Брои ќелии по боја со условно форматирање во Excel (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Понекогаш можеби ќе треба да ги броиме ќелиите на Excel по боја. Тоа не е тешко да се направи. Но, работите се комплицираат кога се обидуваме да ги броиме ќелиите по боја со Условно форматирање . Значи, оваа статија ќе ви ги покаже ефективните методи за броење ќелии по боја со условно форматирање во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

За да вежбате сами, преземете ја следната работна книга.

6> Број на условно форматирани обоени ќелии.xlsx

Вовед во збирка на податоци

За илустрација, ќе користам примерок на база на податоци како пример. На пример, следната база на податоци ги претставува Продавачот , Производот и Нето продажбата на една компанија. Ќе примениме Условно форматирање во оваа база на податоци.

Функцијата Условно форматирање во Excel се користи за форматирање на бојата на фонтот, границата итн. на ќелија врз основа на одредена состојба. Во овој случај, видете ги чекорите подолу за да ја обоите продажбата во Светло црвена каде што надминува 10.000$ .

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете го опсегот на ќелии со кои ќе работите.

 • Потоа, изберете Поголема од од Означете ги опциите Cell Rules во паѓачката листа Условно форматирање во картичката Дома .

 • Ќе се појави дијалог прозорец. Овде, напишете 10000 во полето Форматирајте ги ќелиите што се ПОГОЛЕМИ ОД и изберете Светло црвено Пополнете во делот со .
 • Потоа, притиснете OK .

 • Како резултат на тоа, ќе ја видите продажбата која надминува $10.000 во светло црвена боја како што е прикажано на следната слика.

3 методи за броење ќелии по боја со условно форматирање во Excel

1. Функција на филтерот на Excel за броење ќелии по боја со условно форматирање

Знаеме Excel обезбедува различни функционалности и ние ги користиме за многу цели. Таков вид е карактеристиката Филтер која ги филтрира вредностите на ќелиите врз основа на различни критериуми. Во нашиот прв метод, ќе ја користиме функцијата Филтер за да ги собереме обоените ќелии и исто така да ги филтрираме другите ќелии. Покрај тоа, ќе ја користиме функцијата SUBTOTAL за да ги броиме тие обоени ќелии . Функцијата SUBTOTAL извршува различни задачи во зависност од бројот на функцијата во аргументот. Затоа, следете ги чекорите дадени подолу за да ја извршите задачата.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата D4 .

 • Следно, во картичката Почетна и во групата Уредување , изберете Филтер од ' Сортирај & засилувач; Филтер ' паѓачко.

 • Потоа, изберете го паѓачкиот симбол покрај заглавието Нето продажба .
 • Подоцна, изберете ја светло-црвената боја од опциите Филтер по боја на ќелија како што е прикажано подолу.

 • После тоа,изберете ја ќелијата D12 и напишете ја формулата:
=SUBTOTAL(2,D6:D8)

Тука, 2 е бројот на функцијата за броење и D6:D8 е опсегот.

 • На крајот, притиснете Enter и ќе добијте го саканиот резултат од броење.

Прочитајте повеќе: Како да броите обоени ќелии во Excel без VBA (3 методи)

2. Функција на табела за броење обоени ќелии со условно форматирање во Excel

Друга корисна карактеристика во Excel е функцијата Табела . Вметнуваме табели во нашиот лист со податоци за да извршуваме различни видови задачи. Затоа, продолжете со процесот за да знаете како да ја примените функцијата Табела за броење обоени ќелии со условно форматирање.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете го опсегот.

 • Потоа, под табулаторот Вметни , изберете Табела > 10>Потоа, притиснете OK .

 • Подоцна, кликнете на паѓачкиот симбол покрај заглавието Net Продажба .
 • И потоа, изберете ја светло-црвената боја од опциите Филтер по боја на ќелија во списокот Филтер по боја .

 • Следствено, ќе ја врати табелата само со избраната боја на ќелијата.
 • Сега, изберете која било ќелија во табелата и така, Ќе видите нова картичка со име ТабелаДизајн .
 • Потоа, проверете го полето Вкупен ред што ќе го најдете во списокот Опции за стил на табела под Дизајн на табела таб.

 • Како резултат на тоа, ќе видите нов ред веднаш под табелата и збирот на продажбите во ќелијата D11 .

 • Следно, кликнете на паѓачкиот симбол во ќелијата D11 и изберете Брои од списокот.

 • На крајот, ќелијата D11 ќе го прикаже бројот на обоени ќелии.

Прочитајте повеќе: Excel формула за броење обоени ќелии по ред (2 ефективни методи)

3. Брои Условно форматирани обоени ќелии со функција Excel сортирање

На крај, ќе ја користиме функцијата Excel Sort за броење условно форматирани обоени ќелии. Оттука, следете го процесот за извршување на задачата.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете која било обоена ќелија со која сакате да работите. Во овој случај, изберете ја ќелијата D6 .

 • Потоа, кликнете со десното копче на глувчето и изберете Стави избрано Боја на ќелија на врвот од опцијата Сортирај .

 • Така, ќе ги видите обоените ќелии на врвот.
 • Потоа, изберете ги обоените ќелии како што е прикажано подолу.

 • Конечно, ќе го видите бројот на обоените ќелии од долната десна страна на работната книга.

Заклучок

Отсега, ќе можете да Бротате ќелии со Боја со Условно форматирање во Excel со гореопишаните методи. Продолжете да ги користите и кажете ни дали имате повеќе начини да ја извршите задачата. Не заборавајте да кажете коментари, предлози или прашања доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.