Како да вметнете колона лево во Excel (6 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите во Excel, можеби ќе треба да вметнете нова колона ако ја пропуштите порано. Секако, можете да ја извршите едноставната, но неопходна задача за неколку секунди во Excel. Во оваа поучна сесија, ќе ви покажам 6 методи, вклучувајќи кратенка и VBA код за тоа како да вметнете колона налево, како и бонус метод за вметнување повеќе колони во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Вметнете колона на Left.xlsm

6 методи за вметнување колона лево во Excel

Да ја претставиме денешната база на податоци ( B4:D15 опсег на ќелии) како што е прикажано на следната слика од екранот. Овде, Бројот на посети за секоја веб-локација е даден заедно со Името и Категориите на сајтовите . Сепак, сакам да го додадам режимот на Платформи лево од колоната Број на посети .

Ајде да ја истражиме методи.

1. Користење на контекстното мени

Во почетокот на методот, ќе разговарам за тоа како можете да ја искористите опцијата Вметни од Контекстното мени . Следете ги чекорите подолу.

➜ Првично, изберете која било ќелија во колоната Број на посети . Подоцна, кликнете со десното копче и изберете ја опцијата Вметни од Контекстното мени .

➜ Следно, ќе видите дијалог-кутија имено Вметни . Потоа, проверете го кругот пред опцијата Цела колона .

Откако ќе притиснете OK , ќе добиете нова колона за лево одвашата наведена колона.

Повторно, ако ги внесете податоците, нововметнатата колона ќе изгледа вака.

Алтернативно, ако сакате да го прескокнете отворањето на полето за дијалог Вметни , можете да го прилагодите следниов начин.

➜ Прво, кликнете на буквите од колоната (на пр. D за колоната Број на посети ) за да ја изберете целата колона.

➜ Сега, само изберете ја опцијата Вметни од Контекстното мени .

Наскоро, ќе ја добиете новата колона како што е прикажано на следната слика од екранот.

Прочитајте повеќе: Вметнете колона со име во Excel VBA (5 примери)

2. Кратенка на тастатура за вметнување колона налево

Несомнено , кратенката на тастатурата е плодна особено кога треба да вметнете нова колона лево во Excel.

➜ Изберете клетка во колоната и притиснете CTRL + SHIFT + + . На крајот, полето за дијалог Вметни ќе се отвори и проверете го кругот пред опцијата Цела колона .

Но, ако сакате да ја извршите истата задача брзо, можете да притиснете CTRL + Spacebar за да ја изберете целата колона. Потоа, притиснете CTRL + SHIFT + + за да вметнете колона лево од колоната Број на посети .

Ако приспособите некој од горенаведените начини, ќе ја добиете нововметнатата колона.

Прочитајте Повеќе:Кратенки за вметнување колона во Excel (4 најлесни начини)

3. Користење на функцијата за вметнување од лента

Понатаму, можете да ја користите функцијата Вметни од Excel лента. Мора точно да изберете ќелија во колоната и да ја изберете опцијата Вметни колони на лист од паѓачката листа во опцијата Вметни која постои во Ќелиите лента.

На крајот, ќе го добиете следниот излез.

Прочитајте повеќе: Како да Вметнете колона без да влијаете на формули во Excel (2 начини)

Слични читања

4. Вметнете Колона лево во табелата на Excel

Што ако сакате да вметнете колона налево во случај на табела Excel?

Да бидам искрен , тоа е прилично едноставна задача.

➜ Со право, треба да изберете клетка во колоната и да ја изберете опцијата Вметни колони табела лево од паѓачката листа во Вметни опција.

➜ Во спротивно, можете да ја користите и опцијата Вметни од Контекстното мени за да ја постигнете истата задача.

Сепак, ќе ја добиете вметната колона (внесете податоци како што сакате) во табелата како што е прикажано подолу.

Прочитајте повеќе: Excel Поправка: Вметнете ја опцијата за колона сива (9 решенија)

5. Користење VBA код

Повторно , ако сте навикнати да го користите VBA кодот, можете да го користите за вметнување колона директно без да изберете никакви опции.

Непотребно е да се каже, треба да креирате модул за да го вметнете VBA кодот.

➤ Прво, отворете модул со кликнување на Програмер > Visual Basic (кратенка на тастатура: ALT + F11 ).

➤ Второ , одете во Вметни > Модул .

Потоа, копирајте го следниот код.

5186

Во горната шифра, го користев својството Колони за да го доделам опсегот на колоната Број на посети . Подоцна, го користев методот Вметни за да вметнам нова колона заедно со xlToLeft , забележливо својство End за да ја лоцирам новата колона на левата позиција.

Кога ќе го извршите кодот (кратенката на тастатурата е F5 или Fn + F5 ), ќе ја добиете следната филтрирана база на податоци.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете колона помеѓу секоја друга колона во Excel (3 методи)

6. Вметнете повеќе колони лево

Последниот и шестиот метод е да вметнете повеќе колони лево.

За среќа, можете да вметнете повеќе колони за соседните ќелии и несоседните клетки. Еве, го прикажувам процесот за неповрзани ќелии.

Да го расчистам ова. Сакам да вметнам колона лево од Категории на сајтовите и друга колона лево од колоната Број на посети .

➜ Токму сега, кликнете на буквите со две колони (на пр. C и D ) држејќи го копчето CTRL . Последователно, изберете ја опцијата Вметни од Контекстното мени .

Конечно, ќе добиете две вметнати колони (по вметнување колони ги пополнив со податоци ) како што е прикажано на следната слика од екранот.

Прочитај повеќе: Не може да се вметне колона во Excel (Сите можни причини со решенија)

Заклучок

Тоа е крајот на денешната седница. Значи, можете да вметнете колона лево користејќи ги горенаведените методи во Excel. Како и да е, ако имате какви било прашања или препораки, споделете ги во делот за коментари.

Сигурно не заборавајте да ја споделите статијата со вашата заедница!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.