Како да конвертирате колона во листа одвоена со запирка со единечни наводници

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работиме во Excel, понекогаш можеби ќе треба да конвертираме колона или опсег во листа одвоена со запирка со единечни наводници околу секоја од вредностите на ќелијата. Во оваа статија, ќе ви покажам како да конвертирате колона во листа одвоена со запирка со единечни наводници околу секоја од вредностите на ќелијата користејќи функции како CONCATENATE , TEXTJOIN заедно со VBA Macro и Find and Replace Tool.

Преземете ја вежбата работна книга

Преземете ја оваа книга за вежбање за да ја вежбате задачата додека сте читање на овој напис.

Конвертирај ја колоната во List.xlsm

5 методи како да се конвертира колона во листа одвоена со запирка со единечни наводници

Да претпоставиме сценарио каде што имаме датотека Excel што содржи информации за различни канцелариски производи. Овие производи се наведени во колоната со наслов Производ во тој работен лист на Excel. Оваа колона производи ќе ја конвертираме во листа одвоена со запирка. Сликата подолу го прикажува работниот лист со список на производи одвоени со запирки со единечни наводници околу секој од нив.

Метод 1: Рачно претворете ја колоната во список со запирки

Можеме да ја користиме нашата сопствена формула користејќи го само знакот аперсенд ( & ) и запирката ( , ) за претворање на колоната во листа одвоена со запирка со наводници за пеење околу вредностите на ќелијата. Мора да ги следиме чекорите подолу.

Чекори:

⦿ Прво, треба да ја запишеме формулата подолу во ќелијата C5 .

="'"&B5&"'"&","&"'"&B6&"'"&","&"'"&B7&"'"&","&"'"&B8&"'"&","&"'"&B9&"'"

Разложување на формулата:

Знакот амперсендот ( & ) ќе се приклучи на единечните наводници ( '' ) и запирки ( , ) со вредностите на ќелиите до создадете листа одвоена со запирка со единечни наводници .

⦿ По притискање на ENTER , ќе ја добиеме листата одвоена со запирка со единечни наводници околу секоја вредност на ќелијата од колоната Производ во ќелијата C5 .

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате колони во редови во Excel (2 методи)

Метод 2: Користете ја функцијата CONCATENATE за Конвертирање Колона во листа разделена со запирки

Можете да ја користите и функцијата CONCATENATE во Excel за да ја претворите колоната во листа одвоена со запирки со единечни наводници. Мора да го направиме следново.

Чекори:

⦿ Прво, треба да ја запишеме формулата подолу во ќелијата C5 .

=CONCATENATE("'",B5,"',", "'",B6,"',", "'",B7,"',","'",B8,"',","'",B9,"'")

Распределување на формулата:

Функцијата CONCATENATE ќе земе неколку делови од текст или низи и ќе ги спои за да направи еден голем текст.

⦿ По притискање ENTER , ќе ја добиеме листата одвоена со запирка со единечни наводници околу секоја вредност на ќелијата на Производ колоната во ќелијата C5 .

Прочитај повеќе: Како да се транспонираат колони во редовиВо Excel (6 методи)

Слични читања

  • Како да се транспонираат дупликати редови во колони во Excel (4 начини)
  • Excel Power Query: Транспонирајте редови во колони (Водич чекор-по-чекор)
  • Како да се транспонираат редови во колони користејќи Excel VBA (4 идеални Примери)
  • Пренеси повеќе колони во една колона во Excel (3 практични методи)
  • Како да конвертирате единечни колони во редови во Excel со формули

Метод 3: Применете ја функцијата TEXTJOIN за да ја конвертирате колоната во листа одвоена со запирки

Ако имате пристап до Microsoft Excel 365 , можете да ја користите функцијата TEXTJOIN за да ги споите вредностите на ќелиите на колона или опсег за да направите листа одвоена со запирка.

Чекори:

⦿ Прво, треба да ја запишеме формулата подолу во ќелијата C5 .

=TEXTJOIN(",", TRUE, B5:B9)

Распределување на формулата:

Функцијата TEXTJOIN соединува или се придружува неколку парчиња текст или низа со помош на разграничувач . Во овој пример, разграничувачот е запирка ( , ).

Забелешка: Функцијата TEXTJOIN е ексклузивна само за користење во Microsoft Excel 365, Excel 2020, или Excel 2019. Треба да имате пристап до било кое од овие за да користете ја функцијата.

⦿ По притискање на ENTER , ќе ја добиеме листата одвоена со запирка на вредностите на ќелиите на производот колона во ќелијата C5 .

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате Колони во редови во Excel врз основа на вредноста на ќелијата

Метод 4: Претворете ја колоната во листа одвоена со запирки користејќи VBA макро

Ако сте запознаени со VBA макро во Excel, потоа можете да користите VBA за ефикасно да ја конвертирате колоната во листа одвоена со запирка со единечни наводници . Мора да ги следиме чекорите подолу.

Чекор 1:

⦿ Прво, ќе избереме Visual Basic од табот Програмер . Можеме да притиснеме и ALT+F11 за да го отвориме.

Чекор 2:

⦿ Сега, кликнете на копчето Вметни и изберете Модул .

⦿ Запишете го следниот код во прозорецот што се појавува. Ќе притиснеме CTRL+S за да го зачуваме кодот.

9002

Чекор 3:

⦿ Сега ќе се вратиме на работниот лист и ќе го напишеме следниот код во ќелијата C5 .

=ColumntoList(B5:B9)

⦿ По притискање на ENTER , ќе ја добиеме листата одвоена со запирка со единечни наводници околу секоја вредноста на ќелијата на колоната Производ во ќелијата C5 .

Прочитајте повеќе: VBA за транспонирање повеќе колони во редови во Excel (2 методи)

Метод 5: Користете го Find & Заменете ја алатката за конвертирање на колона во листа одвоена со запирка

Можеме да го користиме Најди & засилувач; Заменете ја алатката воMicrosoft Office да конвертира колона во Microsoft Excel во листа одвоена со запирки во Microsoft Office. Само следете ги чекорите подолу.

Чекор 1:

⦿ Прво, изберете ги сите ќелии во Производ колона освен колоната заглавие .

⦿ Потоа, кликнете со десното копче на која било од избраните ќелии. Ќе го видите контекстното мени. Кликнете на Копирај од менито.

⦿ Алтернативно, можете да притиснете CTRL+C за да копирате избраното ќелии.

Чекор 2:

⦿ Сега ќе залепете копираните ќелии во празен Microsoft Word документ со притискање CTRL+V .

⦿ Потоа, ќе видиме паѓачка опција со име Опции за залепување ( Ctrl ) на долу-десниот агол на залепените ќелии.

⦿ Сега , ќе кликнеме на Опции за залепување и ќе избереме Зачувај текст Само опции.

⦿ Следно, ќе притиснеме CTRL+H за да ја отвориме алатката Најди и замени .

⦿ Прво, ќе вметнеме „ ^p “ во полето за внесување Најди што .

⦿ Потоа, ќе внесеме „ , “ во полето за внесување Замени со .

⦿ На крајот, ќе кликнете на копчето Замени ги сите .

⦿ Сега, ќе видиме дека сите вредности на ќелиите во Колоната Производ се претвораат во раздвојување со запирки објавена листа во MicrosoftWord.

Прочитајте повеќе: Претворете ги колоните во редови во Excel користејќи Power Query

Брзи белешки

🎯 Ако немате картичка за програмери, можете да ја направите видлива во Датотека > Опција > Приспособете ја лентата .

🎯 За да го отворите уредникот VBA Притиснете ALT + F11. И можете да притиснете ALT + F8 за да се појави прозорецот за макро.

Заклучок

Во оваа статија, научивме како да конвертирате колона или опсег во листа одвоена со запирка со единечни наводници околу секоја од вредностите на ќелијата. Се надевам дека отсега ќе можете многу лесно да конвертирате колона во листа одвоена со запирки со единечни наводници . Меѓутоа, ако имате какви било прашања или препораки за овој напис, ве молиме оставете коментар подолу. Имајте убав ден!!!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.