Како да ги скриете формулите и да ги прикажете вредностите во Excel (2 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш треба да заштитиме одредени ќелии што содржат формули од различни причини и треба само вредностите да се прикажат за корисникот. Добра идеја е да се сокријат формулите да не се прикажуваат во лентата за формули за ова. Ќе дадам два методи за да ги скриете формулите во избраните ќелии и да ги прикажете вредностите во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање и вежбајте сами додека ја разгледувате статијата.

Скриј формули и прикажува само податоци.xlsm

2 начини да се сокријат формулите и да се прикажат вредности само во Excel

1. Форматирање ќелии за да се сокријат формулите и вредностите за прикажување

За ова упатство, ја користиме следната база на податоци:

Јас ја користев функцијата SUM да се пресмета вкупната продажба од горните 3 реда. Можеме да ја видиме формулата што се користи во лентата со формули ( f x ). Следете ги чекорите што ги прикажуваме подолу:

Чекори

 • Прво, треба да ја избереме ќелијата/ќелиите што сакаме да ги измениме, во овој случај, е вкупната продажна ќелија C8 .

 • Потоа, одете во стартерот на дијалог прозорецот под Број група во табулаторот Дома (Или притиснете Ctrl+1 за кратенка). Ќе се појави нов дијалог прозорец за форматирање.

 • Во полето „ Форматирај ќелии “, изберете го Заштита таб. Под него, проверете ја опцијата „ Скриено “. Кликнете на Во ред .

 • Потоа одете во картичката Преглед . Под групата Заштита изберете „ Заштитете лист ".

 • Проверете дали „ Опцијата Заштита на работниот лист и содржината на заклучените ќелии “ е означена. Кликнете на Во ред .

Ете го имаме. Сега не можете да видите ниту една формула во полето за формула, но вредноста ќе се прикаже во ќелијата.

Прочитајте повеќе: Како да се скрие формулата во листот на Excel (2 методи)

2. Сокријте ги формулите и вредностите за прикажување со VBA

Можете да ја користите Visual Basic за апликација (VBA) за да го постигнете истото нешто. За да ги скриете сите формули во табелата, следете ги чекорите подолу.

Чекори

 • Ако ја немате картичката Програмер , видете како да да се прикаже картичката за програмери .
 • Под табулаторот „ Програмер “, изберете „ Визуелен Основно “. Ќе се појави VBA интерфејсот.

 • Во VBA Editor, изберете „ Insert “ и кликнете на „ Module “. Ова ќе создаде нов модул.

 • Во уредникот VBA запишете ги следните кодови.
1792
 • Сега, изберете „ Макроа “ или од табулаторот „ Преглед “ или од табулаторот „ Програмер “.

 • Изберете „HideFormulasDisplayValues “(нашето име на макрото) од списокот со макроа и кликнете на Изврши .

Ова ќе ги отстрани сите формули воизбраниот лист и прикажува само вредности во ќелиите.

Забелешка: треба да ја зачувате датотеката како Работна книга со макро-овозможен Excel (.xlsm екстензија) за да користите VBA.

Прочитајте повеќе: Како да ја скриете формулата во Excel користејќи VBA (4 методи)

Заклучок

Ова се два начина за да се сокријат формулите и да се прикажат вредностите. Се надеваме дека ова ви беше корисно. Ако се соочувате со какви било проблеми или ако имате какви било прашања или препораки, слободно коментирајте подолу. За повеќе статии како оваа, продолжете да доаѓате на Exceldemy .

Ви благодариме што прочитавте, имајте убав ден.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.