Како да ставите запирка во броеви во Excel (7 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Можеби сте создале лист со податоци и форматиравте броеви во Excel. Но, понекогаш можеби ќе треба да ставите запирка во бројки во вашиот лист со податоци за лесно да ги разберете податоците и да ги направите попријателски за читателите. Статијата ќе ви покаже како да ставате запирки во броеви во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ставање запирка во Numbers.xlsx

7 ефективни начини за ставање запирки во броеви во Excel

Во овој дел ќе најдете 7 ефективни и соодветни начини за ставање запирки во броеви во Excel. Ајде да ги провериме сега!

1. Користете ја опцијата Format Cells за да ставите запирка

Да речеме, имаме база на податоци од продавачот на продавницата и нивната соодветна количина на продажба (во УСД) во одреден временски период.

Нема запирка во нумеричката вредност во оваа база на податоци. Ставањето запирки го прави попријателски за читателот бидејќи помага лесно да се брои бројот. За ставање запирки во бројки, продолжете со следните чекори:

 • Прво, изберете ги податоците> десен клик на глувчето> кликнете Форматирај ќелии .

 • Потоа, ќе се прикаже дијалог прозорецот Форматирај ќелии . Од иконата Број , изберете Број од Категорија > Означи Користи 1000 сепаратор > кликнете OK .

 • Сега, ќелијата ќе го прикаже резултатот.

Има запирка после секои 3 цифри .

 • Повторно, можете даисто така изберете Сметководство од Категорија > изберете никој од Симбол . Ова ќе го прикаже истиот резултат.

 • Понатаму, можете да изберете и Прилагодено од Категорија > ; изберете #,##0 од полето Тип . Ова исто така ќе го прикаже истиот резултат (погледнете го полето Примерок ).

На овој начин, можете да ставите запирки во броеви со користејќи ја опцијата Форматирајте ги ќелиите .

Прочитајте повеќе: Како да додадете илјада сепаратор во формулата Excel

2. Вметнете Запирка со користење на формат на сметководствени броеви

За нашата претходна база на податоци, сакаме да додаваме запирки во бројки со користење на Формат на броеви . И за ова, следете ги чекорите подолу:

 • Прво, изберете податоци> одете во картичката Hom e> изберете Формат на броеви > кликнете Сметководство .

 • Потоа, бројот ќе биде форматиран во Сметководство одделен со запирки.

Толку лесно, нели? Можете да додавате запирки во бројки додека трепнете.

Прочитајте повеќе: Како да ставите запирка после 2 цифри во Excel (9 брзи методи)

3. Користење стил на запирка за ставување запирка во броеви

За нашата иста база на податоци, сега сакаме да додаваме запирки во бројки со користење на форматот Стил за запирка . Продолжете со следните чекори за овој метод:

 • Прво, изберете ги податоците> одете во јазичето Дома > кликнете ЗапиркаСтил .

 • Сега, вашите ќелии ќе ги прикажуваат броевите одделени со запирки.

На овој начин , можете да додавате запирки во бројки со користење на форматот Стил за запирка .

4. Користење на копчињата за кратенки

За истата база на податоци, сега ќе ја прикажеме употребата на копче за кратенка за ставање запирка во бројки.

 • Прво, изберете ги податоците и притиснете го копчето ALT .
 • Потоа, лентата ќе прикаже копче за кратенка за секоја опција. Притиснете H (за картичката Дома ).

 • Сега, Дома јазичето ќе биде избрано. Потоа притиснете K за Стил за запирка .

 • Потоа, вашите ќелии ќе го покажат резултатот.

На овој начин, можете да ставате запирки во бројки користејќи го копчето кратенка .

Читај Повеќе: Како да вметнете запирка во Excel за повеќе редови (3 соодветни начини)

5. Вметнете запирка во броеви користејќи ФИКСЕНА функција

Сега ќе користиме функцијата FIXED за ставање запирки во бројки. За да го примените овој метод, продолжете со следните чекори:

 • На почетокот, применете ја следната формула на избраната ќелија:

=FIXED(C5,0)

Тука,

 • C5 = вистинскиот број
 • 0 = децимални места (ние не сакате децимали)

 • Потоа притиснете ENTER и ќелијата ќе го покаже резултатот.

 • Сега, користете Автоматско пополнување за да го повлечетеформула надолу по ќелиите.

Значи, можете да ставате запирки во бројки со примена на функцијата ФИКСИРАНО .

6 Користење на функцијата Excel TEXT

Тука, ќе ја прикажеме употребата на функцијата TEXT за додавање запирки во бројки. Следете ги чекорите подолу за примена на оваа функција:

 • Прво, изберете клетка и применете ја следната формула во ќелијата:

=TEXT(C5, “#,#”)

Тука,

 • C5 = вистинскиот број

 • Сега, притиснете ENTER и повлечете ја формулата до ќелиите надолу за да го добиете излезот.

Толку лесни чекори, не е t it?

7. Додавање запирка со користење на функцијата DOLLAR

Ако имате работа со валута во долар единици, тогаш можете да вметнете запирка со функцијата DOLLAR . За додавање запирка со примена на функцијата DOLLAR , само следете ги чекорите подолу:

 • Прво, примени ја следнава формула во избраната ќелија:

=DOLLAR(C5,0)

Тука,

 • C5 = вистинскиот број
 • 0 = децимални места (не сакаме децимали)

 • Сега, притиснете ENTER и користете ја алатката Пополнете рачка за да ја повлечете формулата надолу.

Значи, ова се чекорите што можете да ги следите за ставање запирки во броеви во работен лист на Excel.

Заклучок

Во оваа статија научивте како да ставате запирки во бројки во Excel. Се надевам дека отсега ќе можетемногу лесно да ставате запирки во бројки. Ако имате подобри методи или прашања или повратни информации во врска со овој напис, ве молиме споделете ги во полето за коментари. Ова ќе ми помогне да ги збогатам моите претстојни написи. За повеќе прашања, ве молиме посетете ја нашата веб-страница ExcelWIKI . Имајте убав ден!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.