберете марката и бројот на моделот на паметниот телефон од паѓачките списоци и функцијата VLOOKUP ќе ја прикаже цената за соодветниот модел на паметен телефон.

Во следната база на податоци, сега ќе создадеме две капки -долу списоци за брендови на паметни телефони и броеви на модели во Ќелиите D15 и D16 соодветно.

📌 Чекор 1:

➤ Прво изберете Cell D15 .

➤ Под лентата Data , изберете ја опцијата Data Validation од паѓачкото мени Алатки за податоци .

Ќе се појави поле за дијалог.

📌 Чекор 2:

➤ Во полето Дозволи , изберете ја опцијата Список .

➤ Овозможете уредување во Извор поле и изберете опсег на ќелии B5:B13 .

➤ Притиснете OK .

Значи, првата паѓачка листа за брендовите на паметни телефони сега е подготвенакористете.

📌 Чекор 3:

➤ Слично на тоа, треба да креирате друго паѓачко мени список за броеви на модели на паметни телефони. Мора да го изберете опсегот на ќелии C5:C13 во опцијата Извор на полето за дијалог Потврда на податоци овде.

📌 Чекор 4:

➤ Сега во Ќелија 18 , внесете ја следната формула:

=VLOOKUP(D15, IF(C5:C13=D16, B5:F13, ""), 5, FALSE)

➤ Од паѓачката листа, изберете бренд на паметен телефон и неговиот број на модел и ќе ви биде прикажана цената на избраниот модел на паметен телефон.

Секој пат кога ќе изберете нов бренд на паметен телефон и неговиот модел од паѓачките списоци, излезната ќелија со цената ќе се ажурира.

Прочитајте повеќе: VLOOKUP за споредба на две листи во Excel (2 или повеќе начини)

Заклучни зборови

Се надевам дека примерите опишани погоре сега ќе помогнат да ги примените во вашите табели на Excel додека ја користите функцијата VLOOKUP со повеќе критериуми. Ако имате какви било прашања или повратни информации, ве молиме известете ме во делот за коментари. Или можете да ги проверите нашите други написи поврзани со функциите на Excel на оваа веб-локација.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.