Како да ги отстраните празните места во Excel (7 начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако вашиот сет на податоци содржи празни места кои се непотребни, можеби ќе треба да ги отстраните. Во оваа статија, ќе ви покажам седум ефективни начини за отстранување на празни места во Excel.

Да речеме, имаме база на податоци каде што различни ќелии имаат повеќе празни места. Сега ќе ги отстраниме овие празни места.

Преземете ја работната книга за вежбање

Отстранете ги празните места во Excel.xlsm

7 начини за отстранување празни места во Excel

1. Функција TRIM за отстранување празни места

Можете лесно да ги отстраните празните места со

користење на Функција TRIM . Внесете ја следната формула во празна ќелија ( A16 ),

=TRIM(A5)

Тука, TRIM функцијата ќе ги отстрани дополнителните празни места од избраната ќелија A5 .

Притиснете ENTER и ќе го најдете текстот без празно празни места во ќелијата A16 .

Повлечете ја ќелијата A16 за да ја примените истата формула за сите други ќелии во колоната A .

Прочитајте повеќе: Како да отстраните простор пред текст во Excel

2. Пронајди и замени команда

Користењето Најдете и замени командата е уште еден начин за отстранување на празни места. Прво, изберете ги ќелиите од каде што сакате да ги отстраните празните места и одете во Дома> Уредување > Најдете & засилувач; Изберете > Замени

Сега, ќе се појави прозорец Најди и замени . Вметнете едно празно место во полето Најдете што и кликнете на ЗамениСите .

Сега ќе се појави поле за потврда што го покажува бројот на замени. Кликнете OK во ова поле и затворете го прозорецот Најди и замени .

Сега можете да ги видите сите празни места отстранети од вашите избрани ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да отстраните празни места во ќелија во Excel

3. SUBSTITUTE Функција за отстранување празни места

Можете да ја користите и функцијата SUBSTITUTE за да ги отстраните празните места. Внесете ја следната формула во ќелијата B16 ,

=SUBSTITUTE(B5, " ", "")

Тука, функцијата замена ќе ги отстрани празнините од избраната ќелија B5 .

Притиснете ENTER и ќе го добиете текстот без празни места во ќелијата B16 .

Повлечете ја ќелијата B16 за да ја примените формулата за сите други ќелии од колоната B .

Слични читања:

  • Отстранете ги сите празни места во Excel (9 методи)
  • Како да ги отстраните заостанатите Празни места во Excel (6 лесни методи)
  • Отстранете го водечкиот простор во Excel (5 корисни начини)

4. Отстранете го празното место со функцијата ЗАМЕНИ

Користењето на функцијата REPLACE е уште еден начин за отстранување на празни места. Внесете ја следната формула во ќелијата B16 ,

=REPLACE(B5,1,LEN(B5)-LEN(TRIM(B5)),"")

Тука, функцијата LEN ја дава должината на низата од ќелијата B5 . LEN(B5)-LEN(TRIM(B5) делот го дава бројот на празни места. Конечно, REPLACE функцијата го заменува оригиналниот текст со низата без празни места.

Притиснете ENTER и ќе го добиете текстот без празни места во ќелијата B16 .

Повлечете ја ќелијата B16 за да ја примените формулата за сите други ќелии од колоната B .

5. Карактеристики за текст во колона за отстранување празни места

Можете да ги користите и функциите Текст во колона за да отстраните празни места од колона. Прво, изберете ја колоната и одете до Податоци> Алатки за податоци > Текст во колони

Потоа, ќе се појави прозорец со име Волшебник за конвертирање на текст во колони . Изберете Фиксирана ширина и кликнете на Следно .

Во вториот чекор, поместете ја вертикалната линија до крајот на текстот и кликнете на Следно.

Во последниот чекор, изберете Општо и кликнете на Заврши.

Сега можете да видите, ќелиите од вашите избрани колони немаат празни места.

6. VBA за отстранување празни места

Друг начин за отстранување на празни места е правење приспособена функција користејќи Microsoft Visual Basic апликации (VBA) . Прво, притиснете ALT+F11 . Ќе го отвори прозорецот VBA . Сега во прозорецот VBA од панелот Проект кликнете со десното копче на името на листот. Ќе се појави паѓачко мени. Кликнете на Вметни од паѓачкото мени за да го проширите и изберете Модул .

Сега,Ќе се појави прозорец Module(Code) .

Вметнете го следниов код во Module .

7465

Откако ќе го вметнете кодот, затворете го прозорецот VBA . Сега, изберете ја вашата база на податоци и одете на Преглед на > Макроа .

Ќе се појави прозорец Макро . Притиснете на Изврши.

Ќе ги отстрани сите непотребни празни места од вашата база на податоци.

7. Power Query за отстранување празни места

Користењето на Power Query е уште еден метод за отстранување на празни места. Изберете ја вашата база на податоци и одете на Податоци > Добијте податоци > Од други извори > Од Табела/Опсег

Ќе се појави поле Креирај табела . Притиснете на OK .

Сега, ќе се отвори прозорец Power Query Editor .

Можете да видите дека сите ваши податоци се увезени во прозорецот.

Сега кликнете со десното копче на кое било од заглавието и изберете Трансформирај > Намали .

Повторете ја истата постапка за сите колони. Ќе ги отстрани празните места.

Сега од табулаторот за почеток, изберете Затвори & засилувач; Вчитај .

Сега можете да видите дека податоците се увезени во вашата датотека Excel во нов лист со име Табела.

Заклучок

Рачното отстранување на празни места може да биде многу досадно. Било кој од горенаведените методи ќе ви овозможи да отстраните празни места од вашата база на податоци со неколкукликне. Се надевам дека оваа статија ви беше корисна. Ако имате некаква конфузија, ве молиме оставете коментар.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.