Како да се подвкупат повеќе колони во стожерната табела на Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Можеме да создадеме врски помеѓу повеќе колони и редови во Сточна табела . Можеме да ги испитаме податоците во повеќе колони за истите вредности. Понатаму, можеме да пресметаме Подзбирови за поединечни делови ако сакате. Во ова упатство, ќе ви покажеме како да подвкупирате повеќе колони во Стожерната табела на Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

6> Subtotal Pivot Table.xlsx

4 лесни чекори до Субтотал повеќе колони во Excel Стожерна табела

Дадовме збирка податоци што ги содржи деталите за продажбата на две Лица за продажба на сликата подолу. На пример, сакаме да го добиеме Потзбирот од повеќе колони за различни категории како што се Количина 1 , Количина 2 , Цена 1 и Цена 2 . За да го направиме ова, ќе го користиме нашето тековно собирање податоци за да конструираме Сточна табела . Подоцна, ќе користиме PivotTable Features за пресметување на потвкупниот износ на повеќе колони.

Чекор 1: Создадете стожерна табела во Excel

 • За да креирате Сточна табела , изберете го множеството податоци со Заглавие на колона .

 • Кликнете на Вметни табот .
 • Потоа, изберете ја опцијата PivotTable.

 • Означете ја опцијата Нов работен лист.
 • Конечно, притиснете Enter за креирање на Сточна табела .

 • Затоа, вашата Сточна табела ќе се креира во нов работен лист. Полињата Табела ќе се прикажат како сликата прикажана подолу.

Прочитајте повеќе: Како да се отстрани Подзбир во Стожерна табела (5 корисни начини)

Чекор 2: Најдете го потвкупниот број на повеќе колони во Стожерната табела Excel за секој продавач

 • Прво, ќе пресметајте го потвкупниот од Количеството 1 за различни Производи . Значи, изберете ги трите следни опции за да се прикажат во Стажната табела .
 • Прво ставете го Продавачот во делот Редови . Првиот елемент во Редовите е Надворешното поле . Подвкупно ќе ги прикаже резултатите само за Надворешните полиња .
 • Потоа, ставете ги Производите во делот Редови како Внатрешното поле .
 • На крајот, ставете Количина 1 во делот Вредности за кој ќе се пресмета <. 2> за секој Лице за продажба .

 • Да се ​​прикажат сите подвкупни суми на дното на секоја група , кликнете на опцијата Потзбирови од Дизајн
 • Потоа, изберете ја опцијата Прикажи ги сите подзбирови на дното на групата од листата.

 • Следствено, ќе се појават подзбиркитена дното на секоја група.

 • Додадете уште една колона Количина 2 во Вредности дел, за потвкуп на Количина 2 за секој Продавач .

 • Затоа, подзбирот на колоната Количина 2 ќе се прикаже на сликата прикажана подолу.

 • На крајот, додајте ги останатите две колони Цена 1 и Цена 2 во делот Вредности за да се прикажат подвкупните збирки на овие две колони.

 • Како последица на тоа, сите подзбирки на колоните во нашиот сет на податоци ќе се појават како на сликата прикажано подолу.

Чекор 3: Пресметајте го потвкупниот број на повеќе колони во стожерната табела на Excel за секој производ

 • Од друга страна , за да се пресметаат подвкупите на повеќе колони за секој Производ , ставете го Производот на прво место во Редовите.
 • Кликнете на Производи и изберете ја командата Премести нагоре .

 • Затоа , ќе ги прикаже резултатите за секој производ со потвкупите од 4-те колони.

Чекор 4: Сумирајте го потвкупот во одредена формација

 • Можете и да ја сумирате Потвкупната вредност користејќи кој било специфичен формат, како што се Maximum( Max ), Minimum( Min ) , Просечно , производ или Број
 • Десен-клик на Потвкупниот ќелија.
 • Кликнете на Сумарирај вредности според.
 • Потоа, изберете ја опцијата Max за да се прикаже максималната вредности.

 • Конечно, максималните вредности на Количина 1 ќе бидат прикажани како што е видено на сликата подолу.

Заклучок

Да заклучиме, се надевам дека оваа статија ви даде некои корисни информации за тоа како да се подвкупат повеќе колони во стожерна табела на Excel. Сите овие постапки треба да се научат и да се применат во вашата база на податоци. Погледнете ја работната книга за вежбање и тестирајте ги овие вештини. Мотивирани сме да продолжиме да правиме вакви упатства поради вашата вредна поддршка.

Ако имате какви било прашања - слободно прашајте не. Исто така, слободно оставете коментари во делот подолу.

Ние, тимот на Exceldemy , секогаш одговараме на вашите прашања.

Останете со нас & продолжи да учиш.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.