Како да се користи функцијата TIMEVALUE во Excel (4 примери)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel TIMEVALUE функција (функција датум и време ) конвертира време на текст во децимален број помеѓу 0 (12:00:00 часот) до 0,999988426 (23:59:59 часот). Времето за текст може да биде во кој било формат што претставува време, на пример 12:00, 16:30:35, 15:30, 12-мај-2020 13:00, 19.7.2018 01:00 часот.

Сликата погоре дава преглед на функцијата TIMEVALUE . Ќе дознаете повеќе за функцијата во текот на статијата.

📂 Преземете ја работната книга за вежбање

Употреба на TIMEVALUE Function.xlsx

Вовед во функцијата TIMEVALUE

❑ Цел

Excel TIMEVALUE функцијата конвертира време на текст во сериски број на Excel за одредено време, број од 0 (12:00:00 часот) до 0,999988426 (23:59:59 часот) . Excel го форматира бројот со временски формат откако ќе ја внесе формулата.

❑ Синтакса

TIMEVALUE(time_text)

❑ Објаснување на аргументот

Аргумент Задолжително/изборно Објаснување
time_text Потребен Низа со текст што претставува време

❑ Излез

Функцијата TIMEVALUE враќа децимален број помеѓу 0 до 0,999988426 врз основа на времето на внесување кое е претставено со текстуална низа.

❑ Верзија

Оваа функција првпат беше воведена во EXCEL 2000 . Овафункцијата е достапна во сите верзии на Excel од 2000 година.

4 Примери за користење на функцијата TIMEVALUE во Excel

Сега ќе видиме неколку примери за користење на функцијата TIMEVALUE што ќе ви помогне појасно да ја разберете функцијата.

1. Функција TIMEVALUE за да се добие децималната вредност на временскиот текст

Можеме да ја користиме функцијата TIMEVALUE за да ја добиеме децималната вредност на временскиот текст. Да претпоставиме дека имаме база на податоци што има некои текстови наведени само со време. За да ја добиете децималната вредност,

➤ напишете ја следната формула,

=TIMEVALUE(B5)

Тука, функцијата ќе ја даде децималната вредност на временскиот текст на ќелијата B5 .

➤ Притиснете ENTER .

Како резултат на тоа, ќе добијте ја децималната вредност на временскиот текст на ќелијата B5 .

На сличен начин, можете да конвертирате временски текст што го претставува времето во кој било друг форматирајте до децимална вредност.

Прочитајте повеќе: Формула за тековно време на Excel (7 соодветни примери)

2. Земете ја децималната Вредност на време од датум со време

Понекогаш имаме запис во текст кој има и датум и време. Сега, ќе научиме како да ја добиеме децималната вредност од текст што ги претставува датумот и времето користејќи ја функцијата TIMEVALUE .

➤ Внесете ја следната формула во празна ќелија ( C5 ),

=TIMEVALUE(B5)

Функцијата ќе го игнорира датумот дел од текстот на ќелијата B5 и дајте ја децималната вредност само за временскиот дел од тој текст.

Сега,

➤ Притиснете ENTER

Како резултат на тоа, ќе ја добиете децималната вредност во ќелијата C5 на текстот што ги претставува и датумот и времето.

На сличен начин, можете да конвертирате временски текст кој ги претставува датумот и времето во кој било друг формат во децимална вредност.

Прочитајте повеќе: Како да го отстраните времето од датум во Excel (6 пристапи)

Слични читања

  • Како да се користи функцијата DAY во Excel (со 3 примери)
  • Користете ја ВТОРАта функција во Excel (3 примери )
  • Како да ја користите функцијата MINUTE во Excel (6 примери)

3. Користење на функцијата TIMEVALUE во пресметка

Во овој пример, ќе научиме како можеме да ја користиме функцијата TIMEVALUE во пресметка на реално сценарио. Да претпоставиме дека имаме база на податоци каде што се дадени времето за влез и времето за одмор на вработените во една компанија. Ако работникот работи 8 часа, тоа се смета за цел работен ден. Сега ќе ја користиме функцијата време за да одредиме кој дел од целодневниот труд го извршуваат различни вработени.

➤Впишете ја следнава формула во ќелијата E5 ,

=(TIMEVALUE(D5)-TIMEVALUE(C5))*(24/8)

Овде, функцијата TIMEVALUE ги претвора времињата на ќелиите C5 и D5 во нивните децимални вредности. Со одземање на двете вредности ја добиваме разликата помеѓу времето на влез и заминувањевреме. Функцијата TIMEVALUE смета 24 часа на целосен дел. (24/8) порцијата го претвора целиот дел во 8 часа. Значи, ако некој вработен работи 8 часа, формулата ќе врати вредност од 1.

Сега,

➤ Притиснете ENTER .

Како резултат на тоа, ќе го добиете делот од работата на целиот ден од страна на вработениот ( Означи ) во ќелијата E5 .

На крајот,

➤ Повлечете ја ќелијата E5 за да ја примените истата формула за сите други вработени.

Како резултат на тоа, ќе добиете колкав дел од работата на целиот ден го прават сите вработени.

Прочитај повеќе : Како автоматско ажурирање на тековното време во Excel (со формула и VBA)

4. Одвојување на датумот и времето

Можеме да ги одделиме датумот и времето во две различни колони. За да го одвоиме делот датум, ќе ја користиме функцијата DATEVALUE и функцијата LEFT и за временскиот дел, ќе ја користиме функцијата TIMEVALUE и Функција MID . Да претпоставиме дека имаме некој текст кој содржи датум и време во колоната B , сега ќе го одделиме делот датум во колоната C и временскиот дел во колоната D .

За да го добиете делот за датум,

➤ Внесете ја следнава формула во C5 ,

=DATEVALUE(LEFT(B5,11))

Функцијата LEFT ќе ги врати првите 11 знаци од текстот B5 и Функцијата DATEVALUE ја претвора во aдатум,

Потоа,

➤ Притиснете ENTER и изберете Датум како формат на ќелија.

Како резултат, ќе видите дека датумот на делот од текстот B5 е прикажан во ќелијата C5

Сега за да го добиете временскиот дел ,

➤ Внесете ја следнава формула во D5 ,

=TIMEVALUE(MID(B5,13,5))

Функцијата MID ќе вратете ги 5 знакови почнувајќи од 13-та позиција во текстот B5 и функцијата TIMEVALUE го претвора во време,

Потоа,

➤ Притиснете ENTER и изберете Time како формат на ќелијата.

Како резултат, ќе видите дека временскиот дел од текстот B5 е вметната во ќелијата C5

На сличен начин, можете да ги одделите датумот и времето на сите формати од текстот.

Прочитајте повеќе: Како да ја користите функцијата DATE во Excel (8 примери)

💡 Работи што треба да ги запомните кога користите Функција TIMEVALUE

📌 Функцијата TIMEVALUE конвертира само текст. Ако дадете други формати, дури и форматот на времето во влезот, функцијата ќе покаже #VALUE! грешка. Текстот мора да биде време претставено правилно. Ако го дадете внесениот текст во несоодветен временски формат, функцијата ќе се врати #VALUE! Грешка.

Иако можете да конвертирате формат на време во формат на текст користејќи функцијата TEXT и потоа да ја примените TIMEVALUE функција.

📌 Ако дадете две вредностисе одвојува со две точки на пример 20:45, ќе се смета за часови и минути, а не како минути и секунди. Ако сакате да внесете само минути и секунди, мора да дадете 00 како влезен час (00:20:45).

Заклучок

Се надевам дека сега знаете колку е TIMEVALUE функцијата е и како да се користи во Excel. Ако имате некаква конфузија, ве молиме слободно оставете коментар.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.