Како да нацртате точки на карта во Excel (2 ефективни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе научиме да исцртуваме точки на карта во Excel . Можеме да користиме 2 ефективни начини за исцртување точки на карта. Картата е еден вид графикон на Excel. За да претставиме какви било податоци за држави или провинции, можеме да ја користиме мапата во Excel. Исто така, можеме да означиме држава, аеродром, универзитет или која било специфична позиција на картата со исцртување на точките на географска ширина и должина во Excel. Затоа, без понатамошно одложување, да ја започнеме дискусијата.

Преземете ја книгата за вежбање

Преземете ја книгата за вежбање овде.

Поени на заплет на карта. xlsx

2 ефективни начини за исцртување точки на карта во Excel

1. Исцртување точки на карта со користење на функцијата за мапа на Excel 3D

Во Excel, можеме исцртувајте точки на карта користејќи ја функцијата 3D Map многу лесно. Оваа функција 3D карта е одлична алатка за визуелизација на географски податоци на модерен начин.

Тука, во првата база на податоци, можете да ги видите информациите за географската ширина и должина на некои држави. Ќе ги нацртаме овие точки и ќе ја означиме позицијата на состојбите на мапата во Excel.

Ајде да ги набљудуваме чекорите за да ја научиме целата техника.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ги сите ќелии од сетот.

 • Второ, одете во картичката Вметни , изберете 3D карта , а потоа изберете Отвори 3D карти .

 • Откако ќе изберете Отвори 3Д карти , ќе ја видите картата со точкиво нов прозорец.
 • Картата автоматски се ажурира бидејќи Excel јасно ја разбрал базата на податоци. Тоа може да го видите од полето Локација .

 • Но, ако не се ажурира автоматски, тогаш треба да ја додадете географската ширина и полиња за должина.
 • За да го направите тоа, одете до полето Локација и кликнете на иконата плус ( + ).
 • Потоа, изберете Широчина .

 • Потоа, кликнете на Изберете еден и изберете Широчина од опаѓачкото мени.

 • Следно, следете ја истата постапка за да додадете Гоградина .

 • Откако ќе се додадат Широчина и Географска должина , полето Локација ќе изгледа вака.

 • Од друга страна, картата ќе изгледа вака. Можете да ги видите точките на состојбите на картата.

 • Во следниот чекор, изберете „ Промени ја визуелизацијата во Bubble ' и додадете Состојби во делот Категорија .

 • Веднаш, бодовите ќе станат поголеми и секоја точка ќе прикажува различна боја.

 • За да ја промените големината на точките, проширете го менито Опции за слој .

 • Намалете ја големината на меурчињата користејќи ја опцијата Големина .

 • Како резултат на тоа, вашата карта ќе изгледа како сликата од екранот подолу.

 • Ако го поставите курсорот наточка, ќе можете да ги видите информациите.

 • Конечно, вклучете ја опцијата „ Map Labels “ за да видете ја картата со името на државите.

Прочитајте повеќе: Како да креирате карта во Excel (2 Лесно Методи)

2. Користете ја опцијата за карта за исцртување точки во Excel

Друг начин за исцртување точки на карта е да ја користите опцијата Карта од Табели дел на Excel. Користејќи ја опцијата Карта , можете да креирате 2D мапа. Иако, видовме 3D мапа во претходниот дел. Можете исто така да го користите овој метод за да креирате карта во Excel. И двете се доста слични.

Овде, собравме информации за промената на населението во процентот на некои држави. Ќе се обидеме да ја прикажеме промената на населението на карта користејќи ја опцијата Карта .

Значи, без повеќе дискусија, ајде да го демонстрираме методот користејќи некои едноставни чекори.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, изберете клетка во базата на податоци и притиснете Ctrl + А . Ќе ги избере сите користени ќелии во работниот лист.
 • Алтернативно, можете да го користите глувчето за да ги изберете сите ќелии од вашата база на податоци.

 • Во вториот чекор, одете во картичката Вметни и изберете Карта . Ќе отвори паѓачко мени.
 • Од таму изберете ја иконата Пополнета карта .

 • Како резултат на тоа, ќе ја видите мапата на Excelлист.

 • Сега, сменете го Насловот на графиконот за да ја направите картата поразбирлива.

 • Потоа, кликнете на мапата и ќе се појави икона плус ( + ).
 • Проверете Етикети за податоци од таму.

 • Во следниот чекор, ставете го курсорот на долната лева точка на картата и курсорот ќе се смени во стрелка со две глави .
 • Користете го ова, проширете ја или променете ја големината на картата според вашата потреба.

 • На крајот, ќе ги видите точките на податоци за промена на населението на картата.

Прочитај повеќе: Како да се исцртаат градовите на карта во Excel (2 лесни методи)

Заклучок

Во оваа статија, покажавме 2 лесни методи за Зацртај точки на карта во Excel . Се надевам дека овие методи ќе ви помогнат лесно да ги извршувате вашите задачи. Покрај тоа, можете да ги користите истите методи за да креирате карта во Excel. Понатаму, ја додадовме и книгата за вежбање на почетокот на статијата. За да ги тестирате вашите вештини, можете да го преземете за да вежбате. Посетете ја веб-страницата ExcelWIKI за повеќе написи како оваа. Најпосле, доколку имате какви било предлози или прашања, слободно прашајте во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.