Комбинирајте повеќе датотеки на Excel во една работна книга со посебни листови

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Често, мораме да се справиме со повеќе датотеки на Excel, што е незгодно. Работите стануваат полесни ако можеме да ги комбинираме тие датотеки Excel во една работна книга. Во оваа статија, ќе ви покажеме ефективни начини за Комбинирање на повеќе датотеки на Excel во една работна книга со Посебни листови .

Вежбајте за преземање Работна книга

За да вежбате сами, преземете ја следнава работна книга.

Комбинирајте Excel Files.xlsx

Вовед во збирка податоци

За илустрација, ќе користам примерок на податоци како пример. На пример, следната слика претставува три различни Excel-датотеки и секоја од нив има различен Лист .

4 начини да Комбинирајте повеќе датотеки на Excel во една работна книга со посебни листови

1. Применете ја операцијата за движење или копирање за да комбинирате повеќе датотеки на Excel во една работна книга со посебни листови

Excel обезбедува многу различни Функции и ги користиме за извршување на различни операции. Еден од таквите видови е Премести или Копирај . Во нашиот прв метод, ќе ја користиме оваа функција за Комбинирање на повеќе датотеки на Excel во една работна книга со Одделни листови . Затоа, следете ги чекорите подолу за да ја извршите задачата.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, отворете ја втората датотека Excel ( Комбинирајте датотеки на Excel 2 ).
 • Следно, изберете го листот ( Лист2 ) и кликнете со десното копче на глувчето.
 • Потоа, кликнете Премести или Копирај .

 • Како резултат на тоа, полето за дијалог Премести или Копирај ќе се појави .
 • Таму, изберете Комбинирајте датотеки на Excel.xlsx од опциите За да резервирате и изберете (премести до крај) во полето Пред лист .
 • После тоа, притиснете OK .

 • Повторно отворете го третиот Excel датотека ( Комбинирајте ги датотеките на Excel 3 ).
 • Изберете лист ( Лист3 ) и кликнете со десното копче на глувчето.
 • 12>Подоцна, изберете Премести или Копирај .

 • Потоа, во полето За резервирање , изберете Комбинирајте датотеки на Excel.xlsx и во Пред листот изберете (премести до крај) .
 • Притиснете ОК .

 • Конечно, ќе ги видите комбинираните датотеки Excel во една работна книга, но посебни листови.

Прочитајте повеќе: Како да комбинирате повеќе датотеки на Excel во еден работен лист користејќи макро

2. Комбинирајте повеќе датотеки на Excel во една работна книга со функција за залепување врска

Excel од нуди повеќе опции за вметнување во работниот лист. Вметни врска е една од нив. Ја користиме оваа функција за поврзување на различни работни листови од една работна книга или различни работни книги. Овде, ќе ја користиме оваа функција во овој метод. Затоа, научете ги чекорите подолу за да знаете како да Комбинирате повеќе датотеки во Една работна книга .

ЧЕКОРИ:

 • Прво, копирајте ја ќелијата B2 од Листот2 во Комбинирајте датотеки на Excel 2 .

 • Потоа, одете во работната книга одредиштето. Во овој пример, дестинацијата е Комбинирајте датотеки на Excel .
 • Овде, изберете ја ќелијата B2 или која било друга ќелија што ја сакате.
 • Потоа, изберете Залепете врска од Опции за залепување .

 • Како резултат на тоа, ќе создаде формула сама по себе како што е прикажана на сликата подолу.

 • Следно, отстранете ги сите знаци „ $ “ присутни во формулата и користете ја алатката Автоматско пополнување за да ја завршите серијата.
 • Следствено, таа ќе го врати изворниот работен лист исто како што е прикажан на следната слика.

 • Сега, повторете ги чекорите за третата Excel датотека.
 • На крајот, ќе ја добиете посакуваната единечна работна книга со посебни листови .

Прочитајте повеќе: Како да комбинирате повеќе листови на Excel во едно користејќи макро (3 методи)

Слични читања:

 • Како да се комбинираат две дијаграми за расејување во Excel (анализа чекор по чекор)
 • Комбинирајте име и датум во Excel (7 методи)
 • Како да се комбинираат два графикони во Excel (5 начини)
 • Комбинираат графикони со различна оска X во Excel
 • Како да се комбинираат колоните во Една листа во Excel (4 лесни начини)

3. Користете Power Query за да комбинирате повеќе датотеки во една работна книга со посебни листови

Excel Power QueryУредникот е корисен во многу случаи. Можеме да споиме повеќе датотеки Excel во една датотека користејќи ја оваа функција. Оттука, следете го процесот подолу за да ги комбинирате датотеките.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, отворете ја првата работна книга ( Комбинирајте датотеки на Excel ).
 • Потоа, одете во Податоци Добијте податоци Од датотека Од работна книга .

 • Како резултат на тоа, ќе се појави прозорецот Увези податоци . Овде, изберете Комбинирајте датотеки на Excel 2 и притиснете Увези .

 • После тоа, Навигаторот прозорецот ќе се појави. Таму, притиснете Вчитај .

 • Следствено, ќе додаде Лист2 од втората работна книга како a Табела .

 • Повторно повторете го процесот за да добиете Лист3 од третата работна книга.
 • На крајот, ќе ги добиете сите листови од различни Excel датотеки во вашата избрана работна книга.

Поврзани содржини: Како да комбинирате редови од повеќе листови во Excel (4 лесни методи)

4. Excel VBA за комбинирање на повеќе датотеки во една работна книга со посебни листови

Ако не Не сакате да ги разгледате сите детали споменати во претходните методи, можете да користите еден VBA код за да ги споите сите Excel датотеки што ги сакате. Ќе користиме Excel VBA во нашиот последен метод за да комбинираме повеќе датотеки Excel во една работна книга со посебни листови.Затоа, научете го процесот даден подолу за да ја извршите задачата.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, отворете ја работната книга одредиштето. Еве, тоа е Комбинирајте датотеки на Excel .
 • Следно, изберете Visual Basic од картичката Програмер .

 • Потоа, изберете Модул во картичката Вметни .

 • Како резултат на тоа, ќе се појави прозорецот Module .
 • Таму, вметнете го кодот даден подолу.
4245

 • После тоа, затворете го прозорецот Visual Basic .
 • Сега, под табулаторот Програмер , изберете Макроа .

 • Следствено, полето за дијалог Macro ќе се појави и изберете CombineFiles во Име на макро .
 • Притиснете Изврши .

 • Како резултат на тоа, Прелистување ќе се појави прозорец. Таму, изберете ги датотеките што сакате да ги комбинирате и притиснете OK .

 • На крајот, ќе ги добиете сите посакувани работни книги во една датотека Excel со посебни листови.

Прочитајте повеќе: Excel VBA: Комбинирајте датум и време (3 методи)

Заклучок

Отсега натаму, ќе можете да Комбинирате повеќе датотеки на Excel во Една работна книга со Одделни листови користејќи ги гореопишаните методи. Продолжете да ги користите и кажете ни дали имате повеќе начини да ја извршите задачата. Не заборавајте да пуштате коментари, предлози или прашања доколку иматекој било во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.