Користење на функцијата SUMIF низ повеќе колони во Excel (4 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите со Microsoft Excel, сумирањето на повеќе колони е многу вообичаено сценарио. За да додадеме ќелии со услови, ја користиме функцијата SUMIF . Обично ја користиме оваа функција за додавање врз основа на една колона. Но, можеме да го користиме ова и за повеќе колони. Во ова упатство, ќе ви покажеме како да ја користите функцијата SUMIF низ повеќе колони.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ве молиме преземете ја следната работна книга за вежбање заедно со тоа.

SUMIF низ повеќе колони.xlsx

4 Методи за користење на функцијата SUMIF низ повеќе колони

Во следните делови, ќе покажеме како можете да ја користите функцијата SUMIF за повеќе колони. Ќе покажеме четири методи. Силно препорачуваме да ги научите и да ги испробате сите овие методи за вашата база на податоци. Несомнено, тоа ќе го реши вашиот проблем.

Основната синтакса на функцијата SUMIF:

=SUMIF(опсег, критериуми, опсег на сума)

За да го демонстрираме ова упатство, ќе ја користиме следната база на податоци:

Од базата на податоци, ќе додадеме вредности врз основа на повеќе колони. Сакаме да ја знаеме вкупната продажба на продавачот Џон во сите месеци јануари , февруари и март за сите производи.

1. Комбинирајте повеќе функции SUMIF за повеќе колони

Најлесен начин за користење на функцијата SUMIF низ повеќеколоните е да се комбинираат повеќе функции SUMIF .

Генеричката формула:

=SUMIF(опсег, критериуми, опсег на сума )+SUMIF(опсег,критерии,збир_опсег)+……..

Сега, за да ја пресметате вкупната продажба на сите продавачи за март , следете чекорите подолу.

📌 Чекори

1. Внесете ја следнава формула во Ќелија I5 :

=SUMIF(C5:C12,H5,D5:D12)+SUMIF(C5:C12,H5,E5:E12)+SUMIF(C5:C12,H5,F5:F12)

2. Потоа, притиснете Enter.

Како што можете да видите, успешно ја собравме вкупната продажба на John низ сите месеци.

Прочитајте повеќе: SUMIF со повеќе критериуми за различни колони во Excel

2. Комбинирајте ги функциите SUMIF и SUMPRODUCT за да ги примените во повеќе колони

Со користење на функциите SUMIF и SUMPRODUCT , можеме да сумираме и повеќекратни продажби на продавачите.

Сега, да се пресмета вкупната продажба на сите продавачи за Март , следете ги чекорите подолу.

📌 Чекори

1. Прво, напишете ја следнава формула во Ќелија J5 :

=SUMPRODUCT(SUMIF(C5:C12,I5:I7,F5:F12))

2. Потоа, притиснете Enter.

Конечно, можете да видите дека успешно ја изброивме вкупната продажба на сите продавачи за март .

Прочитајте повеќе: Сумирајте повеќе колони врз основа на повеќе критериуми во Excel

3. Комбинирање на функциите SUMIF и SUM за да се применат низ повеќе колони

Сега, со комбинирање на функциите SUM и SUMIF можеме да најдемевкупни продажби низ повеќе колони.

Генеричка формула:

=SUM(SUMIF(опсег,критериуми2,збир_опсег1),SUMIF(опсег, kriter2,sum_range2)…….)

Во овој метод сакаме да ја најдеме вкупната продажба на производот Резервирај во февруари и вкупната продажба на производот Пен во јануари . Ајде да ги видиме следните чекори.

📌 Чекори

1. Прво, напишете ја следнава формула во Ќелија J5 :

=SUM(SUMIF(B5:B12,H5,E5:E12),SUMIF(B5:B12,H6,D5:D12))

2. Потоа, притиснете Enter.

Конечно, можете да видите дека успеавме да ја пронајдеме вкупната продажба на производот Резервирај во Февруари и вкупна продажба на производот Пен во јануари .

Прочитајте повеќе: SUMIF повеќе опсег [6 корисни начини]

Слични читања

  • SUMIF низ повеќе листови во Excel (3 методи)
  • SUMIF со повеќе критериуми (5 најлесни примери)
  • Excel SUMIF функција за повеќе критериуми (3 методи + бонус)

4. Користење на SUMIF Функција низ повеќе колони со помошна колона

Сега, оваа формула е малку незгодна. Не ја користиме директно функцијата SUMIF низ повеќе колони. Создаваме нова колона и додаваме подзбир на друга колона. Потоа, ја користиме функцијата SUMIF на таа колона.

За да ја пронајдеме вкупната продажба на производот Бришач низ сите месеци, да ги следиме чекоритеподолу.

📌 Чекори

1. Прво, креирајте нова колона „ Под-вкупно “.

2. Второ, напишете ја следнава формула во Ќелија G5 :

=SUM(D5:F5)

3. Потоа, притиснете Enter .

4. Следно, повлечете ја иконата Рачка за пополнување преку опсегот на ќелии G6:G12 .

5. Сега, во Ќелија J5 , напишете ја следната формула:

=SUMIF(B5:B12,I5,G5:G12)

6. Потоа, притиснете Enter.

На крајот, можете да видите дека ја пресметавме вкупната продажба на производот Eraser низ сите месеци.

Заклучок

За да заклучиме, се надевам дека овие методи ќе ви помогнат да ја користите функцијата SUMIF низ повеќе колони. Преземете ја работната книга за вежбање и пробајте ги сами. Исто така, слободно дајте ги вашите повратни информации во делот за коментари. Вашите вредни повратни информации не одржуваат мотивирани и ни помагаат да создаваме написи како оваа. И не заборавајте да ја проверите нашата веб-страница Exceldemy.com за различни написи поврзани со Excel.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.