Како да се пресмета формулата за продажна комисија во Excel (3 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе научиме да ја пресметуваме формулата за провизија за продажба во Excel . Продажната провизија е вид на компензација што се доделува на лице или продавач врз основа на генерираната продажба. Во Microsoft Excel , можеме да создадеме формула за провизија за продажба и лесно да ја најдеме сумата. Денес ќе покажеме 3 лесни методи. Користејќи ги овие методи, лесно може да се одреди формулата за провизија за продажба во Excel. Затоа, без никакво одлагање, да ја започнеме дискусијата.

Преземете ја книгата за вежбање

Преземете ја книгата за вежбање од овде и вежбајте ја за да ги тестирате вашите вештини.

Пресметајте продажна комисија Formula.xlsx

3 лесни начини за пресметување на формулата за продажна комисија во Excel

1. Пресметајте продажна комисија со едноставна формула во Excel

Во првиот метод, ние ќе ја пресметаме провизијата за продажба со едноставна формула во Excel. За да го објасниме методот, ќе користиме база на податоци што содржи информации за износот на продажба од јануари и февруари на некои продавачи. Продадоа различни производи во овие два месеци и секој производ има различна провизија. Овде, продавачите ќе добијат и основна провизија од 2 %. Така, со сите овие информации, ќе се обидеме да ја пресметаме продажбата за јануари и февруари .

Да следиме чекорите подолу за да ја научите провизијата за продажбаформула.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, изберете Cell G6 и напишете ја формулата:
=E6*($D6+$C$12)

Тука, општата форма на формулата може да се напише како:

= Продажна сума*(провизија + Основна стапка)

Во формулата, ја заклучивме Cell C12 користејќи долар ($) знак пред и индекс на колони и индекс на редови . Исто така, го заклучи индексот на колоната на Ќелија D6 .

 • Второ, притиснете Enter и повлечете ја Рачката за пополнување долу за да ја добиете провизијата за продажба за јануари .

 • Трето, повлечете ја Рачката за пополнување надесно за да ја пронајдете продажбата за февруари .

 • Потоа ќе ја најдете провизијата за продажба за Јануари и февруари заедно.

 • Сега, ако имаме Бонус фактор за Секој месец, тогаш, треба да го множиме со претходната формула.
 • Значи, треба да ја примените формулата подолу во Cell G6 :
=E6*($D6+$C$12)*G$12

Тука, го помноживме факторот на бонус. Во формулата, го заклучивме индексот на ред на Cell G12 користејќи го знакот долар ($) .

 • Во следниот чекор, притиснете Enter и повлечете го Пополнете ја рачката десно за да ја копирате формулата.

 • Повторно , користете ја Рачката за пополнување долу.

 • Конечно, виеќе ја види провизијата за продажба за двата месеци.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета бонус во Excel (5 практични методи )

2. Комбинирајте ги функциите IF и VLOOKUP за да ја пресметаме провизијата за продажба

Можеме да ги комбинираме функциите IF и VLOOKUP за да ја пресметаме продажна провизија во Excel. Ќе ја користиме функцијата IF за тестирање на логиката и функцијата VLOOKUP за да ги бараме стапките на провизија во табела. Овде, ќе користиме база на податоци што содржи информации за износот на продажбата и целната на некои продавачи. Ако продавачот ја постигне или изедначи Целта, тогаш ќе добие провизија. Во спротивно, тој нема да добие никаква провизија. Исто така, секое ниво има различна стапка на провизија.

Ајде да ги набљудуваме чекорите за да знаеме како можеме да ја користиме комбинацијата на IF и VLOOKUP функционира за пресметување провизија за продажба.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете Cell F5 и напишете ја формулата :
=IF(D5>=E5,VLOOKUP(C5,$B$12:$C$14,2,FALSE)*D5,"Target Not Filled")

Во формулата,

 • Логиката е D5>=E5 . Тоа значи дека износот Продажба ќе мора да биде поголем или еднаков на Целниот износ.
 • Вториот аргумент на формулата е VLOOKUP(C5, $B$12:$C$14,2, НЕТОЧНО)*D5 . Тоа значи дека ако износот продажба е поголем или еднаков на Целниот износот, тогаш формулата ќе ја бара стапка на провизија од ниво X во Табела за пребарување и помножете ја со продажбата износот.
 • И, ако продавачот не успее да постигне износот Целниот , потоа ќе се прикаже Целта не е пополнета .
 • Потоа, притиснете Enter и повлечете надолу Рачка за пополнување .

 • На крајот, ќе видите резултати како на сликата подолу.

Прочитај повеќе: Формула на Excel за пресметување провизија на лизгачки размери (5 соодветни примери)

3. Примени вгнездени Excel Функцијата IF за создавање формула за одредување провизија за продажба

Друг начин да се пресмета провизијата за продажба е да се примени вгнездената функција IF во Excel. Вгнездената функција генерално означува употреба на функција во друга функција. За да го објасниме методот, ќе користиме различна база на податоци. Во базата на податоци, можете да ја видите Продажбата износот на Мајк , Џон и Том . Секој продавач добива различна стапка на провизија. Табелата Стапка на провизија се користи овде само за да се прикаже стапката на провизија. Ние нема да го користиме во формулата. Ќе ја олесни формулата.

Ајде да обрнеме внимание на чекорите подолу за да дознаеме повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, напишете ја формулата Ќелија E5 :
=IF(B5="Mike",(D5*0.1),IF(B5="John",(D5*0.15),IF(B5="Tom",(D5*0.25))))

Овде,

 • Ако Cell B5 е Mike , тогаш Cell D5 ќе се помножи со 0. 1 .Бидејќи стапката на провизија за Мајк е 10 %.
 • Ако е Џон тогаш ќе се помножи со 0. 15 .
 • Во спротивно, ќе се помножи со 0. 25 .
 • Во вториот чекор, повлечете ја Рачката за пополнување надолу.

 • Потоа, ќе ја видите провизијата за продажба како на сликата подолу.

 • За лесно да го пресметаме збирот на провизијата за продажба , можеме да ја искористиме помошта на Стажната табела карактеристика.
 • За таа цел, изберете ја базата на податоци.

 • Потоа, одете во картичката Вметни и кликнете на PivotTable .

 • Ќе се појави поле за пораки.
 • Кликнете OK да продолжите.

 • Веднаш ќе се појави нов лист.
 • Ќе ги најдете полињата Стартната табела на десната страна на работната книга на excel.
 • Изберете Продавач и Продажна комисија оттаму.
 • Продавачот 2>ќе биде во делот „Редови “ и на Комисијата за продажба ќе биде во делот „Вредности “.

 • Откако ќе ги изберете, ќе видете го Збирот на продажна комисија во новиот лист.

 • Слично, можете да го додадете продажбата од Полињата на PivotTable за да го добиете збирот на вкупната продажба.

 • Конечно, ќе го видите збирот на двете Комисијата за продажба и Продажбата износ.

Работи што треба да ги запомните

Постојат некои работи што треба да ги запомните кога се обидувате да пресметате формулата за провизија за продажба во Excel.

 • Во Метод-1 , користете ја апсолутната референца на ќелијата внимателно. Бидејќи ако не го направите тоа, тогаш формулата нема да работи правилно.
 • Во Метод-2 , заклучете ја Табела за пребарување . Во спротивно, може да добиете различни грешки.
 • Бидете особено внимателни кога ја користите формулата Вгнездени IF во Метод-3 . Бидејќи станува долготрајно и тешко правилно да се применат заградите.

Заклучок

Во оваа статија, покажавме 3 лесни начини за Пресметување на продажбата Формула за комисија во Excel . Се надевам дека оваа статија ќе ви помогне лесно да ги извршувате вашите задачи. Освен тоа, разговаравме и за методот за пресметување на збирот на провизијата за продажба во Метод-3 . Понатаму, ја додадовме и книгата за вежбање на почетокот на статијата. За да ги тестирате вашите вештини, можете да го преземете за да вежбате. Посетете ја веб-страницата ExcelWIKI за повеќе написи како оваа. Најпосле, доколку имате какви било предлози или прашања, слободно прашајте во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.