Не може да се уреди макро на скриена работна книга (2 лесни решенија)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Оние кои треба да работат со Excel VBA многу често се соочуваат со овој проблем понекогаш, се обидуваме, но не можеме да уредиме макро и се покажа дека не можете да уредувате Макро на скриена работна книга . Во оваа статија, ќе ви покажам како можете да го решите ова прашање прилично лесно и сеопфатно.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека сте читање на овој напис.

Macro Unable to Edit.xlsm

2 лесни решенија за не може да се уреди макро на скриена работна книга

Овде се обидувам да уредам Макро од мојата работна книга, но не можам да ја уредам. Се појавува поле за известување и ми кажува дека не можам да избришам Макро на скриена работна книга. Сигурен сум дека оние кои работат со макроа многу често се соочиле со овој проблем барем еднаш во животот.

Сега можеби се прашувате, зошто по ѓаволите дали е прикажана како скриена работна книга иако ја отворив и работам на неа? Во ред, одговорот е дека Макрото всушност не е во вашата активна работна книга, туку е во друга работна книга што е скриена (наречена PERSONAL.xlsb овде, проверете ја сликата), но секој пат кога отворате некоја работна книга, таа се прикажува внатре во неа.

Затоа, кога се обидувате да ја уредите, не можете.

Нашата цел денес е да го решиме овој проблем. Односно, да уредиме Макро на скриена работна книга.

Можеме да го решиме проблемот во две можниначини.

1. Уредување макро на скриена работна книга со прво откривање

Во овој метод, прво ќе ја откриеме скриената работна книга, а потоа ќе ја избришеме Макрото на неа.

Следете ги чекорите споменати подолу за да го извршите овој процес.

⧪ Чекор 1: Отворање на прозорецот за дијалог Откриј од картичката „Прикажи“

Отворете го Преглед јазичето на лентата Excel. Потоа, во делот Windows , кликнете на Откриј .

⧪ Чекор 2: Откривање на работната книга од полето за дијалог

Ќе се отвори полето за дијалог наречено Откриј . Изберете го името на скриената работна книга ( PERSONAL.xlsb овде) и кликнете на OK .

⧪ Чекор 3: Уредување на макро

Сега можете да го уредите Макрото . Под табулаторот Програмер , кликнете на Макроа од кодот на делот.

Дијалошко поле наречено Макроа ќе се отвори. Изберете го саканиот Макро и кликнете на Уреди .

Сега можете да го уредите.

Прочитајте  Повеќе: Како да уредувате макроа во Excel (2 методи)

2. Уредување макро на скриена работна книга со користење на VBA код

Ако не сакате да го следите горенаведениот процес, можете да користите едноставен VBA код за уредување Макро на скриена работна книга.

⧭ VBA код:

2721

⧭ Забелешки:

Овде името на скриената работна книга е „PERSONAL.XLSB“ , името на скриеното макро е „Macro1“ ,а името на работната книга на која работам е “Cannot Edit a Macro on a Hidden Workbook.xlsm” . Не заборавајте да ги промените оние со вашите пред да го извршите кодот (првите 3 линии).

⧭ Излез:

Изврши го кодот со притискање на копчето Изврши Sub / UserForm од лентата Visual Basic горе.

Скриената работна книга ќе се откријат и прозорецот на уредувачот ќе се отвори пред вас со Макро. Сега можете да ја уредувате.

Прочитајте повеќе: Како да уредите ќелија во Excel (4 лесни методи)

Забелешки

  • До овој момент, разговаравме само како можеме да уредиме Макро на скриена работна книга. Но, ако сте заинтересирани да знаете како да креирате скриена работна книга, можете да ја следите оваа врска.

Заклучок

Значи, ова се начините за решавање проблемот да се уреди Макро на скриена работна книга. Дали имате прашања? Слободно прашајте не. И не заборавајте да ја посетите нашата страница ExcelWIKI за повеќе објави и ажурирања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.