Зошто мојата формула на Excel не се ажурира автоматски (8 решенија)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш наоѓате тешка ситуација во Excel додека работите, вашата формула на Excel не работи автоматски. Тоа значи дека дури и ако ги промените зависните ќелии, сепак ќе го покаже претходниот резултат кој е многу болен. Тоа може да се случи поради многу причини. Оваа статија ќе ги разложи сите можни решенија зошто вашата формула на Excel не се ажурира автоматски. Се надевам дека ќе уживате во целата статија и ќе стекнете некое вредно знаење.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја работната книга за вежбање

Формулата на Excel не се ажурира автоматски. xlsm

8 можни решенија за поправање на формулата на Excel што не се ажурира автоматски

Формулата на Excel што не се ажурира автоматски е болен проблем. Но, ако сте свесни за појавата на овие проблеми и знаете како да ги поправите, тогаш нема да се чувствувате толку под стрес. Најдовме осум можни решенија преку кои можете да ги поправите формулите на Excel кои не се ажурираат автоматски. За да го прикажеме решението, земаме база на податоци со приход и данок што треба да ги плати секое лице. Овде, приходот и данокот на доход се две зависни променливи.

Решение 1: Променете ги опциите за пресметување во автоматско

Една од главните причини да не се ажурира Excel формули автоматски е затоа што ја менувате пресметката од автоматска во рачна. Мора да ви е збунувачки тоа што се појавува некоја ситуација кога некому му треба рачнопресметка во Excel? Одговорот е Да . Кога работите со голема база на податоци, автоматската пресметка може да го забави вашиот систем. За да ја промените пресметката, следете ги следните чекори.

Чекори

 • Прво, одете на картичката Формула во лентата.
 • Изберете Опции за пресметување .

 • Следно, во Опции за пресметување , изберете Автоматски .

 • Сега, можете да промените која било променлива, формулата на Excel ќе ја ажурира автоматски.
 • Овде, го менуваме процентот на данокот што треба да се плати од 10% на 15%.

Решение 2: Користете ја командата Show Formulas

Друго причината за формулата на Excel не се ажурира автоматски ако е вклучена опцијата Прикажи формула. Копчето Прикажи формула се користи во основа кога вршите ревизија на формули наместо конечниот резултат.

Чекори

 • Прво, одете на картичката Формула во лентата.
 • Отштиклирајте ја опцијата Прикажи формули од групата Формула за ревизија .

Сега, проверете го вашиот Excel формули без разлика дали се ажурира или не.

Прочитај повеќе: [Поправи:] Формулата на Excel не работи враќа 0

Решение 3: Промени го форматот од ќелиите

Понекогаш, ја применувате формулата во полето за формула, но ги поставувате како Текст . Во формулата Текст , формулата на Excel нема да се ажурира автоматски.

Чекори

 • Прво, одете натабот Home во лентата.
 • Следно, во групата Number, проверете го форматот.

 • Ако е во Текст формат потоа сменете го во Општо .

Потоа, проверете ја формулата на Excel дали се ажурира или не.

Слични читања

 • [Поправено!] Не можам да ги отворам датотеките на Excel директно со кликнување на иконата датотека
 • Како да Поправете го Excel не одговара без затворање (16 можни решенија)
 • [Поправено!] Excel не реагира при бришење редови (4 можни решенија)

Решение 4: Проверете ја кружната референца

Друга причина може да биде кружната референца. Кружната референца може да се дефинира како формула каде што се вклучува себеси или се однесува на друга ќелија која зависи од неа.

Кружната референца може да предизвика забавување на Excel. Во исто време, може да предизвика автоматски да не се ажурираат формулите на Excel. Значи, проверете ја кружната референца и потоа повторно пресметајте го вашиот лист со податоци.

Решение 5: Префрлете се на рачна пресметка со користење на VBA

Понекогаш, луѓето користат Macro за да го претворат во прирачник пресметка. Главната причина за тоа е кога некој користи макро, Excel не може автоматски да ја примени формулата. Тие користат код за претворање на автоматско во рачно.

Чекори

 • Прво, проверете го листот VBAProject или Модул во Visual Basic.
 • За да го проверите, отворете го развивачотјазичето со притискање на Alt+F11 .

 • Сега, можете да го избришете или да го користите следниов код наместо ова за да добијте ја автоматската пресметка.
2942

Забелешка :

Овој процес се користи за големи збирки на податоци. Луѓето користат рачна пресметка пред да применат макро, но кога сакаат да го завршат процесот, забораваат да го променат во автоматски режим. Тоа всушност го носи целиот проблем со формулите на Excel што не се ажурираат автоматски.

Прочитај повеќе: [Поправено!] Excel не реагира кога работи макро (9 можни решенија)

Решение 6: Поправете ги проблемите со еднаков знак во формулата

Понекогаш применуваме празно место пред знакот еднакво за да ги примениме формулите. Тоа е една од главните причини зошто не го добиваме резултатот по примената на формулата.

Чекори

 • Прво, проверете ја формулата еден по еден .
 • Пребарајте кое било празно место пред знакот за еднакво ( = ).

 • Ако најдете празно место , само избришете го.
 • Следно, притиснете Enter за да ја примените формулата.

 • Сега, вие може да смени која било променлива, таа автоматски ќе ја промени вредноста на формулата на Excel.

Сега, понекогаш пишуваме формули без да даваме знак за еднаквост пред неа. Во тој случај, Excel го брои како нормална текстуална вредност. Ова е една од главните причини зошто формулата на Excel не работи или не се ажурира автоматски. Значи, следете гоподолу чекорите за да го решите проблемот.

Чекори

 • Проверете го полето за формула еден по еден.
 • Пребарајте го знакот за еднаквост пред формулата .

 • Ако не го најдете тогаш ставете го знакот за еднаквост ( = ).

 • Притиснете Enter за да ја примените формулата.

. Сега, можете да менувате која било променлива, таа автоматски ќе ја смени вредноста на формулата на Excel.

Решение 7: Отстранете ги двојните наводници

Кога ќе внесете која било формула што мора да содржи број или референца на ќелија. Но, ако внесете броеви со двојни наводници, тоа ќе се брои како текстуална вредност во Excel. Во тој случај, вашата формула на Excel нема да работи и нема дополнително да се ажурира.

Чекори

 • Проверете ја формулата во полето за формула ако има кој било двоен цитат за да го приложи бројот.

 • Избришете ги тие наводници и повторно пресметајте ја формулата со притискање Enter .

Сега, вашата формула на Excel ќе работи и во исто време, ќе се ажурира автоматски.

Прочитајте повеќе: [ Поправена!] Датотека на Excel Не се отвора со двоен клик (8 можни решенија)

Решение 8: Аргумент за одделна функција со соодветен знак

Повеќето од нас се навикнати да користат запирки за да ги одделат функционалните аргументи. Ова, сепак, не важи за сите верзии на Excel. Во Северна Америка и неколку други нации, запирката е стандарден разделувач на списокот. На европскиземји, децималниот симбол е запирка, додека сепараторот на списокот често е точка-запирка.

Чекори

 • Одете во Дома картичката во лентата.
 • Изберете Формат на број од групата Број .

 • Следно, изберете Повеќе формати на броеви од паѓачкото поле.

 • Сега, изберете Датум од Категоријата .
 • Следно, сменете ја Локацијата .
 • Конечно, кликнете на Во ред .

Заклучок

Покажавме девет различни и ефективни решенија за формулите на Excel кои не се ажурираат автоматски. Сите овие решенија се лесни, но незгодни. Ако ги разберете овие внимателно, нема да се соочите со никакви тешкотии во иднина. Ако имате какви било прашања, слободно прашајте во полето за коментари. Не заборавајте да ја посетите нашата страница Exceldemy .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.