Како да изберете податоци за графикон во Excel (2 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работиме во Мајкрософт Ексел често треба да избереме повеќе податоци за графикон во ексел. Но, понекогаш станува тешко ако веќе сте го направиле вашиот графикон и сакате да изберете повеќе податоци за графиконот. Но, ова веќе нема да биде проблем. Во оваа статија, ќе споделам со вас како да изберете податоци за графикон во ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Изберете податоци за графикон.xlsx

2 ефективни начини за избор на податоци за графикон во Excel

Во следната статија, јас опишувам 2 лесни и ефективни начини за избор на податоци за графикон во ексел.

Да претпоставиме, имаме база на податоци од Месечна продажба на компанијата во Региони различни . Сега, ќе избереме податоци од базата на податоци за графикон во нашиот работен лист.

1. Користете ја функцијата Изберете извор на податоци за да изберете податоци за графикон во Excel

Во овој метод, ќе споделам со вас како да изберете податоци дури и откако ќе креирате графикон во ексел. Едноставниот начин да изберете повеќе податоци во графиконот е со користење на функцијата „ Избери Податоци “ од опциите на графиконот. Следете ги чекорите подолу-

Чекор 1:

 • Пред да ја користите функцијата, ајде да го креираме графиконот со избирање ќелии од табелата. Еве, избрав ќелии ( B4:D10 ).
 • Додека ќелиите се избрани кликнетеопцијата „ Препорачано Таграфи “ од опцијата „ Вметни “.

 • Во овој случај, ќе се појави нов прозорец со име „ Вметни графикон “.
 • Затоа, одете на Сите графикони > Колона > Групирана колона .
 • Потоа, притиснете OK за да продолжите.

 • Според тоа, нашата табела е подготвен да ги прикаже избраните вредности од табелата.

Чекор 2:

 • За почеток , ќе додадеме повеќе податоци на графиконот.
 • За таа цел, избирајќи го графиконот притиснете го десното копче на глувчето и кликнете „ Избери податоци “.

 • Како резултат на тоа, ќе се појави нов прозорец со име „ Изберете извор на податоци “.
 • Особено, притиснете го „ Додај “ опција од левото окно.

 • Подоцна, поставете го курсорот над „ Име на серијата “ дел и кликнете ќелија ( E4 ) со име „ Продажба во северниот регион “ од работната книга.
 • Слично, во „ Вредностите на серијата “ дел изберете податоци за продажба од работниот лист.
 • Оттука, притиснете го копчето OK за да продолжите.

 • Да резимираме, ќе ги видите податоците „ Продажба во северниот регион “ додадени во графиконот.

 • Во дополнително, следејќи го истиот процес, ќе додадеме продажна вредност за „ Продажба во јужниот регион “ од табелата.
 • Потоа, кликнете Во ред .

 • Конечно, го подготвивме нашиот графикон, избирајќи ги сите податоци од нашата табела со податоци.

Покрај тоа, можете да го промените и стилот на графиконот со префрлување на податоците во друга позиција. За да го направите тоа-

Чекор 3:

 • Општо земено, изберете ја табелата и кликнете на десното копче на глувчето и притиснете „ Изберете податоци “.

 • Особено, кликнете на „ Префрли ред/колона “ од „ Изберете Извор на податоци “ и притиснете го копчето OK за да продолжите.

 • Поточно, ќе добиете префрлување на графиконот вредности на друга оска.

Прочитајте повеќе: Како да го промените изворот на податоци во графиконот на Excel (3 корисни примери)

Слични читања

 • Како да додадете повеќе трендови во Excel (со брзи чекори)
 • Како автоматски да го промените опсегот на податоци на графиконот во Excel (2 лесни начини)
 • Табела на Excel по месец и година (2 соодветни примери)
 • Како да креирате табела на Excel користејќи опсег на податоци врз основа на вредноста на ќелијата
 • Како да групирате податоци во графиконот на Excel (2 соодветни методи)

2 Повлечете ја рачката за полнење за да изберете податоци за графикон

Во најголем дел, можете да го следите претходното Vious методи за избор на податоци за графикон. Но, понекогаш можете да ја користите и рачката за полнење за да изберете податоци за графиконот. Овде го опишав 2 под-метод во кој ќенајдете соседни податоци и несоседни податоци за да креирате графикон.

2.1. Соседни податоци

Општо земено, ајде да создадеме графикон со избирање на некои податоци од табелата. Следете ги чекорите подолу-

Чекори:

 • Изберете ќелии ( B4:D10 ) и изберете „ Табела “ од опцијата „ Вметни “.

 • Изберете 2-D колона особено од паѓачката листа.

 • За таа цел, ја имаме нашата табела во наши раце визуелизирајќи ја „ Продажба во источниот регион “ и „ Продажба во западниот регион “.

Чекор 2:

 • Но, мораме да избереме повеќе податоци за графиконот.
 • За да ја постигнеме целта, со избирање на графиконот повлечете ја „ пополнете рачката “ икона од табелата со податоци за да изберете други количини на продажба во графиконот.

 • Накратко, сите податоци ќе бидат избрани од базата на податоци за да се прикаже внатре во графиконот.

 • Како резултат на тоа, нашата конечна табела ќе изгледа како следнава слика од екранот. Но, овие чекори се применливи на соседни ќелии .

2.2 Несоседни податоци

Понекогаш можеби чувствувате потреба да се визуелизираат одредени избрани колони за графикон. Во овој случај, следете ги чекорите подолу-

Чекори:

 • Порано, изберете ќелии ( B4:C10 ) од табелата.
 • Оттука, држејќи го копчето Ctrl изберете кое билоколона по ваш избор кои податоци сакате да ги внесете во графиконот.
 • Овде, избрав ќелии ( E4:E10 ).

 • Во меѓувреме, ќелиите се избираат за да се избере „ 2-D колона “ од опцијата „ Вметни “.

 • Конечно, го подготвивме нашиот графикон со избирање различни несоседни податоци од табелата.

Прочитајте повеќе: Избор на податоци во различни колони за графикон на Excel

Работи што треба да се запаметат

 • Во оваа статија , користев различни опции за графикони со десен клик на копчето на глувчето за избирање на графиконот. Иако можете да ги користите опциите „ Табела Дизајн “ од почетната лента за форматирање на графиконот.

Заклучок

Во оваа статија , Се обидов да ги опфатам сите ефективни методи за избор на податоци за графикон во Excel. Разгледајте ја работната книга за вежбање и преземете ја датотеката за да вежбате сами. Се надевам дека ќе ви биде од помош. Ве молиме информирајте не во делот за коментари за вашето искуство. Ние, тимот на Exceldemy , секогаш одговараме на вашите прашања. Останете во тек и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.